01 Şubat 2018 23:41

Herkesin memnun olacağı bir TİS’e şimdiden hazırlanmalıyız

Bursa'da kurulu Bosch fabrikası işçisi, imzalanan sözleşmeyi işçilerin ortak mücadelesinden korktukları için imzaladıklarını belirtti.

Paylaş

Bosch işçisi
Bursa

MESS ile 5 aydır süren toplusözleşme sona erdi. Herkes rolünü çok iyi oynadı. Metal işçisi sahaya çıkmadı ama perdenin arkasındaki gölgesi bile çok şey değiştirdi. Fazla mesaileri kapama ve son gün yapılan 30 dakikalık duruşu saymazsak, metal patronlarını zorlayacak, üretim adetlerini düşürecek hiç bir eylem yaptırılmadı. MESS belki de 12 Eylülden beri elinin en güçlü olduğu dönemde OHAL ve Afrin operasyonuna rağmen bu zammı vermek zorunda kaldı. Gerçekçi olmak gerekirse örgütlülüğümüzün çok zayıf olduğu halde, böyle bir sözleşmeyi imzalamayı başarabildiysek fabrikalarda komitelerimizi kurup diğer fabrikalardaki arkadaşlarla ortak mücadele etseydik, sadece ücret zammı değil çalışma koşulları dahil birçok konuda da söz sahibi olurduk. Daha önce ki yıllarda bu üretim rekorları kırılıyordu. Yüzde 5, yüzde 8, seyyanen 50 kuruş zamla biten zafer sözleşmeleri imzaladılar. Yıllarca kaderimizi sendikaların eline bıraktık. Bu mücadeleyi daha önceki yıllarda verebilseydik metal işçisi ortalama 4000 lira maaş alıyordu.

İmzalanan sözleşmeye gelince bu zam yaptığımız mücadele sonucu aldığımız zam değil. Ortak mücadelemizden korktukları için verilen zamdır. Ülkemizdeki koşulları göz önüne alırsak rakamsal olarak baktığımızda kötü bir zam değil ancak Bosch’ta 6 yıllık bir işçi sosyal yardımlarla beraber 3040 lira, Mart ayında ki enflasyon zammıyla beraber 3280 lira alacak. Buna AGİ dahil değil. 2017 1 Eylül ayında işe giren bir işçinin saat ücreti 9.02 lira (toplusözleşmeden sonra taban ne kadar yükselir bilmiyorum). Mart zammıyla beraber yaklaşık 2170 lira eline geçecek. Aynı bantta yan yana, noktası virgülüne kadar aynı işi yapanların ama aralarında 5 buçuk yıl kıdem farkı olan iki işçi arasındaki ücret farkı 1100 lira olacak.

Metal işçileri ne diyor?
Metal işçileri ne diyor?

Hep eşit işe eşit ücreti savundum. Kıdem farkı tabi ki olsun. Örneğin 10 yıla kadar 250 lira, 20 yıla kadar 500 lira kıdem farkı gibi. 

15 yıldır fabrikada çalışıyorum bu maaşın bu kadar açıldığını görmedim. Daha önce 8-10 yıllık arkadaşların yanına yeni arkadaşları verirlerdi. Yaşları da eski işçilere göre daha küçüktü. Çoğu bekar ve fabrika ortalamasına gelen zamlarla ücret farkının bir miktar kapanacağını bilirdi. Şimdi ise Bosch süreci ve metal fırtınadan sonra fabrikalardaki sirkülasyondan dolayı 26-28 olan işe giriş yaşı, üst sınıra 35-38’lere kadar çıktı. Bu arkadaşlarda 10-15 yıllarını başka fabrikalarda tamamlayıp çıkarıldılar ya da borçlarından dolayı işi bırakmak zorunda kaldılar. Aynı işi yaparken barınma, temel gıda, eğitim gibi masrafları aynı düzeydeyken aldıkları maaş diğer işçiden yüzde 30 daha düşük. Aldığımız zamları hesaplayıp köşeye çekilmeyeceğiz. Bu mücadele yeni başladı ve gerçek anlamda herkesin memnun olacağı yeni sözleşmeye şimdiden hazırlanmalıyız.

ÖNCEKİ HABER

İşçiler örgütlü olmayınca sevinç yerini kaygıya bıraktı

SONRAKİ HABER

Federal Mogul işçileri kıyıma karşı uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa