04 Şubat 2018 12:41

'Enerji alanındaki plansızlığın faturası halka çıkarılıyor'

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) düzenlediği 11’inci Enerji Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi yayımlandı.

Paylaş

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) düzenlediği ve EMO Adana Şubesi’nin ev sahipliği yaptığı 11’inci Enerji Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi yayımlandı. EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, bildirgede, enerji alanındaki özelleştirme, serbestleştirme politikalarının dışa bağımlılığı artırdığı, kamusal denetimi ortadan kaldırdığı ve çevre tahribatına yol açtığı vurgulanırken, plansızlığın ülke kaynaklarının israfına sebep olduğu, faturanın ise halka ödetildiğinin belirtildiğini kaydetti.

KAMU HİZMETİ OLARAK ELE ALINMALI 

Enerji alanının serbest piyasanın iradesine terk edilmesi ve plansızlığın, yıkıcı sonuçlara yol açtığının vurgulandığı bildirgede “Kamusal çıkarı esas alan, doğaya ve çevreye en az zarar veren, yerli ve yenilenebilir kaynakları önceleyen, enerjiyi verimli kullanan, enerji yoğun yerine teknoloji yoğun bir ekonomik modeli benimseyen, katılımcı ve şeffaf bir anlayışla bir planlama yapılması gerektiği en önemli kriter olarak ortaya çıkmaktadır” denildi. 

Bildirgede “Enerji üretimi için kullanılan fosil yakıtların ve özellikle kömürün sera gazı salınımını yükselterek iklim değişikliğine yol açan nedenlerden biri olduğu tüm dünya tarafından kabul edilmiştir. Fosil yakıt tüketimini azaltılarak çevreye duyarlı, temiz yenilenebilir enerjiye ağırlık vermelidir” ifadelerine yer verildi. 

‘NÜKLEERİN KABUL EDİLİR YANI YOK’

Bildirgede Türkiye’nin Akkuyu Nükleer Santralı için üretim lisansı verdiğine de yer verildi: “Kendi topraklarında yabancı bir devletin yap işlet modeli ile nükleer santral kurmasına izin veren ilk ülke olmamıza yol açacak. Ne enerji ihtiyacı, ne ulusal çıkarlar, ne de ekonomik gerekçelerle kabul edilebilir hiçbir yanı bulunmayan nükleer santral macerasından derhal vazgeçilmelidir.” (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kaçak Kur’an kursunda istismara, 33 yıl hapis istemi

SONRAKİ HABER

‘TMO piyasaya fındık sattığı an üreticiyi bitirir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...