Stalingrad zaferinin 75. yıl dönümü kutlanıyor

Hitler faşizminin yenilgisinin başlangıcı olarak kabul edilen Stalingrad direnişinin 75. yıl dönümü nedeniyle Rusya’da etkinlikler düzenleniyor.

03 Şubat 2018 10:08
Paylaş

Rusya, Nazi Orduları’nın bir daha toparlanamayacak şekilde bozguna uğratıldığı, dolayısıyla İkinci Dünya Savaşı’nın kaderini değiştiren Stalingrad Direnişi’nin 75. yıl dönümünü kutluyor.

Rusya’nın 75 yıldan bu yana ilk kez resmi bayram olarak kutladığı Stalingrad Zaferi Yıldönümü’nde, ülkenin çeşitli yerlerinde sergiler ve anma etkinlikleri düzenlenirken, direnişin gerçekleştiği o zamanki Stalingrad, bugünkü Volgograd kentinde 60 zırhlı aracın katıldığı bir geçit töreni düzenlendi. Ayrıca bu hafta sonu, yıldönümü kutlamaları kapsamında başkent Moskova'da ve ülkenin diğer şehirlerinde konserler ve anma etkinlikleri düzenlenecek.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, kutlamalar çerçevesinde Volgograd kentinde meçhul asker anıtına çelenk bıraktı. Putin ayrıca, Stalingrad direnişine katılanlar arasında halen hayatta olan ve Gürcistan’ın Abhazya bölgesinde yaşayan 95 yaşındaki Valentina Şulgina’ya telgraf göndererek, zaferdeki katkısından ötürü tebrik etti. Valentina Şulgina da, bu telgrafa, “Beni hatırlayan herkese teşekkür ediyorum” diyerek yanıt verdi.

Putin, Volgograd’da yaptığı konuşmada, İkinci Dünya Savaşı gazilerine şükranlarını iletti ve Rusya’da bugünkü neslin, “babalarının ve dedelerinin yolundan gitmesi gerektiğini” söyledi.

1939 yılında patlak veren İkinci Dünya Savaşı’nın ilk iki yılında Almanya ile Sovyetler Birliği arasında saldırmazlık anlaşmasının geçerli olmasına karşılık, 1941 yılının Haziran ayında Nazi Alman orduları, Sovyetler Birliği’ne saldırmıştı. Çeşitli çatışmalar sonucunda 2 Şubat 1943 tarihinde Alman ordularının Sovyet kuvvetlerine teslim olmasıyla Stalingrad Zaferi ilan edildi. (DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

HDP 2. Olağan Büyük Konferansı başladı

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri: Savaş karşıtlığı suç değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...