14 Ağustos 2012 13:26

‘Çatışmalar Türkiye’ye sıçrayabilir’

Suriye’de kriz şiddetli bir şekilde devam ederken, Çin Komünist Partisi’nin basın organı olarak görülen Halkın Günlüğü gazetesi, çatışmaların Türkiye’ye yayılabileceği uyarısında bulundu. Çin resmi haber ajansı Xinhua’da da ingilizce olarak yayımlanan haberde, bölgede etnik temizlik ve mülte

‘Çatışmalar Türkiye’ye sıçrayabilir’
Paylaş

Halkın Günlüğü gazetesi, iç siyaset ve diplomasi alanında yayınlanan yazılarda Çin Halk Cumhuriyeti’nin sesi olarak görülüyor. Gazete, Suriye’deki durumu kaotik olarak nitelerken, El Kaide’nin bu durumdan faydalanarak kendi çıkarına kullanabileceğini belirtti.

PANDORA’NIN KUTUSU AÇILDI

Gazete, ABD’nin bölgede Pandora’nın Kutusu’nu açtığını ve bölgeyi parçalamaya itecek gelişmelerin başladığını iddia etti. ABD’nin jeopolitik çıkarları nedeniyle, rejim değişikliği yoluyla Suriye-İran ittifakını parçalamak istediği ve Ortadoğu’daki rolünü sürdürmekte kararlı olduğunu savundu. Ayrıca, ABD’nin dış müdahaleyle rejim değişikli politikasını bir alışkanlık haline getirdiği ve bu alışkanlığı Suriye halkını felakete sürükleyebileceği belirtildi.  

ÇATIŞMALAR BÖLGEYE YAYILABİLİR

Suriye’deki muhalifleri “gerici” olarak niteleyen gazete, bu gericilerin dış güçlerin desteği ile üstünlüğü ele geçirmeye başladığını iddia etti. Buna göre, Suriye’yi uzun süreli çetin bir savaş bekliyor: ““Muhalefet bazı şehirleri ele geçirdi. Ancak, lidersizler ve 100 parçaya bölünmüş durumdalar. Esad gönüllü olarak çekilse dahi, kendi çıkarları için savaşan gruplar yüzünden ülke parçalanacak”.

Bu kritik dönemde, bölgenin barut fıçısı gibi olduğunu belirten Halkın Günlüğü Gazetesi, “, , , Irak ve Türkiye gibi ülkeler Şiiler, Sünniler ve Kürtler arasındaki örtülü çelişkilerle yüz yüze. Suriye’deki çatışmalar kaçınılmaz olarak dışarıya taşarak geniş çaplı bölgesel çatışmalara yol açacak” şeklinde keskin ifadelere yer verdi.

RUSYA: ESAD GÖREVİ BIRAKMAYA HAZIR

Bu arada Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Suriye lideri Esad’ın görevini bırakmaya hazır olduğunu iddia etti.

Suudi Arabistan’ın Al Vatan gazetesine özel konuşan Bogdanov, Esad’ın kardeşi Mahir Esad’in 18 Temmuz’da Suriye Ulusal Güvenlik Kurulu toplantısında meydana gelen saldırıda ağır yaralandığını hatırlatarak “İki ayağı kesilmiş durumda” dedi.

Bogdanov, Mahir Esad’in durumunun çok ağır olduğunu da belirterek Suriye lideri Esad’ın bundan çok etkilendiği anlattı.

Rus diplomata göre Esad belirli koşullar karşılığında, görevini bırakmaya hazır.
(DIŞ HABERLER) 

ÖNCEKİ HABER

El Kaide militanları Hatay sokaklarında

SONRAKİ HABER

Frito Lay’de işten atmaya tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...