31 Ocak 2018 23:45

Çağlayanlı işçiler Neslihan Karyemez için yazdı

Çağlayan’daki işçiler, daha önce tanıştıkları Neslihan Karyemez için açık mektup yazdı: 'Bizler de savaşa hayır diyoruz'

Paylaş

İstanbul İkitelli halk pazarında EMEP’in Afrin operasyonuna ilişkin “Bu savaş emekçi halkımızı ve ülkeyi yıkıma götürür, izin vermeyelim” başlıklı bildirisini dağıtan EMEP üyeleri Neslihan Karyemez ve Bilal Karaman 26 Ocak’ta tutuklanarak cezaevine gönderildi. İşçilerin kölece çalıştırılmasına karşı mücadele eden Neslihan Karyemez’e daha önce tanıştığı, temasta bulunduğu, aralarında Suriyelilerin de bulunduğu Çağlayan’daki işçilerden açık mektup var. Neslihan Karyemez’in kendileri için mücadele ettiğini ifade eden işçiler Karyemez’in yanında olduklarını söylüyor: “Barış istemek suç değildir. Bizler de savaşa hayır diyoruz.”


İŞÇİ DERNEĞİNİ BERABER KURDUK

Yoldaşım, yıllardır kendini işçi ve emekçilerin sorunlarına adayan biri. Bizim gibi tekstil işçilerinin her zaman yanında olan, kendini bu davaya adamış sevgili Neslihan Karyemez’le evet uzun bir geçmişimiz oldu. Esnek çalışmaya, sağlıksız sigortasız çalışmaya karşı daha iyi koşullarda çalışmamızı isterdi. Bunun için birlikte mücadele edip kurduğumuz Çağlayan Tekstil İşçileri Derneğinde her daim bizim yanımızdaydı. Haklarımızı, taleplerimizi, sorunlarımızı daha iyi dile getirmek için bizlere öncülük eden ve bundan asla ödün vermeyen sevgili kardeşim, evet biz senden çok şey öğrendik. Savaşa hayır demek tabi ki suç değildir. Bizler de savaşa hayır diyoruz ve her zaman yanında olduğumuzu bilmeni istiyoruz. Senin ve doğacak bebeğinizin bir an önce aramızda olmasını istiyoruz. Mücadelemize kaldığımız yerden devam etmek dileğiyle..

Erkan


Neslihan Karyemez

ÇOK İNSANCA BİR DUYGU DEĞİL Mİ?

Sevgili Neslihan’ın tutuklandığını duyduğumda inanmak istemedim. Kendisi çok dost canlısı biri idi. Terörle hiç alakası olmadı ve olacağını da düşünmüyorum. Dağıtmış olduğu bildiriden dolayı tutuklanmasına çok üzüldüm. Bu çok insanca bir duygu. Savaşa hayır demek neden kötü bir eylem oldu, bilmiyorum. Keşke bunu tüm dünyaya yayabilseydi. Savaş istemeyenler neden terörist oluyor? Bu çok insanca bir duygu değil mi? Her ilde şehit var. Anneleri, çocukları, aileleri var. Bu akan kana karşı dünyanın dört bir yandan savaşa hayır diyorlar. Bu bir gerçek, savaş var ve hiçbir halk savaşın olmasını istemiyor. Savaşlar olmasın, kan akmasın. Güzel yarınlar için çocuklar için Neslihan arkadaşımıza özgürlük istiyoruz. Ve onun gibi bütün arkadaşlara... Savaşlar bitsin artık!

Melek


EMEKÇİLERİN GÜÇLERİNİN FARKINDA OLMALARINI SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORDU

Neslihan’la bir gün gazete getirdiğinde tanışmıştım. Daha sonraları arada uğrardı. İlk başlarda biraz çekingen davransa da zamanla alıştık birbirimize. Tanımaya başladıkça, bir insanın kendinden önce başkalarını düşünerek bir şeyler yapma mücadelesini gördükçe hayran oldum. Küçük bedende taşıdığı kocaman yüreği, hiç umudunu kaybetmemesi, emekçilerin güçlerinin farkında olmalarını sağlamaya dair çabası ise takdire değerdi. Sömürülmemeleri için adeta çırpınıyordu. İstediği tek şey vardı herkesin insanca yaşayabileceği yaşam koşullarına sahip olmasıydı. Şimdi bir de anne adayı... 4.5 aylık henüz doğmamış bebeğiyle birlikte mücadele etmeye devam ediyor. Dört duvar arasında inanıyorum ki küçücük gözlerinde umudun ışığı hiç sönmeyecek. Savaşın ne denli yıkıcı ve yok edici olduğunu Suriye savaşından kaçan kadın ve çocukların içinde bulunduğu sefaleti yakından görüp ve buna duyarsız kalmayan bir insandı. Ve bugün barış istediği için bedelini henüz doğmamış bebeği ile birlikte ödüyor. Ve inanıyorum ki çok yakında adaletin yerini bulup özgürlüğüne kavuşacağı dünyaya barış gelecekse kadınların çabasıyla azmiyle gelecek. Neslihan da o yüreklik kadınlardan biri. Ülkemiz için direnciyle gelecek. İnanıyorum ki güzel günler çok uzakta değil.

Türkü YÜREK


HERKES İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPAN BİRİ

Neslihan iyi bir insan, tanığım zaman zarfında insanlara yardımı olmuştur. Herkes için elinden geleni  yapan biridir. Onun gibi yardımı seven, sevecen dost birinin hapse girmesi beni derinden üzdü. Üstelik hamile... İnsanlık için barıştan başka talebi olmayan, yoksulun, emekçinin, işçinin, kadının, çocuğun yanında olan güzel yürekli Neslihan.


Neslihan

NESLİHAN VE BİLAL SERBEST BIRAKILSIN

Nereden nasıl başlayacağımı bilmiyorum. Haberi gördüğümde çok şaşırmıştım, inanamamıştım böyle bir haberin gerçek olabileceğine. Hangi sebeple, neyi gerekçe göstererek gözaltına alılar ki? Neslihan Karyemez’i uzun süredir tanıyorum, kendisini sadece işçi sınıfına, barışa, insanlığa bağlıdır ve bunun için çalışmıştır. Tanıdığım en güzel ve en barışçıl insandır. Savaşa, teröre, emperyalizme karşı olmuştur. Yoldaşımız barış  isteyerek yasaları çiğnememiştir, suç işlememiştir. Sebepsiz tutuklanmış, cezaevinde tutulmaktadır. Neslihan Karyemez barışı savunmuştur ve barışı savunmak suç değildir. Neslihan Karyemez ve Bilal Karaman serbest bırakılsın.

Ersin


KARDEŞLİĞİ İSTEYEN BİRİ NASIL SUÇLU OLABİLİR?

Ben savaştan kaçıp gelen Suriyeliyim. Çocuklarımla, ailemle savaşın ortasından geldim. Çağlayan’da bir tekstil atölyesinde çalışmaya başlamıştım. Maaşlarımızı alamayınca Çağlayan Tekstil İşçileri Derneğine gittik. Orada Neslihan bizi karşıladı. Atölyeye bizimle birlikte geldi, haberler yaptı. Paramızı alana kadar bizimle durdu. Sonraları daha çok gidip gelmeye başlamıştık. Kardeşçe yaşayabileceğimizi söyleyip ‘Birlikte olursak güçlüyüz’ diyordu. Bize gelip gidiyordu. Sadece o değil, arkadaşları da geliyordu. Savaştan sonraki hayatlarımızı öğrenmeye çalıştılar. Arkadaşlarıyla savaşın kötü bir şey olduğunu söylüyordu. Şimdi de barış bildirisi dağıttığı için hapse atmışlar. Çok üzüldüm, insanların kardeşçe yaşamasını isteyen biri nasıl suçlu olabilir ki?

Ömer


BİZ İNSANLARIN ÖLDÜRÜLMEDİĞİ BİR DÜNYA DİYORUZ

Her şeyden önce insanca yaşamak istiyoruz. İnsanın insan tarafından kendi çıkarları doğrultusunda öldürülmediği bir dünya, bir yaşam diyoruz. Ve bunu inşa etmeye çalışıyoruz. İşte tam da bu noktada bugün yoksul ve sömürülen işçilerin ve ailelerin çocuklarının savaşlara sürükledikleri, her gün asker ölüm haberlerinin geldiği, iktidar yanlısı propaganda haberlerinin yapıldığı bir süreçten geçiyoruz. Biz de bu olup bitenlerin karşısında dimdik dururken ve mücadele ederken birkaç gün önce yoldaşlarımız savaş olmasın bildirisini dağıttıkları için tutuklandı. İki yoldaşımız da işçi sınıfının mücadelesi yolunda giderken, ölümlere karşı çıktıkları için tutuklanmıştır. Savaşa hayır diyen yürekli yoldaşlarıma sevgi ve saygılarımı yoluyorum. 

Lorin


BU KADAR ACIMASIZ OLMAYIN

Ben Neslihan kardeşimizle on yıl önce çalıştığım işyeri önünde gazete dağıtımı yaparken tanıştım. Bir gazete verdi baktım, Neslihan’a dedim ki bunun spor sayfası yok. Koyarız abi dedi. Yapıcı, dost bir insan. Gide gele yolda bazen görüyordum. Hatırımızı sorardı. İşten ayrıldığımda, abi bir ihtiyacın var mı demek için en az 10 kez aramıştır beni. Daha sonra evleneceğini söyleyince çok mutlu olmuştum. Bu dost yanlısı kardeşimizin mutluluğu önemliydi.

Eşimin rahatsızlığında bile bize destek olan bu kardeşimizin savaşa hayır bildirisi dağıtılırken gözaltına alındığını duyunca üzüldüm, hamile olduğunu basından öğrendim. Karıncayı bile incitmeyen birinin içeriye alınması acı. Ben oraların temizlenmesini isteyen Türk milliyetçisi biriyim ama istemeyeni içeriye atın diyebilecek kadar acımasız değilim. Ülke olarak her düşünceye saygı göstererek daha güçlü olabiliriz. Lütfen bu kardeşimizin serbest bırakılmasını istiyorum. Çünkü Neslihan, ülke, millet, vatan için lazım olan kalbi taşıdığına inanıyorum. 

Harun


SAVAŞIN MAĞDURLARI SAVAŞ İSTEMİYOR

Suriye Halepliyim. Savaştan geldik ailemle birlikte. Çağlayan İşçi Derneğinde tanıştık Neslihan’la. Tekstil işçisi olarak çalışıyorum. Bizim savaşa karşı mağduriyetlerimizi yazardı. Savaşın iyi bir şey olmadığını bizden görsünler istedi. Neslihan Abla masum insanlar ölmesin diye barış demiş. Biz de diyoruz. Savaşın mağduriyetini yaşamış bizler de artık savaş istemiyoruz. Herkes huzur içinde yaşasın çünkü bizim çıkarımız için değil bu savaş.

Ali

ÖNCEKİ HABER

Adana'da tren ile motosiklet çarpıştı: 2 ölü

SONRAKİ HABER

B/S/H’deki genç işçiler: Sözleşmeyle biz hiçbir şey almadık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...