Artı Eksi 7 Londra: Londra Afrin için yürüdü

Artı Eksi 7 Londra bu bölümde, İngiltere’de yapılan Afrin yürüyüşünü ve Haringey’de kentsel dönüşümün askıya alınma sürecini ekranlara getiriyor.

04 Şubat 2018 11:08
Paylaş

Orhan DİL
Londra

Artı Eksi 7 Londra’da bu hafta, ikili anlaşmalar için Çin’e hareket eden Teresa May’in ayakları daha yere basmadan arkasından başlatılan liderlik tartışmaları, İşçi Partisi merkezinin, Türkiye kökenli göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları Haringey Belediyesi’nde askıya aldığı kentsel dönüşüm planı ve Afrin operasyonunun yedinci gününde tüm Avrupa ile eş zamanlı olarak yapılan protesto yürüyüşü var.

İNGİLTERE’DE  MUHALEFET VE SENDİKARIN AFRİN MESAJI

Afrin’e yönelik operasyon ve operasyon karşısında ses çıkartmayan İngiltere hükümetinin tutumu başkent Londra’da protesto edildi. Muhafazakar hükümetin tutumuna karşı tepkiler, Afrin operasyonuna karşı sokağa taşan öfkeyle birleşti. Dışişleri Bakanı Boris Johnson’a birere mektup göndererek saldırıların durdurulması için derhal harekete geçilmesini ve silah satışının durdurulmasını talep eden sendikaların temsilcileri taleplerini yürüyüşte de dile getirdiler.

Türkiye’nin Afrin’e karşı başlattığı operasyonu ve Avrupa ülkelerinin operasyona onay veren sessizliğini protesto etmek için Avrupa çapında 27 Ocak Cumartesi günü düzenlenen eylemlerden bir tanesi de Londra’da gerçekleştirildi. Londra’da faaliyet gösteren Türk ve Kürt kurumlarının çağrısı ile 27 Ocak Cumartesi günü düzenlenen yürüyüş, BBC’nin önünde başladı.

İngiltere’den sendikalar, Savaş Karşıtı Koalisyon, muhalefet ve ilerici kesimlerin destek verdiği yürüyüşe, İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn’in gönderdiği mesaj, Liverpool Milletvekili Dan Carden tarafından okundu. İngiliz Hükümetinin etkisiz kalan politikasını eleştiren Corbyn, acil olarak ateşkes ilan edilmesi ve sorunun diyalog yoluyla çözülmesi çağrısını da içeren mesajında şunlara yer verdi. “Suriye’de acil olarak ihtiyaç duyulan şey ateşkes, gerginliğin azaltılması ve politik çözümdür. Çatışmaların olduğu bir yerde gerginliğin tırmandırılması ile ölümlere ve mülteciliğe yol açan politikalar değil. Çoklu dış güçlerin müdahil olduğu Suriye savaşı, mağduriyetleri, yıkımları ve bölgedeki tansiyonu artırdı. Türkiye’nin Afrin’e yönelik havadan ve karadan saldırıları, çatışmalı bölgelerden buraya kaçan mültecilerde dahil olmak üzere sivil ölümlerine neden oluyor. İngiltere Hükümeti Suriye’ye karşı süreklileşen dış müdahalelerin engellemesinde başarısız olmasının yanı sıra ABD’nin liderliğindeki bombalama kampanyasında da yer aldı. Tüm dış güçlerin geri çekilmesini sağlamak da dahil, ağırlığımızı Suriye’de kalıcı barış ve politik çözüm için ortaya koymak gibi ahlaki sorumluluğumuz var.”

Yürüyüşe destek veren sendikalar adına konuşan Ulusal Eğitim Sendikası Eş Başkanı Louise Regan, İngiltere’de sendikaların Afrin halkının korunması için hükümetlerine çağrı yaptıklarını, Türkiye üzerinde baskı kurulması ve Türkiye’ye silah satışlarının hemen durdurulmasını da talep ettiklerini dile getirdi. İşçi Partisi Milletvekili Dan Carden ile Kamu ve Ticari Sektör Sendikası PCS, Ulusal İşyeri Temsilciler Ağı NSSN ve birçok politik oluşumun temsilcileri de yaptıkları konuşmalarda Afrin operasyonuna tepki gösterirken, İngiltere Hükümetinin tutumunu protesto ettiler.

