14 Ağustos 2012 10:39

Polis şiddeti Meclis’e taşındı

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, son dönemde yaşanan polis şiddeti vakalarına ilişkin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e yazılı soru önergesi verdi.Birtane, polis ve askerin son zamanlarda artan şiddetini hükümetin ısrarla savunmasını eleştirerek, her gün bir yurttaşın polis şiddetine maruz kaldığını belirtti. Polisin

Polis şiddeti Meclis’e taşındı
Paylaş

Birtane, polis ve askerin son zamanlarda artan şiddetini hükümetin ısrarla savunmasını eleştirerek, her gün bir yurttaşın polis şiddetine maruz kaldığını belirtti. Polisin kimlik sordukları, trafikte durdurdukları ya da bir sebeple tartıştıkları yurttaşları aynı dakika içerisinde darp ettiğini vurgulayan Birtane, “Kafasına telsiz ya da silah dipçiği indiriyor, yüzlerine biber gazı sıkarak ya da ateş ederek açık bir şekilde yaşam hakkını ihlal ediyorlar. Sokak ortasında vatandaşları silahla vuruyor, kontrolsüz şekilde gaz fişeği, biber gazı kullanarak çocuklar başta olmak üzere birçok vatandaşın ölümüne sebep oluyorlar” ifadesini kullandı.

SON 2 GÜNDE 3 OLAY

İstanbul’da 26 yaşındaki Ali A. adlı yurttaşın polis silahı ile intihar ettiğinin ileri sürüldüğünü, İzmir’de ise Emrah Barlak adlı yurttaşın polisler tarafından vurularak öldürüldüğünü hatırlatan Birtane, “Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi’nde sigara kaçakçılığı yaptığı öne sürülen bir gruba, güvenlik güçleri tarafından müdahale edilmiş, müdahalede Mehmet Duman adındaki bir vatandaş polisin ateş etmesi sonucu kafasından yaralanmıştır” dedi.

CEVAPLANMASI İSTENEN SORULAR

Birtane, Bakan Şahin’e şu soruları yöneltti: “Son 10 yıl içerisinde güvenlik güçlerinin biber gazı, gaz fişeği, ateşli silahla vb. müdahalesi sonucu hayatını kaybeden kaç vatandaşımız vardır? Ali A.’nın intihar olduğu söylenen ölümü ile ilgili soruşturma ne aşamadadır? Her ne şekilde olursa olsun Ali A. devletin koruması altında iken hayatını kaybetmiştir. Konuyla ilgili ayrıca bir inceleme yapılmış mıdır? Ali A. hangi nedenle gözaltına alınmıştır? Emrah Barlak’ı öldüren ve üç kişiye de yaralayan polislerin, vatandaşlara neden ateş ettiği konusunda inceleme yapılmış mıdır? Polisler neden silah kullanmışlardır? Mehmet Duman’a nasıl ve niçin müdahale edilmiştir? Sigara kaçakçıları olduklarını söylemelerine ve bir saldırıda bulunmamalarına rağmen niçin ateş edilmiştir? Olayla ilgili kaç polis tutuklanmıştır? Soruşturma ne aşamadadır? Son zamanlarda polis şiddetinin artış gösterdiği Bakanlığınız tarafından da tartışılan bir husus mudur?​”

YARGI GÖRMEZDEN GELİYOR

İnsan hakları örgütleri yaptıkları açıklamada polisin işlediği suçlar karşısında devletin ve yargının görmezden gelen, koruyan, kollayan tavrının sonunda polisin sokak ortasında pervasızca halkın üzerine ateş açmaya kadar vardığı belirtildi.

Polise verilen silah kullanma yetkisinin, devletin ve yargının halka karşı öldürme dahil her türlü baskı ve şiddeti uygulayan polisi koruması bu yaşanan saldırının da temel nedeni olduğu vurgulanan açıklamada, polisin bu gücü yasalarda sınırsız verilen yetkilerinden aldığına dikkat çekildi. Açıklamada “İzmir’de işlenen hunhar saldırı ve cinayetin sorumlusu, o silahı ateşleyen polis kadar, o silah defalarca patlarken müdahale etmeyen polisler kadar, polisin yetkilerinde sınırlamaya gitmeyen TBMM, iktidar partisi ve polisi cezalandırmamak için direnen yargıdır” denildi. (HABER MERKEZİ)


BARLAK’I ÖLDÜREN POLİS TUTUKLANDI

İzmir’in Karabağlar ilçesinde, yaşanan kavga sonrasında silahını çıkararak sokak ortasında Emrah Barlak’ı vurarak ölümüne neden olan polis memuru İ.K., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olaya karışan ekip arkadaşı ise açığa alındı.


