04 Şubat 2018 12:47

İşçiye cimri olan otomotiv patronları yine rekor kırdı

Sözleşme sürecinde işçilerin taleplerini karşılamamak için binbir dereden su getiren otomotiv patronları, yine rekor kırdı.

Paylaş

Devasa kâr oranlarına karşın, MESS grup sözleşmelerinde işçilerin taleplerini karşılamamak için binbir dereden su getiren otomotiv patronları, yine rekor üzerine rekor kırdı. İki yıldır ihracat rakamlarını her ay sürekli artıran otomotiv firmaları geçen yıl 28.5 milyar dolar ihracat yaparken, sektör ihracatta 12 yıl üst üste lider sektör olmayı başardı. Otomotiv firmaları içinde Ford, Toyota, TOFAŞ, Renault lider firmalar oldu. 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre otomotiv sektörünün ocak ayı ihracatı da yüzde 10.8 artışla 2 milyar 287 milyon dolar oldu. Sektörün Türkiye ihracatından aldığı pay da yaklaşık yüzde 19 olarak gerçekleşti. Bugüne kadarki en iyi ocak ayı ihracat rakamına ulaşan sektör, son iki yıldır aralıksız her ay artış göstermiş oldu. Ocak artışında otomotiv yan sanayi ve otobüs, minibüs, midibüs ürün gruplarındaki çift haneli artışlar belirleyici olurken, ABD en fazla ihracat yapılan 5’inci ülke konumuna yükseldi.

Metal işçileri ne diyor?
Metal işçileri ne diyor?

Türkiye ihracatının 12 yıldır üst üste lider sektörü olan otomotiv endüstrisinde 2017 senesinin şampiyon firmaları da belli oldu. Geçen yıl 28.5 milyar dolar ihracata imza atan otomotiv firmalarının zirvesinde Ford Otomotiv yer aldı. Ford Otomotiv’i sırasıyla Toyota Otomotiv ve Tofaş izledi. İlk üç şirketi sırasıyla Oyak Renault, Kibar Dış Ticaret, Mercedes-Benz Türk, Bosch Sanayi, Man Truck & Bus, ve Goodyear Lastikleri takip etti.

Ocak ayında mal grupları bazında otomotiv yan sanayi ihracatı yüzde 24 artışla 896 milyon dolar olurken, binek otomobil ihracatı yüzde 4 artışla 954 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 16 azalışla 268 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da yüzde 31 artışla 116 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Otomotiv yan sanayisinde en büyük pazar olan Almanya’ya ihracat yüzde 20 artarken, Fransa’ya yüzde 22, Romanya’ya yüzde 50, İtalya’ya yüzde 29, Birleşik Krallık ve ABD’ye de yüzde 26’şar oranda arttı. Binek otomobillerde en büyük pazar olan Fransa’ya ihracat yüzde 9 azalırken, İtalya’ya yüzde 30, Birleşik Krallık’a yüzde 27 düşüş yaşandı. Artışın yüzde 100 olduğu ABD, bu mal grubunda en fazla ihracat yapılan ikinci ülke konumuna yükseldi. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda en büyük pazar olan Birleşik Krallık’a ihracat yüzde 39, Fransa’ya yüzde 14, Slovenya’ya yüzde 29 düşerken, İtalya’ya yüzde 12 arttı. Otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise ihracat İtalya’ya yüzde 457, İspanya’ya yüzde 149, Hollanda’ya yüzde 58 arttı.

Ülke bazında en büyük pazar olan Almanya’ya ihracat yüzde 8 artışla 349 milyon dolar, Fransa’ya yüzde 2 artışla 238 milyon dolar olurken, İtalya’ya yüzde 1.5 düşüşle 219 milyon dolar, Birleşik Krallık’a yüzde 22 düşüşle 194 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak ayında ABD’ye yüzde 371, Fas’a da yüzde 96 artış kaydedildi. ABD’ye olan artışta binek otomobiller ihracatının yüzde 100, yan sanayi ihracatının yüzde 26 artması etkili oldu. Ülke grubu bazında da Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yüzde 3 artışla 1.7 milyar dolar olurken, bu ülkeler, toplam ihracattan yüzde 75 pay aldı. (Bursa/DHA)

ÖNCEKİ HABER

‘TMO piyasaya fındık sattığı an üreticiyi bitirir'

SONRAKİ HABER

Reuters raporu: Yalan haberi okuyan yok, paylaşan çok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa