14 Ağustos 2012 13:33

Frito Lay’de işten atmaya tepki

Dünyanın en büyük tuzlu çerez üreticisi Frito Lay, Mersin Tarsus’ta bulunan fabrikasında sendikaya üye olan 3 işçiyi işten attı. Başta Doritos, Lay’s, Cheetos , Ruffles, Ala Turca, Çerezza ve Rocco  olmak üzere 22 ayrı markanın sahibi ve  yıllık net satış geliri 65 milyar doları aşan Frito Lay’ın Tarsu

Frito Lay’de işten atmaya tepki
Paylaş
Burak Şefkat

DÜNYA PAZARININ YÜZDE 80’İ

Frito Lay dünya pazarının yüzde 80’ini kontrol ediyor. Şirketin Kocaeli’de bulunan fabrikasında geçtiğimiz yıllarda işçiler sendikal örgütlenme faaliyeti sürdürürken, “ekonomik küçülme” gerekçesiyle işten atılmışlardı.

İŞÇİLERE BASKI VE İŞ HUZURU

2007 yılında kurulan Tarsus fabrikasında ise 422 işçi çalışıyor. Yıllardır ‘zam sözü’ verildiğini belirten işçiler, buna tepki gösterince de “İşçilere baskı yaptıkları ve iş huzurunu bozdukları” gerekçesiyle işten atılmışlar.

İsmail Can işten atılan işçilerden biri. 4.5 yıl Frito Lay’de çalışmış. 4.5 yıl boyunca enflasyon oranının çok altında zam aldığını söylüyor. Dünyanın en büyük şirketlerinden birisi olmasına rağmen kendilerine yapılan zammın komik olduğunu ifade eden Can, çalıştığı süre içinde ücretinde doğru düzgün bir artış kaydedilmediğini belirtiyor.

FABRİKANIN ÖNÜNDEYİM

Can, özellikle ücretlerin düşüklüğü karşısında arkadaşlarıyla beraber sendikal örgütlenme kararı almış. İşten atılmış ama yılmamış: “Sendikamla birlikte tüm yasal haklarımı kullanarak gerekirse işe dönebilmek için  fabrika önünde direneceğim.” (Mersin/EVRENSEL)


ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANACAĞIZ

Frito Lay’ın internet sitesinde ‘Misyonlarımız’ başlıklı bölümde “Yaptığımız her işin içinde dürüstlük, adalet ve bütünlük arıyoruz” deniliyor. Sitedeki açıklamaya nazire yaparcasına atılan 3 işçi hakkında Tek Gıda-İş Sendikası şu açıklamayı yaptı: “Her iki işletmede 500 civarı üyemiz bulunmaktadır, bu üyeleri yaparken de örgütlenmede öncülük yapan arkadaşlar hiçbir işçi kardeşine en ufak kırıcı söz söylememeye özen göstermiş olup, sen de üye ol bile dememiştir. Tek Gıda-İş Sendikası’na üye olmanın mutluluğunu yaşıyorlar idi. Ancak işveren vekilleri orda öncülük yapan 3 arkadaşımızı çağırarak ‘Soruşturma var, soruşturma bitinceye kadar idari izinlisiniz’ dedi. Soruşturma sonunda işten atılan 3 arkadaşımızı çağırıp ifadeleri alınmadan kıdem ihbar vs. hiçbir ödenti yapmadan iş akitlerini feshettiler, gerekçe ‘Siz burada işçilere baskı yaptınız, çalışma barışını bozdunuz’ oldu. Arkadaşlarımızın işe iadesini bekliyoruz, aksi halde bizim de sendika olarak üretimden gelen gücümüzü ve birlikteliğimizi kullanarak karara alıp uygulayacağımız eylemleri uygulamaya koymaktan geri kalmayacağız.”

ÖNCEKİ HABER

‘Çatışmalar Türkiye’ye sıçrayabilir’

SONRAKİ HABER

Gedik Kaynak’ta işyerini terk etmeme eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...