01 Şubat 2018 07:10

ABD Hamas lideri İsmail Haniye'yi ‘terör listesine’ aldı

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye, ABD tarafından "küresel terörist" ilan edildi. Gerekçe olarak Hamas'ın askeri kanadıyla olan ilişkisi gösterildi

Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri, Filistin'de Gazze Şeridi'nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas örgütünün Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'yi "Özellikle Belirlenmiş Küresel Teröristler" (SDGT) listesine dâhil etti.

DW Türkçe’nin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Haniye'nin "Hamas'ın askeri kanadıyla olan yakın bağlantısı ve siviller de dâhil olmak üzere silahlı mücadelenin taraftarı” olması dolayısıyla SDGT listesine eklendiği kaydedildi.
 
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın sözlerine yer veren bakanlık metninde "Bu SDGT listesi, aralarında İran'ın doğrudan destek verdiği ve yönettiği iki grubun da dâhil olduğu, Ortadoğu'daki istikrarı tehdit eden, barış sürecini zedeleyen ve müttefiklerimiz Mısır ve İsrail'e saldıran önemli terör gruplarını ve liderlerini hedef almaktadır" ifadesi yer aldı.

Açıklamada bu kararın alınmasında, Haniye'nin “İsrailli sivillere karşı düzenlenen terör saldırılarına karışması ve Hamas'ın da 17 ABD vatandaşının ölümünden sorumlu olması” gerekçe gösterildi.

Karar uyarınca Haniye'nin eğer varsa ABD'deki varlıkları dondurulacak ve ABD merkezli kişi ya da kuruluşlarla finansal işlem yapmasına yasak getirilecek.

HAMAS'TAN TEPKİ

ABD'nin adımı üzerine Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, Gazze Şeridi'nden bir açıklama yaparak kararın "değersiz" olduğunu söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Ebu Zuhri, "Bu kararı reddediyor ve kınıyor, aynı zamanda Siyonist bir çetenin Amerika'nın kararına hükmetmesinin bir yansıması olarak görüyoruz" ifadesini kullandı.

Hamas ayrıca internet sitesinden yazılı bir açıklama yaparak ABD'nin kararını "direniş hareketini baskılamak için başarısız bir girişim" olarak nitelendirdi. Bu hamlenin Hamas'ı "işgalden kurtulmak için direnişten caydıramayacağı" belirtildi.

İsrail'in Filistin topraklarını işgaline karşı silahlı mücadele vermek amacıyla 1987'de kurulan Hamas'ın, İzzettin el Kassam Tugayları isminde bir de askeri kanadı bulunuyor.

Gazze Şeridi'nde düzenlenen 2006 seçimlerini kazanan Hamas, İsrail'in daha sonradan üç kere askeri operasyon düzenlediği bölgeyi 2007'den beri İsrail ablukası altında yönetiyor. Yaklaşık 365 kilometrekarelik alanda iki milyon Filistinli yaşıyor.

Hamas Siyasi Büro Şefi görevini Halid Meşal'den 2017 yılının Mayıs ayında devralan Haniye, 1963 yılında Gazze Şeridi'ndeki bir mülteci kampında dünyaya geldi.

ABD, Hamas’ı 1997den beri “yabancı terör örgütü" listesinde bulunduruyor. Örgüt aynı zamanda 2001 yılında SDGT listesine eklenmişti.

LİSTEYE GİREN DİĞER ÖRGÜTLER

ABD Dışişleri Bakanlığı Haniye'nin yanı sıra üç grubu daha SDGT listesine dâhil etti. Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da faaliyet gösterdiği ve İran tarafından desteklendiği öne sürülen Sabirin Hareketi ve geçmişte Mısır'da güvenlik birimlerine düzenlenen saldırılardan sorumlu tutulan Liva-el-Tevra ve Hasam Hareketi de bundan böyle ABD'nin "Özellikle Belirlenmiş Küresel Teröristler" listesinde yer alacak.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, son aylarda İsrail-Filistin meselesinde Filistin tarafını kızdıran adımlar atmakla eleştiriliyor. Trump, geçen Aralık ayında Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacaklarını ve ABD büyükelçiliğini Tel Aviv'den, uluslararası statüsü konusunda ihtilâfın devam ettiği Kudüs'e taşıyacaklarını açıklamıştı.

ABD ayrıca Birleşmiş Milletler Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı'na (UNRWA) verdiği desteği azaltacağını açıklamış ve Ocak ayında kurumun yardım fonlarının yarısından fazlasını kesmişti. Kuruluş, yardıma muhtaç Filistinli mültecilere yardım amacıyla 1949'da oluşturuldu. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

'Türkiye nüfusu 80 milyon 810 bin 525 kişi oldu'

SONRAKİ HABER

McCollum’dan Bulls'a 3 periyotta 50 sayı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...