04 Şubat 2018 07:05
Son Güncellenme Tarihi: 06 Şubat 2018 15:54

CHP kurultayında Parti Meclisi ve YDK belirlendi

CHP 36. Olağan Kurultayı’nın ikinci gününde Parti Meclisi ve YDK üyeleri seçimi yapıldı. 9 kişi Kılıçdaroğlu'nun listesini deldi.

Paylaş

CHP’nin “Adalet ve Cesaret” temasıyla düzenlediği 36. Olağan Kurultayı’nın ikinci günü (4 Şubat) parti meclisi seçimleriyle devam etti. Kurultayda çarşaf liste yöntemiyle 60 kişilik Parti Meclisi (PM) ve 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimleri yapıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi seçimleri için 52 kişilik anahtar liste verdi, ancak 9 kişi bu listeyi delerek PM üyesi seçildi. İki gün olarak planlanan kurultay, Parti Meclisi'nin belirlendiği 3. günün sabahında sonuçlandı. Yaklaşık 5 saat süren sayım sonrasında PM ve YDK üyeleri açıklandı. Ancak parti tüzüğündeki kota nedeniyle, seçilmelerine rağmen Müslüm Sarı ve İlhan Cihaner PM'ye giremedi. Aynı oyu aldıkları için Ünal Çeviköz ve Eren Erdem arasında da kura çekildi ve kuradan Çeviköz çıktı. Bu işlemlerin ardından 6 Şubat günü akşam saatlerinde CHP Parti Meclisi netleşmiş oldu.   

CHP PARTİ MECLİSİ'NİN EN SON HALİ

6 Şubat itibariyle CHP'nin Parti Meclisi'nde şu isimler yer aldı: Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Yıldırım Kaya, Ali Haydar Hakverdi, Onursal Adıgüzel, Orhan Sarıbal, Ali Öztunç, Seyit Torun, Mehmet Ali Çelebi, Hakkı Suha Okay, Oğuz Kaan Salıcı, Yaşar Seyman, Veli Ağbaba, Faik Öztrak, Gülizar Biçer Karaca, Muharrem Erkek, Aykut Erdoğdu, Emre Çam, Bülent Ecevit Tatlıdil, Çetin Osman Budak, Akif Hamzaçebi, Öztürk Yılmaz, Sera Kadıgil, Gamze Taşçıer, Bülent Tezcan, Turan Hançerli, Necati Yılmaz, Tekin Bingöl, Gökhan Günaydın, Yavuz Karan, Tuncay Özkan, Sevda Erdan Kılıç, Emine Gülizar Emecan, Haydar Akar, Ayça Taşkent, Gamze İlgezdi, Pınar Uzun, Haluk Pekşen, Bülent Kuşoğlu, Gamze Pamuk Ateşli, Ali Şeker, Gökan Zeybek, Erdal Aksünger, Erdoğan Toprak, Gaye Usluer, Gül Çiftçi, Semra Dinçer, Gülçin Timur, Gökçe Gökçen, Erbil Aydınlık, Fatma Güner, Ünal Çeviköz.

İLK SEÇİLEN PM'DE KİMLER VARDI?

PM üyeliğine Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'ndan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun önerdiği 12 isim arasından seçilen 8 üye şöyle: Prof. Dr. Lale Karabıyık, Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, Doç. Sibel Özdemir, Prof. Dr. Burhan Şenatalar, Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Prof. Dr. Fethi Açıkel, Prof. Dr. Ayşe Eser Danışoğlu ve Doç. Dr. Yunus Emre.

488 kişinin aday olduğu PM üyeliğine seçilen 52 kişinin ismi ise şöyle: Gamze İlgezdi, Sera Kadıgil, Yavuz Karan, Yıldırım Kaya, Haluk Koç, Bülent Kuşoğlu, Hakkı Süha Okay, Faik Öztrak, Ali Öztunç, Gamze Pamuk Ateşli, Oğuz Kaan Salıcı, Orhan Sarıbal, Selin Sayek Böke, Yaşar Seyman, Gamze Taşcıer, Ayça Taşkent, Bülent Ecevit Tatlıdil, Bülent Tezcan, Erdoğan Toprak, Seyit Torun, Pınar Uzun, Öztürk Yılmaz, Gökan Zeybek, Onursal Adıgüzel, Veli Ağbaba, Haydar Akar, Gülizar Biçer Karaca, Tekin Bingöl, Çetin Osman Budak, Emre Çam, Mehmet Ali Çelebi, Ünal Çeviköz, M.Gül Çiftçi, Semra Dinçer, Emine Gülizar Emecan, Sevda Erdan Kılıç, Aykut Erdoğdu, Muharrem Erkek, Ali Haydar Hakverdi, Akif Hamzaçebi, Turan Hançerli, Müslüm Sarı, Haluk Pekşen, Gökhan Günaydın, Tuncay Özkan, Necati Yılmaz, Gaye Usluer, Ali Şeker, Erdal Aksünger,Eren Erdem, Gülçin Timur ve İlhan Cihaner.