Yapılan konuşmaların ardından BBC önünde toplanan yaklaşık 10 bin gösterici, operasyonu, AKP iktidarını ve İngiltere Hükümetini protesto eden sloganlarla başbakanlık konutuna doğru yürüyüşe geçti. Londra’nın en işlek ve en turistik caddeleri ve mekanları olan Regent Street, Oxford Street, Piccadilly, Trafalgar ve Whitehall’dan sloganlarla ilerleyen kortej, güzergah boyunca Afrin halkının sesini İngiltere’de duyurmaya çalıştı.  

Polisin yoğun güvenlik önlem aldığı protesto Başbakanlık konutu önünde yapılan konuşmaların ardından geç saatlere kadar devam etti. Tüm hafta boyunca İngiltere’nin farklı noktalarında yapılan gösteri, toplantı, eylem ve protestolar Pazar günü de Kuzey Londra’da kadınlar tarafından düzenlenen bir yürüyüşle devam ettirildi.

Dan CARDEN
İşçi Partisi Milletvekili

İşçi Partisi Kuzey Suriye’de başlatılan hareketten dolayı çok kaygılı. İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn, İngiltere Hükümeti’ne çok açık bir mesaj göndererek Kuzey Suriye’de tansiyonun ve gerginliğin düşürülmesini talep etti.

Sizce Theresa May neden hala sessizliğini koruyor?

Sesiz kalmak tabii ki yeterli değil. Suriye’deki tüm yabancı ülkelerin işgal ve müdahalelerinin derhal son bulduğunu görmek istiyoruz. Bu işgalcilerden birisi olan İngiltere artık Suriye’de barışçıl ve diplomatik bir çözüme liderlik yapmalı.

HARINGEY’DE KENTSEL DÖNÜŞÜM ASKIYA ALINDI

Londra’da Türk ve Kürt toplumlarının yoğun olarak yaşadığı belediyelerin başında gelen Haringey’in uygulamakta ısrar ettiği iki milyar sterlinlik kentsel dönüşüm planı İşçi Partisi Merkez Yürütme Kurulu tarafından askıya alındı. Kentsel dönüşümün mağdur edeceği bölge halkının uyarılarını dikkate almayan İşçi Partili Belediye başkanı, bu kararın ardından Mayıs ayında yapılacak seçimlerde aday olmayacağını açıkladı.

İşçi Partisi’nin yönetiminde olan Kuzey Londra’nın Haringey Belediyesi’nin Avusturyalı Lendlease isimli şirketle birlikte hayata geçirmek istediği 2 milyar sterlinlik kentsel dönüşüm planı askıya alındı. Yaklaşık bir yıl önce gündeme gelen Haringey Development Vehicle Haringey Gelişim Aracı, yaklaşık 4 bin sosyal konutun yıkımını neden olacaktı. Yıkımla mağdur olacak bölge halkının ve kampanyaların aylardan beri yürüttüğü kampanyalar ve çağrılarına kulak asmayan belediye başkanı Claire Cober, İşçi Partisi Merkez Yürütme Kurulu tarafından 23 Ocak’ta durduruldu.

Bölgenin İşçi Partili milletvekillerinin de kaygıyla karşıladığı plan, belediyeye ait dört bin sosyal konutun kentsel dönüşüm için özel bir şirkete devrini içeriyor. İşçi Partili belediye encümen üyeleri arasında da bölünmeye yol açan plan, özellikle Jeremy Corbyn’in liderliği için kampanya yürüten Momentum grubunun itirazları ile karşılaştı. Plana destek verenlerin 3 Mayıs’ta yapılacak olan yerel seçimlerde tekrar aday olamamaları için yerel kampanyalar da yürüten Momentum, planı geciktirmek için kabinedeki encümen üyesinin istifası gibi taktiklere de başvurdu.

İşçi Partisi Merkez Yürütme Kurulu kararının ardından Haringey Gelişim Aracı planının durdurulması için belediye encümen üyeleri acil olarak toplantıya çağrıldı. Planın durdurulması için şimdiye kadar sayısız eylem ve gösteri düzenleyen Haringey Gelişim Aracını Durdur kampanyası 7 Şubat Çarşamba günü gerçekleştirilecek encümen üyeleri toplantısı öncesi de bir yürüyüş düzenliyor. Şehir merkezinden belediye binasına kadar gerçekleştirilecek yürüyüşün ardından belediye meclis üyelerinden planın iptal edilmesi talep edilecek.

Haberler: Orhan Dil
Kamera: Orhan Dil
Röportaj: Arif Bektaş
Montaj: Mehmet Göztaş, Rıza Çetinkaya

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Afrin operasyonu Avrupa kentlerinde protesto edildi

SONRAKİ HABER

Kilis ve Hatay'da eğitime 12 Şubat'a kadar ara verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...