01 Şubat 2018 08:24

Çavuşoğlu'dan Fransa açıklaması: İkiyüzlülük yapmasınlar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Afrin operasyonuyla ilgili Fransa veya başka hiçbir ülke bize ders veremez. İkiyüzlülük yapmasınlar' dedi.

Paylaş

Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Afrin operasyonuna ilişkin "işgal  operasyonuna  dönüşmemeli" sözlerini değerlendirdi. "Afrin operasyonu ile ilgili Fransa veya başka hiçbir ülke bize ders veremez" diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Amacın ne olduğunu çok iyi biliyorlar. Kendilerine de bilgi verdik, çok net bir şekilde anlattık. Maalesef bu Avrupalıların şöyle bir ikiyüzlülüğü var; genel söylüyorum: Yüzümüze karşı 'Konuştuklarında haklısınız, meşru müdafaa hakkınız önemli' sonra arkadan değişik konuşmalar… Bir taraftan 'haklısınız' deyip de diğer taraftan değişik yöntemlerle bazen 'siviller' bazen 'işgale dönüşmesin' diyerek Türkiye'ye yönelik uyarıda bulunmasınlar; ikiyüzlülük yapmasınlar."

'SOÇİ'DE MUHALEFETİ BİZ TEMSİL ETTİK'

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye Ulusal Zirvesi'ni değerlendiren Çavuşoğlu, "Muhalefeti Soçi'de biz temsil ettik. Ufak tefek krizleri de aştık formüller bulduk. Diplomasiyi işlettik sorunu çözdük. Önemli olan sonuç elde etmektir. Suriye konusu kolay bir konu değil. 7 yıla yakın sorun devam ediyor. Sonuç bildirgesi önemli. Bana göre sonuç çok başarılı" dedi. 

'BİZZAT PUTİN İLGİLENİYOR'

Mihraç Ural'ın Soçi'deki Zirve'ye katılmasına ilişkin Çavuşoğlu, "Rusya'nın bize verdiği listede bu teröristin ismi yoktu. Tepkimizi ortaya koyduk, izahat istedik. Rusya'dan tutuklanmasını ve Türkiye'ye iadesini istedik. Kırmızı bültenle aranan biri. Bizzat Putin ilgileniyor. Rusya çalışmaları yapıp bu konuda bize dönecek" dedi. 

'AFRİN OPERASYONU İLE İLGİLİ HİÇBİR ÜLKE BİZE DERS VEREMEZ'

Afrin Operasyonu'na ilişkin Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Afrin operasyonu ile ilgili Fransa veya başka hiçbir ülke bize ders veremez. Amacın ne olduğunu çok iyi biliyorlar. Kendilerine de bilgi verdik, çok net bir şekilde anlattık. Maalesef bu Avrupalıların şöyle bir ikiyüzlülüğü var; genel söylüyorum. 'Yüzümüze karşı konuştuklarında haklısınız meşru müdafaa hakkınız önemli.' Sonra arkadan değişik konuşmalar yapıyorlar."

'BİZ FRANSA DEĞİLİZ, GİDİP CEZAYİR'İ İŞGAL EDELİM'

"Biz Fransa değiliz, gidip Cezair'i işgal edelim. Afrika'da Fransa'nın yaptıkları ortada. Hepsini biliyoruz. Yani Fransa gibi ülkeler bize bu konularda yani uluslararası hukuka uygun bir şekilde yaptığımız bir operasyonda bize ders vermemesi gerekiyor. Hatırlatma da bulunmalarını bile hakaret sayarız. Çünkü biz meşru müdafaa hakkımızı kullanıyoruz. BM'nin ilgili şartına Güvenlik Konseyi ve kararlarına uygundur. Tüm dünya da bunu kabul etmiştir. Dolayısıyla bu bir işgal değildir. Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğünü herkesten fazla destekliyoruz.  Bu operasyonun amacı da Arap, Kürt, Türkmen yani Suriyeli kardeşlerimize yönelik değildir. Suriye'nin topraklarını teröristlerden temizlemeye yöneliktir. Aynı şekilde bize yönelik bir tehdidi yok etmeye yöneliktir.

Bir taraftan 'haklısınız' deyip de diğer taraftan değişik yöntemlerle bazen 'siviller' bazen 'işgale dönüşmesin' diyerek Türkiye'ye yönelik uyarıda bulunmasınlar; ikiyüzlülük yapmasınlar."

'TİLLERSON İLE GÖRÜŞTÜK'

Çavuşoğlu, "ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile de dün görüştük Soçi, Afrin ve Menbic'i de konuştuk dedi." (Ankara/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Suriye ordusu, İdlib'de Sarakib'i hedefliyor

SONRAKİ HABER

‘OHAL Komisyonu bir yılda sadece 41 mağduriyeti giderdi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...