04 Nisan 2011 13:28

YGS’nin şifresi eğitim sistemini deşifre etti!

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’ndan sonra ortaya çıkan skandal, gözleri bir kez daha ÖSYM’ye çevirdi. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in  “sınava giren adaylar bakımından bu şifre tamamen asılsız ve gerçek dışıdır” demesine kimse ikna olmadı. İkna olmayanların başında da öğrenciler

YGS’nin şifresi eğitim sistemini deşifre etti!
Paylaş

OYUN İÇİNDE OYUN!

Kocaeli’nde Liseli Emek Gençliği yaptığı eylemle yaşananların ÖSYM içinde çeşitli oyunlar oynandığını gösterdiğinine dikkat çekti. Eylemde açıklamayı yapan, Nazlıcan Yiğit, “Daha önce de soruların önceden biliniyor olmasıyla ortaya çıkan KPSS skandalı gösteriyor ki, ÖSYM içerisinde türlü oyunlar oynanmakta ve gençler her durumda daha da mağdur edilmektedir” dedi. Yiğit,  “Yapılan haksızlıklara karşı biz liseli öğrenciler olarak soruyoruz; ‘Şifreleme skandalı’ bir tesadüf müdür, yoksa özel bir yazılım kurnazlığı mı?​” dedi.

Bazı okullarda öğrencilerin haremlik selamlık olarak ayrılmasının da yine bir yazılım ile gerçekleştirildiğini açıklandığına dkkat çeken Yiğit, “Yapılan uygulamalar gösteriyor ki eğitim sistemi son yaşananlarla birlikte eşit olmamasının yanında gericileştirilmeye ve Ortaçağ karanlığına geri döndürülmeye çalışılıyor” diye konuştu.

EĞİTİM SİSTEMİ ÇÖKTÜ

Hükümet eğitime dair yaptığı tüm açıklamalarda sözde “ilerlemelerden” ve “gelişmelerden” bahsederken gençlerin parasız, bilimsel ve demokratik eğitim talebi her geçen gün biraz daha yakıcı hale geldiğini belirten Yiğit şunları söyledi: “Biz liseli gençler olarak bir kez daha belirtiyoruz ki eğitim ve sınav sisteminiz çökmüştür. Eğitimin para ile alınıp satılır durumdan çıkarılması gerekmektedir. Bütün öğrencilere fırsat eşitliği yaratılmalı, skandallarla sarsılan sınav sisteminiz kaldırılmalıdır. Bütün gençlere yeteneklerini geliştirme ve yüksek öğrenim görme şansı tanınmalıdır."(Kocaeli/EVRENSEL)


ÖRTBAS MI EDECEKSİNİZ?

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, TBMM Başkanlığı’na, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 27 Mart Pazar günü yapılan YGS (Yüksek Öğretime Geçiş ) Sınavı’nda birçok sorunun şifreleme yöntemi ile çözülebildiğinin basına yansıdığını hatırlatarak KPSS ktkandalı gibi bunun da örtbas edilip edilmeyeceğini sorud. Öztürk, Çubukçu’ya şu soruları yöneltti:
*Kamuoyuna dağıtılan kitapçık şifreli midir, değil midir? Şifreli ise matematik hariç diğer bölüm sorularının da şifresi var mıdır? Var ise bu şifreler nasıldır?
*Kamuoyuna dağıtılan kitapçığın şifreli olması tamamen tesadüf müdür? Yoksa bilinçli olarak mı şifreli dağıtılmıştır?
*Adaya özgü kitapçık ve cevap anahtarı hazırlanması tam olarak ne kadar zamanda gerçekleşmiştir?
*ÖSYM Başkanı yaptığı açıklamadaki gibi her adaya farklı soru kitapçığı basıldıysa soru kitapçığı kadar cevap anahtarı olmamasının gerekçeleri nelerdir?
*Her adaya ayrı kitapçık basıldı ise adayların cevap anahtarları hangi yöntemle nasıl değerlendirilecektir? Bu değerlendirme optik okuyucu ile mi yoksa elle mi yapılacaktır?
*Kitapçığın üzerinde adayın resminin ve adının yazılı olması, olası bir kopyanın önceden hazırlanması ihtimalini kuvvetlendirmez mi?
*KPSS’de olduğu gibi bu son yapılan YGS’de de durum örtbas mı edilecektir? (HABER MERKEZİ)


KOPYA VE ŞiFRE SERBEST PROTESTO YASAK

YGS’deki şifreli kopya iddialarını protesto etmek amacıyla kendilerini Milli Eğitim Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı önünde zincirleyen lise öğrencilerine müdahale eden polis, öğrencileri karga tulumba gözaltına aldı.
Sınav skandallarnı mağduru olan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın demirlerine kendilerine zincirlediler. Dev-Lis üyesi bir grup lise öğrencisi, ‘Sınavlar kalksın, dershaneler kapatılsın’sloganları atarak, mevcut düzenin eşitsizlik ürettiğini, bu yüzden de bir çok kişiyi mağdur ettiğini dile getirdi. Burada, “YGS’nin şifresi=Eğitimin Eşitsizliği” yazılı pankart açan öğrencilere, bakanlıklarda görev yapan sivil polisler ve bakanlık korumaları sert bir şekilde müdahale etti.
Zincirleri, demir kesici ile kesen polisler, öğrencileri de karga tulumba gözaltına aldı. Gözaltına alınan öğrenciler Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü.
İstanbul 4. Levent’te bulunan ÖSYM binası önünde yapılan zincirli eylemde de yaşları 18’den küçük olduğu belirtilen 9 öğrenci tartaklanarak gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrencilerin, Kağıthane İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi. (ANKARA-İSTANBUL)


1 milyon 700 bin kitapçık fantezi!

YGS’de şifreli kopya iddialarını CNN TÜRK’e değerlendiren ÖSYM Eski Başkanı Ünal Yarımağan, “1 milyon 700 bin kitapçık fantezidir” dedi. Bu kadar çok farklı soru kitapçığı oluşturulmasının pedagojik olarak yanlış olduğunu savunan Yarımağan, “Bizim dönemimizde 10 tane kitapçığı bile bu kurallara uyarak zor oluştururduk” dedi. Yeni yönetimin, “Bu sistemle haksızlıkları giderdik” açıklamasını da eleştiren Yarımağan, “Hangi haksızlıkları ortadan kaldırıyorlar? Hangi dönemde ne gibi haksızlıklar vardı, açıklanmalı “ diye konuştu.

Yarımağan, bazı okullarda kız ve erkek öğrencilerin farklı farklı sınıflarda sınava girmesinin tesadüf şeklinde açıklanmasının mümkün olmadığını belirterek, “Bu tesadüf olmaz. Bazı rakamları tam söylemiyorlar. Trilyonda bir olasılık bile olamaz. Bilerek yapılmıştır ya da hata olmuştur” dedi. (HABER MERKEZİ)


GÜL TATMİN OLMUŞ!

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndaki (YGS) gizli şifre iddiaları ile ilgili bir değerlendirmede bulundu. Bütün öğrencilerin tedirginliğini artıran, eğitimcilerin ikna olmadığı ÖSYM Başkanı’nın açıklamaları Gül’ü tatmin etmiş. “Başkandan aldığım bilgiler beni tatmin etti. Öğrencilerimizin güvenle kendilerini ikinci sınava hazırlamaları gerekir” diyen Gül, “Bana verdiği bilgiler çerçevesi içerisinde, aslında bu basına verilen kopya tamamen ayrı hazırlanmış bir kopya. Esas bir ana kitapçık olduğunu, onun hiç kimseye verilmediğini, o ana kitapçıktan bütün öğrenciler için farklı şekilde hazırlanan kitapçıkların da yine hiç kimseye verilmediğini söyledi. Zaten bugün öğlen itibariyle herkesin sorusunu, kağıdını, cevabını internete koyduklarını söyledi. Dolayısıyla bu kadar açık, şeffaf bir şekilde ortaya çıktıklarını, böyle bir şeyin kesinlikle söz konusu olmadığını söyledi” açıklamasında bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

BAT’ta direniş sürüyor

SONRAKİ HABER

Nükleerin karnesi kırık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...