30 Ocak 2018 06:37
Son Güncellenme Tarihi: 30 Ocak 2018 13:28

Afrin operasyonunun 11. gününde neler yaşandı?

TSK ve beraberindeki cihatçıların Afrin'e yönelik 'Zeytin Dalı Harekatı' adıyla yürüttüğü askeri operasyonun 11. gününde neler yaşandı?

Paylaş

TSK'nin Afrin'e yönelik askeri operasyonu 11. gününe girdi. "Zeytin Dalı Harekatı" adıyla düzenlenen operasyon kapsamında savaş uçakları, top ve obüslerle bombardıman devam etti.

Burseya Dağı'ndaki operasyonların mayın ile bomba arama ve temizleme çalışmalarıyla devam ettiği belirtilirken TSK ve "ÖSO" olarak anılan beraberindeki güçlerin bundan sonra Bafelyun Tepesi'ni hedeflediği bildirildi.

Bafelyun Tepesi, Burseya'ya birkaç kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bölge, dünden bu yana TSK tarafından obüs ve çok namlulu roketatarlarla ateş altına alındı.

TSK, 20 Ocak'ta "PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine yönelik olduğu" iddiası ile PYD yönetimindeki Afrin kentine askeri operasyon başlatmıştı.

KİLİS'E 3 ROKET ATILDI

DHA, Afrin'den ateşlenen 1 roketin daha, Kilis'in Ekrem Çetin Mahallesi'ndeki boş bir araziye düşüp patladığını duyurdu. Meydana gelen patlamada yaralanan olmazken, bölgeye sevk edilen polisler vatandaşları uzaklaştırıp güvenlik önlemi aldı. Kilis'e bugün düşüp patlayan roket sayısı 3'e yükseldi.

'ÖSO' SINIRI GEÇTİ

TSK ile birlikte operasyona katılan ve "Özgür Suriye Ordusu" (ÖSO) olarak adlandırılan güçler, araçlarla Kilis'ten Suriye'ye sevk edildi. Üzerinde doçka ve uçaksavarların da bulunduğu 20 araçlık konvoy Kilis'ten Suriye sınırına geçti. Geçiş yapanlar arasında Özgür Suriye Ordusu bayrağı taşıyıp bozkurt işareti yapanlar olduğu görüldü.

TSK'DEN BİLANÇO AÇIKLAMASI

TSK, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada "Harekatta etkisiz hale getirilen terörist sayısı 649'a yükseldi" dedi.

Resmi açıklama şöyle: "Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen hava harekâtı ile PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 3 hedef imha edilmiştir. Harekâta katılan uçaklar emniyetle üslerine dönmüşlerdir. 'Zeytin Dalı Harekâtı' kapsamında bölgeden elde edilen bilgilere göre 33 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 649 olmuştur. 'Zeytin Dalı Harekâtı' planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir."

TSK: SİVİLLER KESİNLİKLE HEDEF ALINMIYOR

TSK gün içerisinde yaptığı bir diğer açıklamada ise "Sivil ve masum insanlar kesinlikle hedef alınmamaktadır", ""Dini ve kültürel yapılar, tarihi eserler ve arkeolojik kalıntılar ile kamu yararına faaliyet gösteren tesisler de kesinlikle Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının hedefleri arasında bulunmamaktadır" iddialarında bulunuldu.

Suriye hükümeti, TSK'nin hava saldırılarında tarihi Ayn Dara tapınağının zarar gördüğünü açıklamıştı. Afrin'e giren ilk Batılı gazeteci olan Robert Fisk de Türkiye'nin "sıfır sivil kayıp" iddialarına karşın sadece ziyaret ettiği Afrin Hastanesi’ne yazıyı kaleme aldığı ana kadar 34 sivilin cenazesinin getirildiğini aktarmıştı.

TSK'nin açıklaması şöyle: "​Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir. Bununla birlikte, bir süredir harekâtın meşruiyetinin sorgulanmasını hedefleyen dezenformasyona yönelik kasıtlı bazı yayın ve faaliyetler görülmektedir. Yalana ve iftiraya dayalı bu girişimlerin terör örgütleri ve yandaşları tarafından yapıldığı, yaptırıldığı açıktır. Bu yayınların amacı da tamamen meşru zeminlerde şeffaf bir şekilde yürütülmekte olan harekâta gölge düşürmektir. Bunlara itibar edilmemelidir. Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin ve çevrenin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından her zaman olduğu gibi Zeytin Dalı Harekâtında da sadece teröristler hedef alınmaktadır. Sivil/masum insanlar kesinlikle hedef alınmamaktadır. Aynı zamanda harekâtın başlangıcından itibaren, harekât alanında bulunan dini ve kültürel yapılar, tarihi eserler ve arkeolojik kalıntılar ile kamu yararına faaliyet gösteren tesisler de kesinlikle Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının hedefleri arasında bulunmamaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ateş altına alınan hedeflerin tamamı kayıt altında bulunmaktadır. Bu çerçevede Türk Silahlı Kuvvetlerince sivillere olduğu kadar çevreye de zarar verilmemesi için azami dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Bu hususlara ilave olarak, Hava Kuvvetlerimiz tarafından, napalm, kimyasal, biyolojik ve benzeri, uluslararası hukuk ve anlaşmalar tarafından yasaklanmış mühimmat kullanılmamaktadır. Bu tür mühimmat Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmamaktadır. Kara ateş destek vasıtalarımız da aynı esaslarla hareket etmektedir. Zeytin Dalı Harekatı bölgede barış ve istikrarı sağlamak üzere tamamen ve sadece DEAŞ dâhil tüm teröristlere karşı, ahlaki değerler ve uluslararası hukuk kuralları esas alınarak azim ve kararlılıkla başarılı bir şekilde sürdürülmektedir."

BM: AFRİN’DEKİ SİVİL KAYIPLAR ENDİŞE VERİCİ

BM Genel Sekreteri sözcülerinden Farhan Haq, “BM, Afrin çevresindeki saldırıların sonucu siviller ve sığınmacılar arasında zarar görenlerin olduğu yönündeki haberlerden endişe duyuyor. Saldırılar ayrıca sivil altyapıyı etkilemiştir. Dün Şeyh, El Haddid ve Kobali köylerine saldırılarla ilgili haberleri duyduk. Haberlere göre, kadın ve çocuklar dahil birkaç kişi öldürüldü” dedi.

YPG’nin de bazı sığınmacıların çatışmanın yaşandığı yerleri terk etmesine engel olduğunu ileri süren Haq, “BM, tüm tarafları ve onlar üzerinde etkiye sahip herkesi, sivillere korumayı, hareket özgürlüğünü ve ayrıca acilen gereken insani yardımı sağlamaya çağırıyor” dedi.

SDG’DEN AÇIKLAMA

Öte yandan TSK ve ÖSO güçlerinin çatıştığı ve YPG’nin ana gövdesini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) de açıklama yaptı. SDG Basın Sözcüsü Mustafa Bali, Burseya Dağı’ndaki tepelerden birinde kontrolü ele geçirmenin bölgenin tamamında kontrol sağlandığı anlamına gelmediğini savundu. Sputnik’e konuşan Bali, “Burseya Dağları çok yüksek ve son derece geniş alana yayılmış durumda. Azez bölgesinden başlayan dağlar Kastal bölgesine kadar uzanıyor. Türk ordusunun dağın Azez’in batısında kalan bölümünü ele geçirmesi, tüm dağın kontrol edildiği anlamına gelmiyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Blake Griffin, Detroit Pistons’a takas edildi

SONRAKİ HABER

HDP grup toplantısı - 30 Ocak 2018

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...