01 Şubat 2018 23:46

Federal Mogul işçileri kıyıma karşı uyardı

Kocaeli'de kurulu Fedaral Mogul işçileri, Türk Metal'in imzalanan sözleşmeyi kendi başarısı gibi sunduklarını belirterek işçi kıyımına karşı uyardı.

Paylaş

Gözde TEKİN
Kocaeli

MESS ile Türk Metal arasında imzalanan sözleşmeyi değerlendiren Federal Mogul işçileri, sözleşmedeki kazanımların işçilerin 2015 Metal Fırtına’dan başlayan işçilerin mücadelesi sonucu elde edildiğini söyledi. Türk Metal’in sözleşmeyi kendi başarısı gibi sunmasına tepki gösteren işçiler, sözleşme sonrası işçi kıyımı yaşanabileceğine dikkat çekti. 

“Bu sözleşme iyi diyebiliriz ama bunun nedenleri de önemli” diyerek söze başlayan 4 yıllık bir Federal Mogul işçisi, şöyle devam etti: “2015’teki metal fırtınanın etkisi çok büyük. Sendika da, işverenler de böyle bir tehdit olduğunu bildikleri için ona göre hareket ettiler. Fabrikada daha eski işçiler bundan önceki sözleşmenin hep gece yarısı imzalandığını ve imzalandıktan çok sonra haberdar olduklarını söylüyorlar. İlk kez canlı yayınla sözleşme duyuruldu.” Sendikanın gövde gösterisi yaptığını ve işçinin değil de kendi sayelerinde imzalanmış gibi gösterdiğini söyleyen işçi, “Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak hep brüt zamdan bahsetti, netten bahsetmedi. Kurban parası, banka promosyonlarına ilişkin bir şey söylenmedi. Bunları gözden kaçırmamak gerek” diye konuştu.

Metal işçileri ne diyor?
Metal işçileri ne diyor?

10 yıllık bir  başka işçi ise “Ben yapılan zam oranının 5-6 ay sonra daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum. Enflasyon farkı yok ortada, 5-6 ay sonra ne olacağı belli mi? Alınan zam Renault’da, Arçelik’te, Ford’da işçinin gösterdiği tepkinin bir sonucudur. MESS işçinin öfkesinden korktuğu için bunu vermek zorunda kaldı, masada sendika aldı demek ham hikaye olur. Şimdi başka bir süreç var. Her sözleşme döneminde olduğu gibi işverenler yine işçi kıyımı yapacaklar” uyarısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Herkesin memnun olacağı bir TİS’e şimdiden hazırlanmalıyız

SONRAKİ HABER

Amedspor, adalet ve destek bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...