30 Ocak 2018 01:32

Finlandiya’da işsiz haklarının kısıtlanmasına karşı grev!

Finlandiya'da üç büyük konfederasyon, işsiz haklarının kısıtlanmasına karşı 2 Şubat Cuma günü iş bırakacak.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya'da hükümetin işsizlerin haklarını kısıtlayan yeni düzenlemesine karşı çıkan sendikalar, grev ve gösterilere hazırlanıyor. 2 Şubat cuma günü bazı sendikalar bir günlük grev yapma kararı alırken, Finlandiya Sendikaları Merkez Örgütü (FFC), Helsinki’de büyük bir gösteri düzenleme kararı aldı.

‘AKTİF’ SALDIRI YASASI

Geçtiğimiz yılın Noel Bayramı’nda Finlandiya Hükümeti’nin işsizlere hediyesi işsizlerin haklarını tırpanlayan ve “Aktifleştirme Modeli” olarak lanse edilen yasayı parlamentodan geçirmek oldu. İşsizliği azaltacağı ve işsizleri “daha aktif iş aramaya sevk edeceği” iddia edilen yasa haklara yönelik bir dizi kısıtlama getiriyor.

1 Ocak 2018’ten itibaren yürürlüğe giren yasa, “aktif olarak iş aradıklarını” belgelemeyenlere yapılan ödentilerde yüzde 4.5 oranında kesinti yapılmasını öngürüyor. Temel gelir ve iş piyasası destek ödentisi gibi sosyal ödemelerden faydalananların aylık ödentilerini 697 avrodan 664 avroya, gelirlerine göre ödenti alan işsizlerin ödentilerini de 1420 avrodan 1353 avroya düşürüyor.

YASAYA KARŞI KAMPANYALAN

Yasa, işsizler ve sendikaların tepkisiyle karşılaşmış ve yasanın iptali için imza kampanyası başlatılmıştı. Vatandaş İnisiyatifi adıyla başlatılan kampanyaya katılan 70 bin kişi, yasanın yeniden parlamentoda ele alınarak yeniden düzenlenmesini talep etmişti.

Finlandiya sendikaları da, “Aktifleştirme Modeli”nin iptal edilmesi için harekete geçmişti. Bazı federasyonlar, yasaya karşı greve gidilmesini isterken, federasyonların çoğunluğu ve FFC yasanın iptali için büyük bir gösteri yapılmasının yeterli olduğunu savunmuştu.

GREVİN TALEBİ ‘TAMAMEN İPTAL’

Tartışmaların ardından İnşaat İşçileri Federasyonu ve Otomobil ve Ulaşım Sektörü İşçi Federasyonu (AKT) 2 Şubat günü saat 06.00’dan itibaren 24 saat süreyle “siyasi grev”e gitme kararı aldı. Sendikaların ortak talepleri parlamentodan geçen düzenlemenin iptal edilmesi. 
Sanayi Federasyonu’nun da grev kararına katılmasıyla birlikte greve gidecek sendika federasyonların sayısı üçe yükseldi. Medyaya açıklamalarda bulunan Sanayi Sendikası Başkanı Riku Aalto, “Bu olağandışı önlemi yeni yasanın yanı sıra Juha Sipila’nın burjuva hükümetinin yöntemlerine karşı tutumumuzu göstermek için de alıyoruz” dedi.

FFC GÖSTERİ DÜZENLİYOR

FFC ise, işsizlerin haklarını kısıtlayan yasayı protesto etmek için 2 Şubat Cuma günü saat 11.00’de Helsinki’nin Senatstorget Meydanı’nda gösteri yapma kararı aldı. Tüm konfederasyon ve sendikalara gösteriye katılmaları çağrısı yaptı. 
Hizmet sektöründe çalışan emekçileri örgütleyen PAM, kamu personelini çalışanlarının konfedaras

onu, sağlık ve bakım çalışanlarının federasyonu (JHL) ve sanayi, hizmet, finans ve kağıt sektöründe çalışanların fedarasyonu (PRO), greve gitmeyeceklerini ancak FFC’nin çağrısıyla düzenlenecek gösteriye katılacaklarını açıkladı.

ÖNCEKİ HABER

Dersim’e cezaevi değil istihdam lazım

SONRAKİ HABER

Denizli'deki 15 mahallede hayvanlar karantinaya alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa