02 Şubat 2018 14:20

DİDF: Oyuna gelmeyelim, sendikamıza sahip çıkalım!

DİDF, AKP’ye yakınlığıyla bilinen AD-Demokraten’in IG Metall sendikasına üye işçileri istifaya çağrısı üzerine sendikaya sahip çıkma çağrısı yaptı.

Paylaş

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) tarafından, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Alman Demokratlar İttifakı’nın (AD-Demokraten) IG Metall sendikasına üye işçilere istifa çağrısı yapması üzerine yapılan açıklamada ‘Oyuna gelmeyelim, sendikamıza sahip çıkalım!’ denildi

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Alman Demokratlar İttifakı (AD-Demokraten) adlı parti ve kimi çevreler son günlerde Türkiye kökenli işçileri, Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen’in bir toplantıya konuşmacı olarak davet edilmesini gerekçe göstererek IG Metall sendikasından istifa etmeye çağırdığı belirtilen açıklamada “Çağrının IG Metall sendikasının 4 milyona yakın işçi için toplu sözleşme görüşmeleri yaptığı, grev hazırlıkları başlattığı bir dönemine gelmesi tesadüf olmasa gerek. Şu açıktır ki; sendikanın Türkiye konusunda bir toplantısı yapması, yaşanan sorunlara ülkedeki işçilerin cephesinden bakması doğal ve anlamlıdır. Nitekim sendikalar yıllardır hem Almanya hem de dünyanın birçok ülkesinde işçileri ilgilendiren pek çok toplumsal konu ve gelişmeyle ilgili etkinlik yapmakta, görüş bildirmektedir. Bu nedenle sendikanın Türkiye’deki gelişmeleri gündemine alması ileri sürüldüğü gibi ne “Türkiye düşmanlığı”dır, ne de davet edilen politikacı bu yaklaşım içerisindedir. Türkiye’deki işçi kardeşlerimizle dayanışmayı örgütlemek aynı zamanda biz Almanya’da yaşayan işçilerin ve emekçilerin de çıkarınadır. Dahası bunun aynı dönemde her iki ülkenin metal işçilerinin benzer taleplerle sokağa çıktığı bir döneme rastlaması daha fazla anlam kazanıyor” denildi.

'ALMAN DEMOKRATLAR İTTİFAKI DÜŞÜNCE VE FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜNE TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜNÜ GÖSTERDİ'

Alman Demokratlar İttifakı'nın bir sendikanın toplantı düzenlemesine, politikacının sözünü söylemesine yönelik baskıcı ve provokatif girişiminin demokrasi, düşünce ve fikir özgürlüğüne tahammülsüzlüğünü bir kez daha ortaya koyduğunu ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

“Türkiye kökenli işçiler, sendikaların Almanya’da yaşayan bütün uluslardan işçilerin en önemli örgütleri olduğunu yaşayarak ve sınayarak tecrübe edinmişlerdir. Bu nedenle sendika üyesi olduğu, örgütlendiği en önemli emekçi örgütüdür. Bugün sahip olduğumuz birçok hakkın, sendikalar sayesinde elde edildiğini de biliyorlar. Çalışma sürelerinin düzenli olması, izin hakkı ve izin parası, hastalık parası, vardiya zamları, fabrikalarda işçi temsilcisi olabilmemiz gibi pek çok hakka bir Türkiye kökenli işçiler olarak sendikaların, özellikle de IG Metall’in, mücadelesi sayesinde oldu. Bu nedenle sendikalar sadece çalışma hayatımızda değil, yaşamımızın diğer alanlarında da önemlidirler.”

'ALMAN DEMOKRATLAR İTTİFAKININ KURUCUSU İŞVERENDİR'

Türkiye kökenli işçileri sendikadan istifa etmeye çağıran ve Alman Demokratlar İttifakı’nın 2016 ortasında Remzi Aru isimli bir işveren tarafından kurulduğunun altı çizilen açıklamada: “Alman kamuoyunda AKP ve Erdoğan’a karşı artan “Tek adam” eleştirilerine “yanıt” olarak kurulan “AD-Demokraten”, “Türkiye kökenlilerin Almanya’da seçebilecekleri tek parti” olarak gösterilmeye çalışıldı. Erdoğan da Almanya'daki seçimler öncesinde diğer partilerin boykot edilerek açıktan bu partiye oy verilmesi çağrısı yapmıştı.

Her fırsatta göğüslerini gererek “AKP ve Erdoğan hayranıyız” demekten geri durmayan bu sözde partinin yöneticilerine bakıldığında neden işçi düşmanlığı yaptıkları anlaşılıyor: Yönetim kademelerindekilerin yüzde 95’i işveren veya avukat gibi serbest meslek sahiplerinden oluşuyor” denildi.

Sendikaların Türkiye veya başka bir konuda ortaya koyduğu görüşlerden memnun olunmadığı halde eleştirilebilineceği vurgulanan açıklamada “Bu da doğaldır. Ama buradan hareketle sendikadan istifa etmemizi isteyenler, kendi politik çıkarları için bizim ekmeğimize, geleceğimize zarar vermek istemektedirler. Çünkü, sendikadan çıkmak bir işçiyi savunmasız, örgütsüz bırakmak demektir.

Bu nedenle Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) olarak, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli işçileri bu siyasi oyunlara gelmemeye, kendisinin ve çocuklarının geleceği için Alman işçileriyle birlikte hareket etmeye ve sendikalara üye olarak sorumluluk üstlenmeye çağırıyoruz” denildi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Atık yakma tesisi yeri için çevre birinci öncelikte olmalı’

SONRAKİ HABER

Geçmişten bugüne Türk Tabipleri Birliği geleneği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...