02 Şubat 2018 18:04

İzmir Dayanışma Akademisi'nde anlatının gücü konuşuldu

İzmir Dayanışma Akademesi'nin bu ayki etkinliğinde Aziz Nesin'in yazıları ve Seamus Heaney şiirleri üzerinden anlatının gücü konuşuldu.

Paylaş

'Bu Suça Ortak Olmayacağız' metnine imza attıkları için meslekten ihraç edilen ya da üniversitedeki görevlerinden uzaklaştırılan akademisyenlerin üyesi oldukları Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi ve SES İzmir Şubesi ile birlikte kurdukları İzmir Dayanışma Akademisi'nin etkinlikleri devam ediyor.
 
Etkinliğin bu ayki konusu edebiyattı. Marmara Üniversitesi'ndeki görevinden istifa eden Cansever Güner 'Düşünce ve İfade Özgürlüğü Bağlamı'nda Aziz Nesinlik Durumlar' başlığı ile Hacettepe Üniversitesi'nden ihraç edilen Osman İşçi 'Kuzey İrlanda Sorununa Farklı Bir Bakış: Şiirsel Anlatımın Gücü' başlıkları ile sunum yaptı.
 
Cansever Güner, konuşmasına şu anda çok kesimin Aziz Nesin'lik durumlar yaşadığını belirterek Nesin'in yazılarından örnekler verdi. Konuşmasını Nesin'in 'Kahve ve Demokrasi' ve 'Yaşasın Kırmızı Pelikanlar' yazılarından alıntılar yaparak bitiren Güner "Farklı darbe dönemlerini tek parti ve çok parti dönemini görmüş biri olarak gerek öykülerinde gerek yazılarında baskı dönemlerini tecrübe etmiş bir yazar. Yazıları bizim şu anki durumumuza ufuk gösterecek durumda" dedi.
 
Osman İşçi de edebiyatın İrlanda sorununu nasıl ele aldığını anlattı. Çatışma süreçlerinde iki İrlandalı edebiyatçının Nobel ödülü aldığını ele aldığı bilgisini veren İşçi, Şair Seamus Heaney'in Toome Yolu şiirinden alıntı yaptı. İşçi "Bizim sayfalarca anlattığımız bir olayı mısralara sığdırabiliyorlar. Bu şiirleri okurken toplumda yaşanan çatışmaların ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor. Anlatının gücü ile çatışmanın tarafları olmayanların başka kesimlere ulaşarak çözüm bulacağımızı önemini gösteriyor. Türkiye'de yaşanan sorunları anlatan 10 tane film sayarım on birinciyi sayamam veya kaç tane roman var Mehmet Uzun'un Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık gibi. Belki birgünler baskılar sona erirse bunun Türkiye ayağı da gelişir" dedi. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Altyazı’nın yeni sayısı çıktı

SONRAKİ HABER

Sosyal Medyada #DoktorumuÖzgürBırak kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...