Poliya Polyester’in sendika düşmanlığı protesto edildi

Petrol-İş Sendikası, Tekirdağ Çerkezköy’de sendikalaştıkları için 9 işçiyi işten atan Poliya Polyester patronunu protesto etti.

30 Ocak 2018 15:30
Paylaş

Petrol-İş Sendikası, Tekirdağ Çerkezköy’de sendikalaştıkları için 9 işçiyi işten atan Poliya Polyester patronunu protesto etti. Poliya Polyester’ın Firüzköy’de bulunan merkez ofisi önünde yapılan açıklamada konuşan Petrol-İş Genel Merkez Yöneticisi Turgut Düşova, çoğunluk sağladıkları halde yetki itirazında bulunan Poliya Polyester patronundan işçilerin sendikalaşma hakkını tanımasını istedi. Düşova, sendikalaşma mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Birkaç ay önce Petrol-İş’in örgütlendiği kimya fabrikası Poliya Polyester’da patronun sendika düşmanlığı sürüyor. Çoğunluk sağlandığı halde yetki itirazında bulunan patron bununla da yetinmeyerek sendikalaşma mücadelesine öncülük eden işçileri işten atıyor. Geçtiğimiz günlerde İş Kanunu’nun 25/2 maddesini (yüz kızartıcı suç) gerekçe göstererek 4 işçiyi işten atan patron, sonrasında 5 işçiyi daha işten attı. İstanbul Avcılar, Firüzköy’de bulunan Poliya Polyester Merkez Ofisi’nin önünde toplanan Petrol-İş yöneticileri ve üyeleri patronun sendika düşmanı tutumunu protesto etti. Yapılan açıklamaya sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişte olan Akkim işçileri ile DHL Express işçilerinin yanı sıra Belediye-İş 2 No’lu Şube yöneticileri, DİSK Gıda-İş yöneticileri, İşçilerin Birliği Derneği yöneticileri de destek verdi.

‘PATRON SUÇ İŞLİYOR’

Patronun Anayasaya göre Çalışma Bakanlığından alınan çoğunluk tespitine itiraz ederek zaman kazanmaya çalıştığını belirten Petrol-İş Genel Merkez Mali Sekreteri Turgut Düşova, “İşveren suç işliyor. İşçinin sendikaya üye olması Anayasal haktır. Bunu engellemek, sendikalaşan işçileri işten atmanın, baskı yapmanın karşılığı yasamıza göre suçtur, 6 ay ile 18 ay arasında hapis cezası vardır. Onlar da biliyor ki Petrol-İş buraya girecek ve bayrağını buraya dikecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

‘YAKASINI BIRAKMAYACAĞIZ’

“Sendika düşmanlığına karşı Petrol-İş, işverenin yakasını bırakmayacak” diyen Düşova şöyle devam etti: “Bu işveren niçin işçilerin sendikalı olma hakkına saygı duymaz? Niçin bu işveren sendikalı olan insanları işten atar, sendikaya üye olmak isteyenleri tehdit eder? Bunun tek bir nedeni var; insanları daha fazla sömürmek, daha fazla üzüm gibi ezmek, daha fazla kuralsız çalıştırmak için yaparlar. Ama biz buna izin vermeyeceğiz.”

‘GELİN MASAYA OTURALIM’

Düşova’dan sonra söz alan Petrol-İş Trakya Şube Başkanı Ercan Yavuz da İstanbul Hadımköy’de bulunan ve sendikalaştıkları için işten atılan Akkim işçilerinin direnişlerinin 184 günü geride bıraktığını söyledi. Yavuz, “Uzlaşma olmadığı sürece tüm gücümüzle mücadelemizi farklı mecralarda sürdüreceğimizden işverenin şüphesi olmasın. Buradan bir kez daha uyarıyoruz. Zaman yakınken gelin masaya oturalım, bu işçi kardeşlerimizin sendikaya üye olmasını kabul edelim, medeni bir şekilde arkadaşlarımızın alın terinin karşılığını verelim” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

‘Savaşın ekonomisi halkın cebinden çıkıyor’

SONRAKİ HABER

‘Sadece Diktatör’ tiyatrolarda okundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa