30 Ocak 2018 11:38

Lübnan’da siyasi tansiyon yükseliyor

Lübnan’da genel seçimlere 3 ay kala, Meclis Başkanı Nebih Berri yanlıları sokağa döküldü.

Paylaş

Lübnan’da kilit önem taşıyan genel seçimlere 3 ay kala, Cumhurbaşkanı Michel Aun ve Meclis Başkanı Nebih Berri arasındaki eski siyasi düşmanlık yeniden su yüzüne çıkınca, Berri yanlıları sokağa döküldü.

Euronews’un haberine göre kriz, Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı Aun’un damadı Cibran Bassil’in Pazartesi günü sosyal medyaya düşen bir videoda halka hitap ederken, Berri’den “haydut” diye söz etmesi üzerine patlak verdi.

Berri’yi destekleyenler Bassil’in “Tüm çizgileri aştığını” dile getirerek sokağa döküldü. 

EMEL HARAKETİ SOKAĞA ÇIKTI

Berri’nin lideri olduğu Emel Hareketi destekçileri, Cumhurbaşkanı Aun’un Özgür Yurtsever Hareket partisine ait büroların önünde gösteri düzenleyerek lastik yaktı. Hükümet de gösterilere asker sevkiyatında bulunarak yanıt verdi.

Kendilerine bir çağrı yapılmadan, tepki ile sokağa çıktıklarını anlatan Emel Hareketi destekçisi Abıu Haled, “Cibran Bassil, kendisinden daha büyük sözler söylüyor, Bay Berri’den daha yüksekte birsi değil. Berri Lübnan’ın temel direklerinden birisidir. Bu kabul edilemez. Biz sözcü Berri’yi destekliyoruz” dedi. 

Kahal adlı bir başka Berri destekçisi de, “Biz Emel Hareketi’nden hiçbir talimat almadan sokaklara indik. Amal hareketi, üyesi olunsun olunmasın, herkesin etkilenebileceği sosyal bir harekettir. Nebih Berri bir milis ya da sadece bir parti lideri değil. Nebih Berri, Lübnan parlamentosunun başkanı ve biz Lübnan vatandaşıyız” diye konuştu.

HARİRİ; BASİL ÖZÜR DİLEDİ

Şarkul Ahval gazetesinin haberine göre Başbakan Saad Hariri ise, gazetecilerden gelen sorulara, “Cumhurbaşkanı ile görüştüm. İtidalli olunması konusunda mutabıkız. Ülkenin gerginliğe ihtiyacı yok. Sayın Basil özür diledi. İtidal ve barışın geleceğini umuyoruz. Bu konuda çabalarıma devam edeceğim. Yaşadığımız ekonomik kriz ortamında, Lübnan vatandaşlarının ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalıyız. Bu, temel görevimiz. Ben, Berri ve Basil’in, yani hepimizin hedefi bu” cevabını verdi.

HARİRİ KRİZİYLE OLUŞAN ‘BİRLİK’ DAĞILIYOR

Başbakan Saad Hariri’nin Suudi Arabistan’dan istifasıyla başlayan krizin çözüm adresi olarak gösterilen genel seçeimler öncesinde su yüzüne çıkan eski rekabet, hükümetin çalışmalarını aksatmanın yanı sıra ülkedeki mezhepsel ayrışmayı da derinleştirmeye başladı. 

Kriz, Aralık ayında, Aun’un, ordu içindeki onlarca subayı, Emel Hareketi mensubu olan Şii Maliye Bakanı Ali Hasan Halil’in imzasını almadan terfi ettirmesi kararı üzerine başladı. Berri, Aun’u kendi taraftarlarını orduya yerleştirmekle suçlayınca karşılıklı açıklamalarla kriz tırmandı.

Başbakan Hariri’nin Riyad’dan istifa etmesiyle başlayan krizi ardından oluşan ulusal birlik atmosferi de böylece son buldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Deniz Naki'ye futboldan ömür boyu men cezası!

SONRAKİ HABER

Suudi Arabistan’da yolsuzluktan alınanların hepsi serbest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa