03 Şubat 2018 23:34

Bosch işçileri öfkeli: Bize sormadan nasıl feragat ederler?

Bosch işçileri, MESS’in bir kereye mahsus olarak verdiği brüt 4800 TL'den feragat eden Türk Metal Sendikasına tepki gösterdi.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

2015 yılında yaşanan Metal Fırtına sonrası MESS’in kendisine bağlı tüm fabrikalarda çalışan işçilere bir kereye mahsus olarak verdiği brüt 4800 lirayı alamayan Bosch işçileri, Türk Metal Sendikası yöneticilerine öfkeli. 

Bu sözleşme öncesi sendika yöneticilerinin “Bu para alınmazsa mesailer açılmayacak” dediğini, ancak sözleşme imzalandıktan sonra “Bu paradan feragat ettik” açıklaması yaptığını aktaran işçiler, “Bize sormadan nasıl feragat ediyorlar? Mesaiye kalmama olayını kaldıramaz burası, paralar akşamına hesaba yatar” dedi.

İŞÇİNİN BASINCI VE 2015’İN MİRASI

Türkiye ortalamasına bakıldığında, imzalanan MESS sözleşmesinin “iyi bir sözleşme” olduğunu düşünen 12 yıllık bir Bosch işçisi, şunları söyledi: “Açıkça söylemek gerekirse bu sözleşmede metal işçileri halen Renault işçilerinin 2015 yılında verdiği mücadelenin ekmeğini yiyor. Sendika çıkıp da ‘Biz aldık’ diyerek kahramanlığına bürünmesin. Bu işçinin basıncı ve 2015’in mirasıdır.” 

Metal işçileri ne diyor?
Metal işçileri ne diyor?

Sözleşmenin eski işçileri memnun ettiğini, ama yenilerde huzursuzluk yarattığını belirten işçi, “Yeni işçiler, eskilerin aldığı para karşısında kendi aldığı parayı görünce ister istemez huzursuz oluyor. Bir de sözleşmenin ne zamandan itibaren geçerli olacağını bilmedikleri için tedirginlerdi. Sendikacıların 30 Ocak’a kadar işe giren herkesin sözleşmeden yararlanacağını açıklamasıyla biraz rahatladılar” diye konuştu. 

CEBİMİZDEN ALIP MESS’E VERDİLER

2015 yılındaki mücadele sonucu, MESS’in, kendisine bağlı fabrikalarda çalışan işçilere verdiği brüt 4800 liranın o dönem kendilerine verilmediğini ifade eden başka bir işçi, tepkisini şöyle dile getirdi: “Sendikacılar bu sözleşmede ‘Namus şeref sözü, size verilmeyen o parayı alacağız inanın bize’ dedi. Ama şimdi karşımıza çıkıp ‘O paradan feragat ettik’ diyorlar. Bize sormadan, bizim paramızdan nasıl feragat ediyorlar? Sözleşme masasında Bosch işçisini sattılar.” 

MESS’in sözleşme masasında ortalama 1.10 kuruş verdiği, ancak ‘Bosch’un alacağı paradan feragat ederseniz 1.60 kuruşa çıkarız’ dediği yönünde duyumları olduğunu aktaran işçi, “Bunlar da bize sormadan, danışmadan hakkımız olan parayı o masada bıraktılar. Cebimizden alıp MESS’e verdiler resmen” dedi.

Sendikacılar ‘Bu paradan feraat ettik’ açıklaması yaptıklarında fabrikada bulunan işçilerin temsilcilerin üzerine yürüdüğünü duyduklarını söyleyen bir işçi, şunları anlattı: “Hatta 1 No’lu Şube Başkanı Recep Tan’ın bile ‘Sen kim oluyorsun da benim param üzerinden karar veriyorsun’ diye üzerine yürümüş işçiler. Zaten ilk açıkladıkları zaman insanlar dinlemedi, arkalarını dönüp gitti. Fabrika çok gergin. Bosch işçisi bu yapılanı unutmaz.” 

MESAİLER KAPATILSIN, AKŞAMINA HESABA YATAR

Sendikacıların tavrını eleştiren başka bir işçi, “Sanki buranın ağası gibi davranıyorlar. Bizim gergin olmamız gerekirken onlar bir gergin... Hepsi ayrı bir kabadayı edasında dolanıyor, ama bizim alacağımız konusunda hiçbirinin sesi çıkmıyor” dedi. İşçinin parasından kolayca feragat edenlerin sendika aidatından hiç feragat etmediğini söyleyen işçiler, sendikacıları uyardı: “Madem o kadar basit, kendi ceplerinden fedakarlık yaparak işçiye versinler. Hakkımız olan bu para alınacak, başka yolu yok. MESS mi veriyor, patron mu veriyor yoksa sendika mı veriyor biz karışmayız. Sözleşme öncesi ‘bu para alınmazsa mesailer açılmayacak’ diyorlardı. Hadi kapayın mesaileri, onu bekliyoruz sizden. Mesailer bir kapansın paralar akşamına hesaba yatar. Mesaiye kalmama olayını kaldıramaz burası. Ama sendikacılar bunu yapmak yerine ‘Nasıl olur da işçiyi bastırırız’ diye düşünüyor. Bize yapılanı asla unutmayız, bunu unutmasınlar.”

ÖNCEKİ HABER

Sığınmaevi deneyimini yaşayan kadınlar yaşadıklarını anlattı

SONRAKİ HABER

Mercedes işçisi: Tepkiler 6. aydan itibaren başlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...