31 Ocak 2018 16:46

Tüm Köy Sen Giresun’da şube kuruyor

Fındığın hiç edilmesine karşı mücadeleyi yükselten Tüm Köy Sen, Ordu’nun ardından Giresun’da da şube kuruyor.

Paylaş

Fındığın hiç edilmesine karşı mücadeleyi yükselten Tüm Köy Sen, Ordu’nun ardından Giresun’da da şube kuruyor. Karar Tüm Köy Sen Giresun Temsilciliği’nin düzenlediği toplantıda alındı. 

Giresun Genel-İş salonunda gerçekleşen toplantıya, Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan, Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

ÜRETİCİ DE ÜLKE DE ZARAR ETTİ

Toplantının açılışını yapan Tüm Köy Sen Giresun Temsilcisi Orhan Kara, “Bir araya gelmekten başka seçeneğimiz yok. Her yıl mağduriyetimiz artıyor. Bizler emek harcıyoruz kazanan tekeller oluyor. Bu yılki fındıktan da zarar ettik. 4 aylık dönemde gelir kaybımız oldu. Fındık geçen yılki fiyattan satılsaydı 1 milyar 121 milyon 257 bin 600 dolar gelir elde edilecekti bu yılki üründen elde edilen toplam gelir 805 milyon 651 bin 216 dolar. Aradaki fark 315 milyon 606 bin 384 dolar yani 1 milyar 184 milyon 628 bin 562 lira. Bu fiyatlar aynen böyle devam ederse; bu fark ikiye katlanacaktır. Bu yıl fındığın fiyatı, üreticinin istediği 15 TL olsaydı, üretici de ülke de zarar etmeyecekti” dedi.

HERKES ÖRGÜTLÜ SIRA BİZDE

Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan ise, tarımın tekellere teslim edildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Tarım ürünleri bakımından en zengin ülkelerden biri iken dışa bağımlı hale getirildik. Buğday, fasulye, nohut, pirinç yetmedi tohumlarımızı, gübremizi de dışarıdan alıyoruz. Yetiştirdiğimiz ürünleri de ucuza kapıyorlar. İzlenen tarım politikaları ile kendi topraklarımızda tarım şirketlerinin işçisi konumuna geleceğiz. Herkes kendi çıkarlarını korumak için bir araya geliyor, örgütlerini kuruyor. Örgütsüz olan biz üretici köylüleriz. Bu olumsuzlukları yok etmek için kendi sendikamızı büyütmek zorundayız. Sendikamıza engeller çıkarıldı ama hepsini aştık. Artık var olan ve büyüyen bir sendikayız.”

ADIM ADIM BÜYÜYORUZ

Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra da, “Burada yapılan kuruluş kurultayını bizler 8 ay önce yaptık. Bu süre içinde olağan genel kurulumuzu da gerçekleştirdik. Buradan şunu vurgulamalıyım ki, kurulur kurulmaz fındığımızda emeğimizde gözü olanları tedirgin ettik. TMO’nun devreye girmesi, sonra alım şartlarını iyileştirmesinde verdiğimiz mücadelenin katkısı oldu. Üreticiler hoşnutsuzdu ama seslerini, tepkilerini dillendirecek örgüt yoktu. Bu eksikliği Tüm Köy Sen olarak giderdik. Artık şube sayılarımızı artırarak daha etkin olmaya, tarım politikalarının üretici lehine olmasını sağlamaya çaba harcamalıyız. Örgütsüz üretici köylü geleneğini yok ediyoruz. Sıra Giresun’da” dedi.

Toplantıya katılan üreticiler de söz alıp yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Örgütlü olmanın önemine dikkat çeken üreticiler, en kısa sürede geçici yönetimi oluşturma kararı aldı. (Giresun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tekkedere halkı kalker ocağı ÇED toplantısına izin vermedi

SONRAKİ HABER

İstanbul Tabip Odası’ndan Kaftancıoğlu’ya ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...