02 Şubat 2018 16:29

‘Örgütle bağı yok’ denildi ama 9 yıl ceza verildi

İsa Kutay'a, hakkında emniyetin 'Örgütle bağlantısı yok' yazısına rağmen 'örgüt üyeliği'nden 9 yıl 9 ay ceza verildi.

Paylaş

Cep telefonunda Jose Mujica, Aziz Nesin, Cemal Süreyya gibi ünlülerin şiir ve sözleri bulunduğu için tutuklu yargılanan İsa Kutay hakkında emniyetin “Örgütle bağlantısı yok” yazısına rağmen mahkeme “örgüt üyeliği”nden 9 yıl 9 ay ceza verdi. 

Urfa’da Temmuz 2017’den bu yana tutuklu yargılanan İsa Kutay’ın (30) gözaltına alındığında cep telefonunda Jose Mujica, Aziz Nesin, Cemal Süreyya, Yılmaz Güney, Che Guevara, Ahmed Arif, Ataol Behramoğlu, Adnan Yücel ile Can Yücel’in şiir ve sözlerinin kayıtlı olması örgütsel delil sayıldı. 

Urfa T Tipi Cezaevi’nde tutuklu yargılanan Kutay hakkında iddianame hazırlayan savcının tüm varsayımları mahkemede delil olarak kabul edildi. Şiir ve fotoğrafların yanı sıra üzerinde Kürtçe harflerin bulunduğu bir kağıt parçasını “İleriki dönemlerde yapılacak olan eylem ve faaliyetlerin kodlandığı tablo” olarak değerlendirilen iddianameyi kabul eden mahkeme, emniyet ve jandarmanın “Örgütle bağlantısı yok” dediği Kutay’a “Örgüt üyeliği”nden 9 yıl 9 ay hapis cezası verdi. 

KÜRTÇE ALFEBE BULUNDURMAKTAN CEZA 

6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 3’üncü duruşmada hakkında ceza verilen Kutay’ın avukatı Hasan Kılıç, müvekkilinin ağabeyinin akıbetini öğrenmek için gittiği Suriye’den dönerken Akçakale’de gözaltına alındığını hatırlattı. Müvekkilinin cep telefonundaki şiir, yazı, söz ve fotoğraflardan kaynaklı önce tutuklandığını şimdi de ceza aldığını dile getiren avukat Kılıç, “Telefonu inceleniyor, bir takım şiirleri ve Suriye’de yaşamını yitiren ağabeyinin fotoğrafları bulunuyor. HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın ‘Cesaret Bulaşıcıdır’ şiiri, Kırmızı fularlı kızın fotoğrafı, Aziz Nesin’in yazıları ve buna benzer suç teşkil etmeyecek görseller ve şiirler bulunuyor. Müvekkilim Kürtçe alfabe bulundurmaktan ceza aldı” diye konuştu. 

Telefonda fotoğraf bulundurmanın özel hayata girdiğini vurgulayan Kılıç, Antep 4. Ceza Dairesi İstinaf Mahkemesi’nin buna benzer bir davada aldığı “Abdullah Öcalan, Sakine Cansız’ın fotoğraflarını telefonda bulundurmak örgüt üyeliği için delil değildir” kararını anımsatarak müvekkiline verilen cezayı haksız buldu. 

EMNİYET: ÖRGÜTLE BAĞI YOK 

Kılıç, müvekkili Kutay hakkında iddianame hazırlanırken İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne sorulan sorular üzerine yapılan incelemede “Örgütle bağının olmadığı” ve telefon kayıtları temiz çıkmasına rağmen mahkemenin “Örgüt üyeliğinden” ceza vermesine anlam veremediğini söyledi. (Urfa/MA)

ÖNCEKİ HABER

Dostel’de TİS imzalandı

SONRAKİ HABER

HDP Kadın Konferansı: Kadınlar savaş istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...