DOĞUBEYAZIT’TA ÖZEL HAREKATÇI TERÖRÜ

İzmir Karabağlar’da polisin Emrah Barlak’ı vurarak öldürmesinden sonra Ağrı’nın  Doğubeyazıt ilçesinde de özel harekatçı polis sigara kaçakçılığı yapan yurttaşların aracını durdurarak araçta bulunan Mehmet Duman’ın kafasına silah sıktığı iddia edildi. Ağır yaralanan ve halen Batman’da özel bir hastanede hayati tehlikesi devam eden Duman’ın ailesi İHD Batman Şubesi’ne başvurdu.
Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi’ne bağlı Somkaya köyünün çıkışında oluşturulan arama noktasında Mehmet Duman, Yakup Taşdemir, Resul İlhan ve Yemnihan Irmak’ın korucular ve özel harekat polisleri tarafından durdurulduğu ve araca yaklaşan özel harekat timlerinin araçta bulunan Mehmet Duman adlı yurttaşın kafasına silah sıktığı öne sürüldü.
Olay sırasında Mehmet Duman’ın yanında bulunan Yemnihan Irmak yaşadıkları olayı şöyle anlattı: “Yolda gelirken önümüzde özel harekatçılar ile korucuları gördük. O esnada hemen durduk onlar dur demeden durduk. Çünkü kaçsaydık tarayacaklardı. Arabadan indik ve ellerimizi kaldırdık, arabada kaçak sigara olduğunu söyledik. Mehmet o esnada elini kapıya atıp inecekti. Ama korucalar ve özel harekatçılar araca yanaştılar ve arabanın penceresinden Mehmet’in kafasına sıktılar. Biz de o esnada kendimizi yere attık. Yakup ve Resul ile kendimizi yere attık. Biz hareket etmeden bekledik. Mehmet’i aşağıya indirdiler. Kafasına kurşun yediği halde yerde botla kafasını çiğnediler. Kafasını ezdiler o şekilde. Biz de bayağı bekledik orada. Çok kan kaybetti. Ambulans geç geldi. Geldiği zaman Doğubayazıt hastanesine götürdüler. Bizi de sabaha karşı karakola götürdüler. Çeteli karakoluna oradan da bizi serbest bıraktılar.


EMNİYET’TE İNTİHAR İDDİASI

İstanbul Büyükçekmece Polis Merkezi’nde bir zanlının, kendisine refakat eden polisin silahıyla intihar ettiği iddia edildi.

Edinilen bilgiye göre, misafirliğe gelen yeğenleriyle birlikte ATV ile gezmeye çıkan kardeşinin bir trafik tartışması sonrası kanlar içerisinde eve geldiğini gören Ali A. (26) ve babası Eşref A., olay yerine gitti.   Burada yaşanan tartışmada babasına küfür edildiğini gören Ali A., rastgele salladığı bıçağıyla Haluk A.’yı yaraladı. Hastaneye kaldırılan Haluk A.’nın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Kaçan Ali A. bir süre sonra babası Eşref A. ile birlikte Büyükçekmece Polis Merkezi’ne teslim oldu. Ali A., ifadesinin ardından tuvalet ihtiyacını gidermek istedi. Bunun üzerine nezaretten çıkarılan Ali A.’nın kendisine refakat eden polisin silahını alıp intihar ettiği iddia edildi. Çenesinin altına isabet eden kurşunla olay yerinde hayatını kaybeden Ali A.’nın ölümüyle ilgili soruşturma başlatıldı. Polis yetkilileri kamera kayıtlarının savcılığa teslim edildiğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Polisin yaraladığı Temeş sağ gözünü kaybetti

SONRAKİ HABER

TEDAŞ işçilerinin davası ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...