04 Şubat 2018 11:14
Son Güncellenme Tarihi: 04 Şubat 2018 19:51

Afrin operasyonu Avrupa kentlerinde protesto edildi

Avrupa’nın birçok kentinde bir kez daha sokaklara çıkan binlerce kişi Afrine’e yönelik askeri operasyonu protesto etti ve durdurulmasını talep etti.

Paylaş

Almanya, Fransa, Hollanda, İsveç ve Norveç gibi çok sayıda ülke ve kentteki yürüyüşlere Avrupalı Kürt örgütlerinin yanı sıra siyasi partiler ve farklı örgütler de katıldı. 

FRANSA’DA ‘ALEVİLER BARIŞ İSTİYOR’ MİTİNGİ

Fransa’nın Strasbourg kentindeki Avrupa Parlamentosu binası önünde toplanan binlerce kişi, AB’nin Afrin operasyonuna müdahale etmesini talep etti. Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (FUAF) ev sahipliğini yaptığı gösteriye Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın bir çok ülkesinden Alevi derneklerinden katılım oldu. “Aleviler barış İstiyor, bu suça ortak olmayacağız” sloganı ile Avrupa Parlamentosu’nun (AP) önünde yapılan mitingde konuşan AABK Genel Başkanı Hüseyin Mat, Alevilerin savaşa karşı olduğunu, bölgeye acil olarak barışın getirilmesi gerektiğini ifade etti. Mitinge ayrıca Britanya Aleviler Federasyonu İsrafil Erbil, Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu (FUAF) Başkanı Erdal Kılıçkaya’nın yanında çok sayıda Alevi federasyonu başkanı, yöneticileri ve üyeleri katıldı.

Öte yandan Fransa’nın başkenti Paris’te de iki bini aşkın kişi Doğu Gar’ından Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.

İSVEÇ’TE 13 KENTTE BİRDEN GÖSTERİLER

İsveç’in 13 kentinde birden gösteriler vardı. Eylemlerde Batılı ülkelere Afrin’e yönelik operasyona karşı tutum almaları istendi ve Afrin halkıyla dayanışma mesajları verildi. Okunan basın açıklamalarında da “İsveç Hükümeti harekete geçmeli” denildi. 

Norveç’in başkenti Oslo’da ise Jernbanetorget Meydanı’nda başlayan Afrin yürüyüşüne dondurucu soğuğa rağmen bini aşkın kişi katıldı. Yürüyüş boyunca en çok Norveççe olarak “Türkiye, Arfin’den dışarı” sloganları atıldı. Yürüyüşe RÖDT (Kızıl Parti) ile SV (Sosyalist Sol Parti) temsilcileri de katıldı. Yürüyüşün ardından gerçekleştirilen mitingdeki konuşmalarda Norveç devletinin Afrin operasyonunu kınaması, Türkiye ile yapılan savunma anlaşmalarına son verilmesi istendi. 

Norveç Afrin eylemi
Norveç

ALMANYA’DA ON BİNLER KATILDI

Dün Almanya’nın pek çok kentinde de Afrin’e yönelik askeri harekat protesto edildi. Berlin, Hamburg, Hannover, Nürnberg, Bonn, Frankfurt, Stuttgart ve Münih başta olmak üzere pek çok kentteki gösterilere on binlerce insan katıldı. Almanya’da ilk merkezi büyük gösteri 27 Ocak’ta Köln’de yapılmıştı. (DIŞ HABERLER)


LONDRA’DA AFRİN EYLEMLERİ DEVAM EDİYOR

Afrin’e yönelik operasyonun hemen ardından Londra’da başlayan eylemler de devam etti. Operasyonun yedinci gününde Londra’nın merkezinde bir yürüyüş düzenleyen Britanya Demokratik Güç Birliği, bugün de Kuzey Londra’da yürüyüş düzenledi. Türk ve Kürt göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları Haringey Belediyesi sınırları içerisinde düzenlenen yürüyüş bölgenin en işlek caddesi üzerindeki Manor House Metro istasyonu önünde başladı. Britanya Demokratik Güç Birliği içerisinde yer alan kurumların kadın örgütleri tarafından çağrısı yapılan yürüyüşe kadınların yoğun katılımı dikkat çekti.

Operasyona son verilmesini talep eden pankart, döviz ve sloganlarla başlayan yürüyüş boyunca bildiriler dağıtılarak operasyona ilişkin bilgilendirme yapıldı, operasyonun derhal sona ermesi gerektiği ifade edildi. Polisin yoğun güvenlik aldığı yürüyüş Haringey Belediyesi karşısındaki parkta son buldu. Yürüyüş öncesi ve sonrasında yapılan konuşmalarda Afrin ile dayanışma etkinliklerinin kesintisiz olarak devam edeceği de belirtildi. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Davutpaşa patlamasının 10. yılında adalet arayışı sürüyor

SONRAKİ HABER

Artı Eksi 7 Londra: Londra Afrin için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...