01 Şubat 2018 00:04

Metal işçisi: Razı değiliz abi, beni memnun etmedi!

Ankara'dan bir metal işçisi, Türk Metal tarafından açıklanan zammın kendilerini memnun etmediklerini söyledi.

Paylaş

Bir metal işçisi
Ankara

4 ay sonra sonunda sözleşme imzalandı. 4 ay içinde grevimiz engellendi, sendikanın ne işe yaradığını ve yaramadığını öğrendik. Çünkü biz genç işçilerin çoğu ilk kez böyle bir toplusözleşme gördük. Ve bayağı heyecanlı bir dönem geçirdik. 

Bu sözleşmede bize çok bir şey danışılmadı. Çünkü bekar, çocuk yok, ev kirası derdi yok... Aldığımız zaten bize yetiyor diye görülüyor. Ama hiç de öyle değil. Biz de ev geçindiriyoruz, ailemize destek oluyoruz, kredi ödüyoruz ve eve giren 3 maaşla kredi ödeyip kredi kartının borcunu zor denkleştiriyoruz. Çünkü hayat çok pahalı. Bir arkadaşımızla kafede oturmak, halı saha maçı organize etmek bile ayda sadece bir kaç kere yapabildiğimiz bir şey. Çünkü özellikle yaz döneminde sürekli mesaiye kaldığımız için zamanımız bile olmuyor. Bizim fabrikada genelde hep genç işçiler kalır fazla mesaiye. Neden mi? Çünkü paraya ihtiyacımız var. Ne kadar yok gibi görülse de... 

Metal işçileri ne diyor?
Metal işçileri ne diyor?

Öncelikle kıdem zammı ve iki yıllık sözleşmeye çok sevindik ama zam bizi çok memnun etmedi. Kötünün iyisi dedik sustuk. Biz yeni giren genç işçilerin 650 civarında zam alır diye düşünmüştük ama bize gelen zam 450. Zaten mayıs ayında vergi dilimine girmeye başlıyoruz, benzine, şuna, buna zam derken bizim ücret artışı eridi bile şimdiden. Ayrıca tam bilerek dahil olmadık hiçbir şeye. Neden bize geri dönüp sorulmadı, buna razı mısınız diye? Değiliz abi beni memnun etmedi. Bu sözleşme için her yerde bangır bangır kutlama yapılıyor, neden ki? Biz de öğrendik Türk Metal’in geçtiğimiz dönemlerde nasıl sattığını işçileri. Neyin kutlaması bu, zamanında sattığın hakları geri aldım diye zafer mi olur! Satmasaydın işçileri o zaman. Şu an ne sizin koltuk derdiniz olurdu ne başka bir şey. Sözleşme açıklanacak diye sabaha kadar uyumadı herkes. Dönüşümlü haberlere baktık o gece. Hepimiz birbirimize haber verdik. Bir daha sizin işçileri satmanıza izin vermeyecek metal işçileri ayık olun!

ÖNCEKİ HABER

Türk Traktör işçisi: İşçi kırmızı çizgiyi çizdi

SONRAKİ HABER

SAMER araştırdı: Kürtler Afrin operasyonuna nasıl bakıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...