01 Şubat 2018 09:43

Tümer: Türkiye'de madenlerde her yıl en az 100 kişi ölüyor

Maden Mühendisleri Odası Adana Şubesini ziyaret eden CHP Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, madenlerdeki iş cinayetlerine tepki gösterdi.

Paylaş

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, dünyada 132 ülke arasında toplam kömür üretim değeri bakımından 28. sırada yer alan Türkiye’de 2017'de 11 ayda 84 madencinin hayatını kaybettiğini, buna karşılık dünyanın en büyük kömür üreticisi Almanya’da 2013'ün Ekim ayına kadarki 40 yıllık süre zarfında tek bir kişinin dahi ölmediğini söyledi. Tümer, Almanya’da üretimin tamamen devlet kontrolünde yapıldığını hatırlattı.

Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanlığı'na yeniden seçilen Mehmet Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerine hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Tümer, maden işçileri gibi maden mühendislerinin de ağır iş yüküne rağmen yeterli ücreti alamadığına dikkat çekti. Türkiye’de 2004 yılından bu yana özelleştirilen madenler nedeniyle ölüm oranlarının neredeyse 3 kat arttığını kaydeden Tümer, “Daimi nezaretçi maden mühendisi olmadan üretim yapamayan maden işletmeleri ve hükümet işçisine ve mühendisine sahip çıkmak zorundadır” dedi.

MEHMET YILMAZ’DAN DUYARLILIK ÇAĞRISI

Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Yılmaz, “Maden mühendisleri yerin kilometrelerce altında ve yer üstünde canla başla ülkesine hizmet ediyor. Dünyanın en zor mesleğini icra ediyoruz ancak çok düşük ücretlere maruz kalıyoruz” dedi.

SGK protokolünün iptal edilmesi nedeniyle maden sahasında çalışan mühendisler için belirlenen asgari maaş ödemesine uyulmadığına dikkat çeken Yılmaz, “Büyük bir risk altında 24 saat esasıyla çalışan daimi nezaretçi olan maden mühendislerimiz için belirlediğimiz ücret tarifesine uyulmasını istiyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)

{{342562}} 

ÖNCEKİ HABER

Abdi İpekçi anıldı: Öldür diyenler yargılanmadı

SONRAKİ HABER

Kulüpler Birliği Başkanlığına Fikret Orman seçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...