30 Ocak 2018 15:22

‘Savaşın ekonomisi halkın cebinden çıkıyor’

VAN Sebze Hali esnafı, Afrin operasyonunun ekonomiyi daha da kötü hale getireceğini belirterek, 'Savaşın ekonomisi halkın cebinden çıkacak' dedi.

Paylaş

Müjdat CAN

VAN Sebze Hali esnafı, Afrin operasyonunun zaten kötü olan ekonomiyi daha da kötü bir hale getireceğini belirterek, “Uçaklar her gün tonlarca bomba atıyor. Savaşın tüm ekonomisi bu halkın cebinden çıkacaktır” diyerek tepki gösterdi. 

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonu devam ediyor. Savaşın en çok etkilediği alan ise hiç kuşkusuz ekonomi. Afrin operasyonun başlaması ile birlikte Van’a Hatay’ın Erzin ve Dörtyol ilçelerinden gelen narenciye ürünlerinde 20 kuruşluk artış yaşanırken, son bir hafta içerisinde etkili olan yağışların vurduğu sebze ve meyve fiyatlarında da artışa neden oldu. 

‘SAVAŞ FİYATLARI ARTTIRDI’

Van Sebze Hali’nde bulunan 86 esnaftan 3’ü ekonomik krizden dolayı kepenkleri kapatırken, diğer esnafların da işlerin durgunluğundan dolayı kepenkleri indirme noktasına geldiği aktarıldı. Hal esnaflarından İsmail Güven, savaşın ekonomiye olan etkisine değinerek, “Portakal fiyatları arttı. Sebze fiyatları arttı. 1 TL olan narenciye fiyatı halde 1 TL 20 kuruş oldu. Savaş ile başlayan artış sebzeye, mazota doğrudan etki ediyor” dedi. 

Savaşın son bulmasını isteyen Güven, “Müslüman Müslüman’ı öldürüyor. Halk mağdur oluyor. Halkın alım gücü azalmış, bazen gün oluyor siftahsız eve gidiyoruz. Tüm yaşanan bu durumun nedeni savaştır. Bu artıştan dolayı artık kimse sebze bile alamıyor” dedi.  

Esnaflardan Abdurrezzak Erden, kazandıklarını vergi ve mazota ödediklerini dile getirerek, şöyle dedi:  “Mazot pahalı, vergi başını almış gidiyor. Kazandığımız parayı vergi ve mazota ödediğimizden dolayı zarardayız. Buraya getirdiğimiz malı satamıyoruz. Her şey pahalı ve halk artık ürün alamıyor. Bu savaşın ekonomiye ağır bir etkisi olacaktır. Bu sene işlerimiz daha da kötüye gidiyor. Her yıl bir önceki yılı aratır oldu. Ekonominin düzelmesi için vergilerin, mazot fiyatlarının düşmesi lazım. En pahalı mazot şu an da bizim ülkemizdedir. Mazotu çok pahalı alıyoruz. Her sabah kalktığımızda zam ile karşı karşıya kalıyoruz. Biz de ne yapacağımızı bilemiyoruz? Savaşın ekonomiye etkisinin olmayacağını söylüyorlar. Alışveriş olmuyor, iş dönmüyor. Gün gittikçe zor duruma giriyoruz. İki yakamız bir araya gelmiyor.” 

‘SAVAŞTAN SONRA KRİZ PATLAYACAKTIR’

Konuştukları takdirde gözaltı ve tutuklamalarla karşı karşıya kalacaklarına dair endişesini dile getiren birçok esnaf ise, “‘Savaşın ekonomiye hiçbir etkisi yok’ diye açıklama yapıyorlar. Uçaklar her gün tonlarca bomba atıyor. Bunları televizyonları her gün canlı veriyor. Atılan her bir bombanın parası bizden kat be kat çıkar. Savaşın tüm ekonomisi bu halkın cebinden çıkacaktır. Savaştan sonra kriz patlayacaktır” ifadelerini kullandı.  

‘HER ŞEYE ZAM YAPILIYOR’

Yaşanan savaşın her haliyle kendilerini etkilediğini belirten Komisyoncu Şahin Toraman, esnafın durumunun kötü olduğunu vurgulayarak, “Bir yandan mazot pahalılığı, sınır ticaretinin olmaması ve en son yaşanan bu savaş bizi çok etkiledi.” dedi. 

Nakliyecilik yapan Muhittin Taş da, dünyanın en pahalı mazotunun Türkiye’de olduğunu vurgulayarak, “Durumumuz hiç iyi değildir. Savaşlar her zaman her şeyi etkiler” dedi. (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

Sur’un yıkılmasına yapılan itiraz  reddedildi

SONRAKİ HABER

Poliya Polyester’in sendika düşmanlığı protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...