31 Ocak 2018 00:24

‘Kürtlerin olmadığı toplumsal uzlaşının başarı şansı yok’

Diyarbakır’da Evrensel'e konuşan siyasi partiler, Kürtlerin Soçi’deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresinde yer almamasına tepki gösterdi.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır 

Rusya’nın Türkiye ve İran hükümetleriyle vardığı uzlaşma sonucu örgütlediği Suriye Ulusal Diyalog Kongresi Soçi kentinde gerçekleştirildi. Suriye’den yüzde 94’ü Araplardan oluşan 1600 delege ile gerçekleşen kongreye dair Bölge'de bulunan parti temsilcileri Evrensel'e değerlendirmelerde bulundu.

Soçi toplantılarının Suriye’de çözüm sağlamada ne kadar etkili olacağını konuştuğumuz partilerin temsilcileri Kürtlerin olmadığı bir toplantının Suriye'ye çözüm getiremeyeceğini belirterek, Suriye’de çözüm isteniyorsa halkların siyasi iradesinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi. 

‘BU ŞARTLARDA SURİYE’YE BARIŞ GELMEZ’

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Mesud Tek, Suriye toplumunu oluşturan belirli kesimlerin özellikle de Kürtlerin dışarıda bırakılmasıyla Soçi’nin başarılı olamayacağını kaydetti. Soçi’nin Arap ağırlıklı haliyle vitrine yönelik bir toplantı olduğunu dile getiren Tek,  "Suriye toplumunu oluşturan tüm toplumsal kesimlerin özellikle de Kürtlerin içinde olmadığı herhangi bir uzlaşının başarı şansı yok. Bunun alanda pratiğe geçme şansı yok. Bugüne kadar bölgede yaşanan iç savaş, çatışmalar,  mezhep savaşları  ya da toplumsal çatışmaların nedeni bölgedeki siyasi yapının bu halkların siyasi iradesini dikkate almadan onların hilafına çizilmesidir. Bu, ulusal grupların haklarının göz ardı edilmesine neden olmuştur. Bu toplantı da öyle olacak. Daha önce bu anlamda yapılan anlaşmalar, sözleşmeler sorunu çözmediyse bölgeye huzur güven getirmediyse bu şartlarda toplanan Soçi de ne Suriye’ye barış getirebilir ne de Ortadoğu'da huzur ve güvenin sağlanmasına katkı sunar” diye konuştu.

Türkiye’nin tavrını da eleştiren Tek, “Öyle anlaşılıyor ki AKP hükümeti kayyım atamaya alıştı. Suriye halklarını kimin temsil edeceğine kendisi karar vermek istiyor. Eğer gerçekten bir çözüm aranıyorsa Suriye halkının temsilcilerini ancak Suriyeliler belirler ne Rusya ne İran ne Amerika belirleyebilir” dedi.

‘SOÇİ'YLE BİR SONUCA VARILAMAYACAK’

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) Genel Başkan Yardımcısı Nusrettin Maçin ise IŞİD’in Suriye’de ve diğer bölgelerde etkisizleştirildiği bir dönemde Rusya’nın desteğiyle Türkiye ordusunun Afrin’e girmesinin Suriye’de yeni bir sürecin başlatıldığı anlamına geldiğini söyledi. Afrin operasyonunun Suriye’de kaosun ve istikrarsızlığın  daha uzun süreceği anlamına geldiğini anlatan Maçin, “Bu anlamda Soçi’yi organize eden Rusya bu istikrarsızlığın  ve kaosun mimarı olarak  bazı Kürt partileri davetli olmalarına rağmen özellikle orada irade olan, yıllardan beri IŞİD’e karşı savaşan güçleri devre dışı bırakarak bir sonuç elde edemeyecek. Bazı Kürt partileri gitmeme kararı aldı  bu tavır olumlu bir tavır. Soçi ve Cenevre’yle bir sonuca varılamayacak. İstikrarı, barışı halkları temsil eden bütün kesimlerin yönetimde kendilerini temsil edecekleri bir anlaşmaya varılmadan bu tür toplantılardan sonuç alınamaz. Eğer gerçekten Soçi’de bu yönlü bir çözüm bekliyor olsalardı Rusya açıkça 'Kürtlere Afrin’e rejim gelsin yerleşsin ya da Türk ordusuna izin veririm' demezdi. Herkes kendi ulusal çıkarları doğrultusunda Kürtlerin insani, etnik haklarını görmezlikten geliyor.  Kan ve göz yaşı dinmiyor “dedi.

‘KÜRTLERİN SAF DIŞI BIRAKILDIĞI SOÇİ İŞLEVSİZ HÂLE GELMİŞTİR’

Emek Partisi(EMEP) Bölge Örgütü Yöneticisi Umut Yeğin ise  Rusya’nın uzun zamandır planladığı ve tüm tarafların katılacağını söylediği Suriye Ulusal Diyalog Kongresinin, Afrin operasyonunun gölgesinde yapıldığına dikkat çekti.  

Rojava’daki çeşitli halkların temsilcilerinin toplantıya katılmadığına dikkat çeken Yeğin, “Delegelerin yüzde 94’ünün Rojava dışında kalan Suriyeli Arapları temsil ettiği bu kongre aslında Suriye hükümeti ile çeşitli 'muhalif' grupların temsilcilerinin bir araya getirilmesi ile yapılmış olacak. Bu kongrenin planlayıcılarından Rusya aslında 'olur' verdiği TSK ve ÖSO’nun Afrin operasyonu ile Suriye Kürtlerini sıkıştırarak himayesi altına almayı ve kendi isteği doğrultusunda bir çözüme razı etmeyi düşünüyor. Yine bölge gericilikleri de Kürtlerin statü sahibi olmasını bir tehdit olarak görüyor. Kongrede Kürtler baştan saf dışı bırakılıyor. Dolayısıyla çatışmalı ve eşit koşullarda olmayan, aynı zamanda çözüm için önemli bir güç olan Kürtlerin saf dışı bırakıldığı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi işlevsiz hale gelmiştir. Suriye’de çözümün yolu başta ABD ve Rusya olmak üzere emperyalistler arasındaki çelişkiler üzerinden şekillenen bir 'çözüm' dayatması değildir. Eğer bu kongrede çözüme yönelik bir adım atılacaksa kongrenin tüm tarafların eşit koşullarda ve en önemlisi çatışmasız bir zeminde yapılması için karar alınması olur” dedi.

‘KENDİ KENDİLERİNE GELİN GÜVEY OLUYORLAR’

Azadi Hareketi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Sıtkı Zilan, Soçi toplantılarının çözüm sağlamayacağını belirterek “Kendi kendilerine gelin güvey oluyorlar. Soçi Rus blokudur. İran, Türkiye ve Rusya’nın güdümündeki bir toplantıdır. Karşı blok kimdir? Amerika. Kürtler 3. bir taraftır, her iki tarafın da mağdur ettiği bir taraftır. Tarım alanları, petrol alanları Kürtlerin yaşadığı bölgededir yani mülk Kürt'ü. Ama onu paylaşmaya çalışıyorlar, yapılan bu. Hayrını da görmezler.  Kerkük’ü İran’a verdiler Afrin’i de Türkiye’ye verdiler. Biz anlaşamadılar sanıyorduk meğer anlaşmışlar” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf (Soldan Sağa): Sıtki Zilan- Umut Yeğin-Nusrettin Maçin-Mesud Tek

ÖNCEKİ HABER

Ford Otosan işçileri: Yine bize sormadan imzaladılar

SONRAKİ HABER

Dünya, Ay ve Güneş’in muhteşem dansı bugün!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...