30 Ocak 2018 01:05

Dersim’e cezaevi değil istihdam lazım

Dersim’in Pertek ilçesinde bulunan Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nun(YİBO) yerine Açık Cezaevi yapılmasına tepkiler sürüyor.

Paylaş

Ergin TEKİN
Alican DAŞ
Dersim

Dersim’in Pertek İlçesi’nde uzun yıllardır işsizliğin azaltılması için istenilen istihdam talebine karşın valilik tarafından gönderilen bir yazı ile ilçeye yeni cezaevi yapılması kararlaştırıldı. Pertek’te bulunan YİBO’nun pek bir öğrencisinin kalmadığı gerekçe gösterilerek ilçeye yeni Açık Cezaevi yapılarak, istihdama katkı sağlanması hedefleniyor. MEB’den gerekli izinlerin alındığı belirtilirken, Belediye İl Genel Meclis üyeleri söz konusu yerde inceleme yaptı. Öte yandan Dersim merkezde de yeni bir cezaevi yapılması gündemde. Yaşanan durumu CHP, EMEP, HDP İl Genel Meclis üyeleri ile Pertekli gençlerle konuştuk. 

‘DEMORKASİNİN HALİ İŞLER ACISIYKEN...’

Pertek’e cezaevini yapılmasını ilçede yaşayan gençlerle konuştuk.  Yaşanan süreçten kaynaklı konuştuğumuz gençler isimlerini vermek istemiyor. Daha önce de ilçenin halk kütüphanesinin kapatılarak özel hareket dairesi yapıldığını söyleyen bir genç, bu projelerin işsizliği bitirecek projeler olmadığını dile getirdi. Önce işsizliğe çare bulunmasını isteyen başka bir genç ise, şunları söyledi: “İşsizlik gençler arasında psikolojik açıdan gelecek kaygısı taşımaktadır. Türkiye tarım ülkesi ama buğdayını, bulgurunu ve bir çok tahıl ürününü dışarıdan ithal ediyor. Neden? Çünkü traktör mazotundan tut, ilacından gübresine her şey çok pahalı. Ürettiği ürünle yaptığı masraf birbirini karşılamıyor. Pertek’in arazileri çok verimli ama tarlaların hemen hemen hepsi boş. Hükümet bu bölgede işsizliği bitirmek istiyorsa gençlere tarım desteği versin. En büyük istihdam bu olur.” Yüksekokul mezunu işsiz bir genç de,  “Bir yerde okumuştum kimin söylediğini hatırlamıyorum söylediği söz şu: ‘Bir ülkenin demokrasisini yada hukukunu görmek istiyorsanız cezaevleri sayısına bakın.’ Bu ülkede demokrasi dibe batmış durumda. Çünkü bu ülkenin cezaevlerinde gazeteciler, milletvekilleri, akademisyenler, belediye başkanları var. Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin genel başkanı içerde. Dememiz o ki, ülke demokrasisinin hali içler acısıyken Pertek halkının da, gençlerinin de yeni bir cezaevine ihtiyacı yok, işe ihtiyaçları var” dedi.

‘100 DÖNÜMLÜK ARAZİ ÜRETİM İÇİN KULLANILSIN’

Emek Partisi İl Yöneticisi ve aynı zamanda İl Genel Meclis Üyesi Derman Tarancı, “Bir dönem yatılı bölge okulları yapılırken o dönem de ülkenin ihtiyacının bu tür okullar olmadığı, bunların öğrenci ve aileler üzerinde sorunlar yaratacağını savunurken o dönemin politikalarının bugün çöktüğünü gördük. Bugün de yine siyasi amaçlı, yine kendi politikaları gereği cezaevleri yapılmasına ağırlık veren iktidar, kimsenin görüşünü almadan, ihtiyaç mı değil mi diye bir görüş fikir almadan, Dersim’e iki cezaevi yapma projesini karşımıza çıkardı”dedi.  Tarancı, “Cezaevi yerine Pertek ilçesinin ihtiyacı olan ve işsizliği bir nebzede ortadan kaldıracak iş alanları istihdam alanları oluşturmak daha olumlu olacaktır. 100 dönümlük araziyi eğitim için kullanmayacaksak bu alanı üretim için kullanalım. Buğdayı yurtdışından alacağımıza bu alanları kullanıp hem istihdamı hem de üretimi arttırmak daha mantıklı olur. Bu nedenle ihtiyaç olan cezaevi değildir” dedi. 

‘İSTİHDAM TALEPLERİ CEZAEVİ OLARAK REVA GÖRÜLDÜ’ 

İmar komisyonunda yer alan ve projeyi yerinde incelemeye giden HDP İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Yazır ile konuşuyoruz projeyi. İlçe’de istihdam taleplerinin cezaevi olarak reva görüldüğünü söyleyen Yazır, demokrasinin olduğu ülkede suç oranın çok az olacağını ve cezaevlerine ihtiyaç kalmayacağını belirterek, “Yoğun göç alan bu bölgeye farklı alanlara yönelik yatırımların yapılmasını esas alıyoruz” dedi. 

AÇIK CEZAEVİ EKONOMİYE KATKI SAĞLARMIŞ

Pertek’de açılması planlanan cezaevi yerinin inceleme komisyonunda yer alan CHP İl Genel Meclis Üyesi ve İl Genel Meclisi Başkanı Zülfü Külahçı ile konuştuk.  Projenin ayrıntıları ile ilgili bilgi sahibi olmadığını söyleyen Külahçı, Pertek’e yaptıkları ziyarette kimi esnafın projeyi desteklediğini belirtti. Projenin ilçeye katkı sunacağını iddia eden Külahçı,  “Bu devletin bir politikası. Ama bana göre cezaevinin, Açık Cezaevi olması ilçemize katkı sunar, bir hareketlilik olur. Dışarıda diğer cezaevlerinde kalan Tuncelili hemşehrilerimiz en azından burada aileleri ile rahat görüşme olanağı sağlar, ekonomiye katkı sağlar diye düşünüyorum”  dedi. 

ÖNCEKİ HABER

TYÇP işçileri de kadro talep ediyor

SONRAKİ HABER

Finlandiya’da işsiz haklarının kısıtlanmasına karşı grev!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...