03 Şubat 2018 09:29

HDP 2. Olağan Büyük Konferansı başladı

HDP 2. Olağan Büyük Konferansı'nda konuşan Serpil Kemalbay 'HDP’yi yok etme politikalarına karşı, güçlü ve kararlı bir şekilde ayaktayız' dedi.

Paylaş

HDP 2. Olağan Büyük Konferansı başladı. İki gün sürecek konferansın ilk günü siyasi, ikinci günü ise örgütlenme tartışmaları yürütülecek.

HDP 2. Olağan Büyük konferansı iki gün boyunca Ankara Plaza Otel’de gerçekleşecek. Konferansın ilk günü siyasi, ikinci günü ise örgütlenme tartışmaları yürütülecek. Açılış konuşmasında HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP’yi yok etme politikalarına karşı, bir arada, güçlü ve kararlı bir şekilde ayakta olduklarını vurgulayarak, umutla mücadeleyi sürdürdüklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 2. Olağan Büyük Konferansını yapıyor. Ankara Plaza Otel’de iki gün boyunca sürecek konferans, HDP bileşen temsilcileri ve Türkiye’nin dört bir yanından delegelerin katılımıyla gerçekleşiyor. "Güçlü parti kararlı mücadele" şiarı ile toplanan konferans salonunda tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile tutuklu vekillerin fotoğraflarının yanısıra özgürlük, barış, kadın, emek, doğadan yana talepleri içeren sloganlar yer aldı. 

Divan oluşumunun ardından demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Konferansın gündemi ise ilk gününde siyasal gündem tartışmaların, ikinci gününde örgütlenme tartışmaların yürütülmesi oylanarak kabul edildi. 

‘BASKILARA KARŞI UMUTLA MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYORUZ’

Açılış konuşmasını yapan HDP EŞ Genel Başkanı Serpil Kemalbay, tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile birlikte tutuklu vekilleri ve mücadeleye omuz veren herkesi selamladı. Hayatını kaybedenleri de anan Kemalbay, “Onlara sözümüz kazanacağımız mücadeledir” dedi. Kemalbay, HDP’nin bütün yok etme politikalarına karşı bir arada, güçlü ve kararlı bir şekilde ayakta olduğunu vurguladı. Baskı ve operasyonlara rağmen umutla mücadeleyi sürdürdüklerini kaydeden Kemalbay, “Böylesi onurlu bir mücadelenin sahipleriyiz. Halklarımıza verdiğimiz sözümüz var” dedi. Bunun karşısında hergün savaşı ve kötülüğü örgütleyenlerin olduğunu belirten Kemalbay, “AKP'nin durumu içler acısıdır. Zor ve kötü durumda olan mücadeleyi ortadan kaldırmaya çalışanlardır. Hergün ne yapsak da Erdoğan'ın döktüğü incileri toplasak, bu kadar kötülüğü halka nasıl iyi olarak pazarlasak diye akla karayı seçiyorlar” dedi.  

‘SAVAŞ HİÇBİR SORUNU ÇÖZMEZ’

Afrin’e yönelik askeri operasyona da değinen Kemalbay ‘Savaşa hayır’ diyenlere yönelik operasyonların sürdüğüne dikkat çekerek, “TTB’ye yaptığı utanmazca saldırıdır. Savaş halk sağlığı sorunu değil midir? Milyonlarca insan Suriye savaşının başlamasıyla göç etmek zorunda kalmadı mı? 3 buçuk milyon göçmen Türkiye’de büyük acılarla yaşamıyor mu? Hayatı savunan hekimler tabiki ‘Savaş kötü bir şeydir, Savaşa hayır’ diyecek”. Savaşın hiçbir sorunu çözemeyeceğini vurgulayan Kemalbay, savaşların egemen güçler, silah tüccarları, ezilenleri, doğayı, işçileri daha fazla sömürmek için yapıldığını belirtti. 

“Onların vatan sevgisi Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Bankası ile girdikleri ilişkiler ve projelerdir. O projeler işçilerin, emekçilerin yaşamını yitirmesine neden olan tabloyu ortaya çıkartıyor” diyen Kemalbay,  halkın haklarını vatan sevgisi adı altında gasbdenlere, emeğin alınterini peşkeş çeken politikalara ve bu politikaların Afrin operasyonuyla örtülmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

‘DEMOKRASİ, ÖZGÜRLÜK İÇİN BİR ARAYA GELDİK’

Halkların sorunun çözümüne ortak olmasıyla anti-emperyalist olunacağını kaydeden Kemalbay, “Türkiye'nin yüzyıllık bir sorunu var. Bu sorunu görmeyen, çözüm üretmeyen hiçbir politika halklarımızı iyi bir geleceğe taşıyamaz. Bu yüzden Türkiye iyi bir yere gitmiyor. HDP olarak biz çözümün partisiyiz. Türkiye’nin kangrenleşen sorunlarına çözüm için bir araya gelen demokrasi güçlerinin partisiyiz. Nefes olacak parti bizim partimizdir. Demokrasi, özgürlük için bir araya geldik. İşçinin emeğinin yok sayılmasına, doğanın talan edilmesine, kadınların yok sayılmasına karşı bir araya geldik” dedi. 

‘HALKIN UMUDU OLDUĞUMUZ İÇİN SALDIRIYORLAR’

HDP’nin mücadelenin en tepesine insanı, emeği, kadını, barış ve özgürlükleri koyduğunu vurgulayan Kemalbay, “Halkın umudu, sistemin alternatifi olduğumuz için bu kadar güçlüyüz. Bize bu yüzden saldırıyorlar. Bu saldırılara karşı bir adım geri atmayışımız bundandır” dedi. Halkların Kürt düşmanı, Alevileri yok sayan politikalara karşı giydirilmek istenen deli gömleiğini yırtıp atacağını kaydeden Kemalbay, bütün halkların kendi kimlikleriyle demokratik süreçlere katıldıkları günlerde halklara karşı suç işleyenlerin hukuk önünde hesap vereceğini söyledi. Tek adam politikalarının bir taraftan da Kürt halkının Ortadoğu kazanımlarını yok etmek için olduğunu kaydeden Kemalbay, “Bu dünyada Kürt halkı varsa, onu yok sayamazsınız. Bu sorunu statüsünü kabul ederek demokrasi ve barış içerisinde çözebilirsiniz. Barış politikası anti-emperyalist bir politikadır. HDP bu politikanın öznesidir. Halklarla görüşerek, konuşarak, kadınlarla, köylülerle emekçilerle birlikte yaşamı inşa edecek olanlarız. Zaman barışın, demokrasinin ve özgürlüğün zamanıdır” dedi. Kemalbay’ın konuşmasının ardından konferans basına kapalı olarak devam etti. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Karabağlar'da jeotermal sondaj çalışmasına karşı nöbet

SONRAKİ HABER

Stalingrad zaferinin 75. yıl dönümü kutlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...