YDK ÜYELERİ

108 kişinin aday olduğu YDK üyeliğine seçilen 15 kişinin ismi de şu şekilde: Tuba Torun, Erdoğan Kılıç, Uğur Bayraktutan, Gülsüm Filorinalı, Sezgin Kaya, Öncü Özbay, Selahattin Emre, Ahmet Ersen Özsoy, Mahir Polat, Mustafa Serdar Soydan, Emrah Arslan, Cem Artantaş, Turan Aydoğan, Süleyman Bülbül ve Banu Gençkan.

HALUK KOÇ EN YÜKSEK OYU ALDI

PM seçiminde en fazla oyu 692 oy ile Haluk Koç aldı. Koç'u Selin Sayek Böke (682), Yıldırım Kaya (625) takip eti. Bu 3 isim de Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesindeydi.

Kılıçdaroğlu'nun listesinde olup da delegeden yeterli oyu alamayan isimler ise Ekrem Kerem Oktay, Sezgin Tanrıkulu, Umut tekin, Ali Rıza Yılmaz, Ali Hikmet Akıllı, Erbil Aydınlık, Mehmet Bekaroğlu, Celal Çelik ve Fatma Güner oldu.

Ayrıca Genel Başkan Yardımcıları da seçimden çıkmayı başardı. Bülent Tezcan 439, Seyit Torun 593, Öztürk Yılmaz 478, Veli Ağbaba 541, Aykut Erdoğdu 526, Akif Hamza Çebi 485 oy aldı.

LİSTEYİ DELEN 9 İSİM

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer almamasına karşın delege desteğiyle Parti Meclisi’ne girmeye hak kazanan isimler ise şunlar oldu:

Haluk Pekşen (390), Müslüm Sarı (350), Ali Şeker (375), Gaye Uslu (371), Erdal Aksünger (373), Tuncay Özkan (413), Necati Yılmaz (428), Gökhan Günaydın (422) ve İlhan Cihaner (344)

İLHAN CİHANER VE MÜSLÜM SARI KOTAYA TAKILDI

Tüzükte yer alan yüzde 33 kadın ve yüzde 10 gençlik kotası nedeniyle İlhan Cihaner ve Müslüm Sarı kotaya takıldı. Kotalar sebebiyle bir erkek üyenin yerine kadın ve genç üyeler geldi. Böylece 340 oy alan Gökçe Gökçen, 316 oy alan Erbil Aydınlık, 295 oy alan Fatma Güner PM kotadan PM'ye girdi. Eren Erdem ile Ünal Çeviköz ise 359 ile aynı oyu aldıkları için ikisi arasında kura çekilecek.

KURA ÇEKİLDİ, ÇEVİKÖZ ÇIKTI

6 Şubat günü akşam saaatlerinde kura sonucu belli oldu. Ünal Çeviköz ve Eren Erdem arasında çekilden kurada Çeviköz çıktı. Ünal Çeviköz Parti Meclisi'nde. 

SAYIMDA SIRASINDA KRİZ YAŞANDI

CHP Olağan Kurultayı’nda oylama işleminin bitmesinin ardından, sayımda kriz yaşandı. Oyların sayımına geçilirken, sandıklarla izlemek isteyen partililer arasında bariyer çekilmesi tartışmalara neden oldu. Muharrem İnce taraftarları ve bazı partililer sayımın şeffaf olması gerektiğini ifade ederken tartışma büyüdü. Tarafların bariyer konusunda uzlaşamaması üzerine Çankaya İlçe Seçim Kurulu Başkanı çağrıldı. Bariyerlerin kaldırılmasına karar verilmesinin ardından oylar sayıldı.

70 KİŞİ ZEHİRLENDİ

Seçimler devam ederken, Ankara Spor Salonu'nda yapılan kurultayda 70'e yakın kişi zehirlendi.

Cumhuriyet'te yer alan bilgiye göre; zehirlenenlerin et dönerden ve CHP'nin dağıttığı kumanyadan yediği iddia edildi. Basın mensuplarından, özel güvenlikten de rahatsızlananların olduğu bilgisi paylaşıldı.

Spor salonuna çok sayıda ambulans gelerek partilileri spor salonu çevresindeki hastanelere kaldırdı.

PM İÇİN ANAHTAR LİSTELER

60 kişilik PM için 488 kişi adaylık başvurusunda bulundu. Kurultayın ikinci günü evinde çalışan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, PM seçimleri için 52 kişilik anahtar liste verdi. Parti Meclisi’ndeki diğer 8 asil üyeden oluşan Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu seçimi için ise ayrı oy pusulası hazırlandı ve Kılıçdaroğlu 12 kişilik anahtar liste verdi. Kılıçdaroğlu’nun bu platform için belirlediği isimler, Prof. Dr. Lale Karabıyık, Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, Doç. Sibel Özdelir, Prof. Dr. Burhan Şenatalar, Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Prof. Dr. Fethi Açıkel, Onur Akın, Prof. Dr Ayşe Eser Danışoğlu, Ankara Milletvekili Murat Emir, Doç. Dr. Yunus Emre, Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer.

CHP milletvekilleri Selin Sayek Böke, İlhan Cihaner, Orhan Sarıbal, Ali Şeker, Niyazi Nefik Kara da ‘Gelecek için Biz’ grubu olarak da PM yarışında yer aldılar. YDK için de 108 aday başvurdu.

KILIÇDAROĞLU'NUN ANAHTAR LİSTESİ

Kurultayda parti meclisi seçimi öncesi listeler belli oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde şu isimler yer aldı.

Kılıçdaroğlu'nun parti meclisi için hazırladığı 52 kişilik  anahtar listesinde 29 yeni isim yer alırken, 23 kişi yerini korudu. MYK'dan Yasemin Öney Cankurtaran, Kamil Okyay Sındır, Erdal Aksünger, Zeynep Altıok, Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde yer bulamadı.

MUHARREM İNCE'NİN LİSTESİ  ‘UMUDUN GRUBU’

Muharrem İnce'nin "Umudun Grubu" isimli listesindeki adaylar  şöyle oldu:

PARTİ MECLİSİ LİSTESİ:

Gamze İlgezdi, Hacı Hüseyin Kılıç, Şaban Koludra, Metin Koparan, Devrim Kök, Emre Köprülü, Ali Kemal Kumkumoğlu, Ömer Kurtaş, Özgür Küçükşahin, Rıfat Turumtay Nalbantoğlu, Mazlum Nurlu, Durdu Özbolat, Tanju Özcan, Özcan Özel, Tuncay Özkan, Reşat Şahin Öztürk, Birol Sağlam, Yaşar Seyman, Saim Sezen, Hüsnü Süslü, Deniz Şahin, Vedat Şenol, Bülent Ecevit Tatlıdil, Halit Toraman, Şerafettin Turpçu, Bünyamin Uçar, Veysi Uyanık, Mert Ünlü, Akın Üstündağ, Muhammet Rıza Yalçınkaya, Özkan Yalım, İdris Yıldız, Ertuğrul Yılmaz, Necati Yılmaz, Bedri Ağaç, Hakkı Yalan, Mehmet Emin Altunses, Mustafa Ali Balbay, Saniye Barut, Muharrem Bozdoğan, Murat Bülbül, Onur Cingil, Emre Çam, Ünal Çeviköz, Dursun Çiçek, Sinan Çiftçi, Emine Gülizar Emecan, Burak Esen, Gökhan Günaydın, Hurşit Güneş, Dilşad Güven, Namık Havutça.

Oy verme işlemi başladı. 

KABİNLERDE AFİŞ UYARISI

PM adayları bu kurultayda da pankartlar, bayraklar, hediyelik eşyalar, dövizlerle delegelerden oy istedi. Tribünlerde boşalan koltuklar adayların pankartlarıyla kapandı. Partililer salonda destekledikleri adayların döviz ve bayraklarıyla tur attı. Bir grubun taşıdığı yelken bayraklar ise divandan uyarı aldı. Divan Başkanı ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen salondaki görüş açısını kapattığı için yelken bayrakların indirilmesini istedi.

Bir başka uyarı da oy kullanma kabinlerindeki isim ve afişler için yapıldı. Kabinin içinde ve dışında PM adaylarının isimlerinin yazılması, fotoğraflı afişlerin asılması üzerine divan başkanı defalarca uyardı. Ardından çağrılan görevlilerle kabinlerdeki afiş ve stickerlar tiner ile çıkarıldı.

Kurultayda dün Kemal Kılıçdaroğlu, 790 oyla yeniden genel başkan seçilmişti. Rakibi İnce ise 447 oy almıştı. 1081 delegenin imzasıyla aday olan Kılıçdaroğlu'nun aldığı oy sayısının bu rakamın çok aşağısında kalması, buna karşı 165 imzayla aday olan İnce'nin oy sayısındaki artış dikkat çekmişti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Afrin operasyonunun 16. gününde neler yaşandı?

SONRAKİ HABER

Trabzonspor-Göztepe maçı hangi gün, saat kaçta?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa