01 Şubat 2018 00:00

Türk Traktör işçisi: İşçi kırmızı çizgiyi çizdi

Ankara'da kurulu Türk Traktör fabrikasından bir işçi, Türk Metal ve MESS arasındaki sözleşmeye ilişkin yazdı.

Paylaş

Türk Traktör’den bir işçi
Ankara

Geçtiğimiz Pazartesi akşam 18.00’da başlayan Türk Metal-MESS görüşmeleri Salı sabah 06.00’da bitti. Doğru düzgün uykumuzu alamadan sabah iş başı yaptık ve Pevrul Kavlak’ın (Türk Metal Genel Başkanı) açıklamasını bekledik. Arkadaşlarla 08.30’ta açtık kanalı karşımıza pilates programı çıktı. “Acaba sendika önce bizi pilatesle yumuşatıp sonra mı darbeyi indirecek?​” diye düşündük, şakayla karışık. Sonra başkan sözleşmeyi açıklayınca herkese bir rahatlama geldi. Çoğu arkadaş memnun oldu sözleşmeden.

Aslında daha iyisi de olabilirdi. İşçiler olarak süreç boyunca tepkiyi hissettirmeseydik ne MESS ne Türk Metal bu sözleşmeye imza atmazdı. Yani aslında işçi kırmızı çizgiyi çizmiş oldu. Fabrikadakilerin şimdi memnun olmasının sebebi yıllardır atılan düşük zamlar aslında. Düşük zamlara yıllardır milleti alıştırdılar şimdi bu sözleşme doğal olarak “bal-kaymak” geldi. Ama bilmek lazım ki bize yapılacak zam için “Önce ücret seviyesi Bosch’takilerle eşitlenecek, sonra onun üzerine zam alacaksınız” demişlerdi. Hala Bosch’la aramızda ciddi ücret farkı var. Ama özellikle kıdem zammı ile birlikte öncekiler göre daha adil bir ücret dağılımı oluşmuş oldu. 

Bu sözleşmenin nispeten öncekilere göre daha iyi olmasının sebebi bizim tepkimizdir, 2015 Mayısındaki eylemlerden sendikanın ve MESS’in aldığı mesajın sonucudur. Çünkü eğer işçi çoğunluğunu memnun edemeyecek bir sözleşmeye imza atılsaydı, Türk Metal fabrikadan silinirdi. Bu onun son şansıydı. 

Sonuç olarak sendikanın bu saatten sonra da aldığı her kararı işçiye sorması, işçinin de kendi gücünü bilmesi ve her şeye razı olmaması lazım.

ÖNCEKİ HABER

B/S/H’deki genç işçiler: Sözleşmeyle biz hiçbir şey almadık

SONRAKİ HABER

Metal işçisi: Razı değiliz abi, beni memnun etmedi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...