04 Şubat 2018 08:07

Almanya istihbaratından Kuzey Kore Büyükelçiliğine suçlama

Almanya istihbaratı, Kuzey Kore'nin ülkedeki büyükelçiliği aracılığıyla nükleer ve füze programları için teknoloji edinmeye çalıştığını açıkladı.

Paylaş

Almanya, Kuzey Kore’nin Berlin Büyükelçiliğini nükleer ve füze programları için ekipman ve teknoloji edinmek adına kullandığını öne sürdü.

Anayasayı Koruma Federal Dairesi Başkanı Hans-Georg Maassen, konuya dair Alman devlet televizyonu ARD’ye verdiği röportajda “Büyükelçilik aracılığıyla çok sayıda tedarik faaliyetinin gerçekleştirildiğini fark ettik. Bize göre bunlar füze programlarıyla birlikte nükleer program içindi” dedi.
Haberde Kuzey Kore’nin tam olarak hangi teknolojiyi edindiği belirtilmedi ancak söz konusu teknolojinin sivil ve askeri kullanımları olduğu aktarıldı.

Maassen, “Böyle şeyleri gördüğümüzde engel oluyoruz. Ama bunları her seferinde tespit edip engelleyebileceğimizin garantisini veremeyiz” ifadesini kullandı.

ARD’nin haberine göre Almanya istihbaratı, Kuzey Kore’nin bu faaliyetlerine ilişkin ipuçlarını 2016 ve 2017’de elde etti.

2014’te Kuzey Koreli bir diplomatın, kimyasal silahların geliştirilmesinde kullanılan bir ekipmanı edinmek üzere girişimde bulunduğu bildirildi.

BM: KUZEY KORE YAPTIRIMLARI DELİYOR

Birleşmiş Milletler, cuma günü yaptığı açıklamada Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik füze çalışmaları nedeniyle yasaklanan maddeleri ihraç etmeye devam ettiğini ve bu ticaretten sadece geçen sene 200 milyon dolar elde ettiğini kaydetmişti.

Raporda ayrıca Suriye ile Myanmar'ın Kuzey Kore'nin BM kara listesinde yer alan ve silah ihracatı yapan kurumu KOMID ile iş birliğine devam ettiği aktarılmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Trabzonspor-Göztepe maçı hangi gün, saat kaçta?

SONRAKİ HABER

İDO ve BUDO'dan sefer iptalleri - 4 Şubat 2018

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...