30 Ocak 2018 00:58

TYÇP işçileri de kadro talep ediyor

İŞKUR tarafından yürütülen TYÇP kapsamındaki çalışan işçilerin bazıları yılda 7-9 ay çalışırken bazılarının sözleşmesi yenileniyor.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Kamu kurumlarına İŞKUR tarafından geçici olarak yerleştirilen Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamındaki işçiler de kadro ve sürekli işçilik istiyor. 

Hükümetin kadro düzenlemesi birçok alanda olduğu gibi İŞKUR tarafından uygulanan TYÇP projesinde çalışan 50 bin civarındaki geçici işçiyi de kapsamadı. TYÇP ile kamu kurumlarında güvenlik ve temizlik görevlisi olarak hizmet veren işçiler de yaptıkları işin sürekliliğine dikkat çekerek kadro ya da sürekli işçilik talep ediyor.

İŞKUR tarafından yürütülen TYÇP kapsamındaki çalışan işçilerin bazıları yılda 7-9 ay çalışırken bazılarının sözleşmesi yenilineyor. Ancak bu çalışanlar uygulama gereği aynı kurumda en fazla 2 dönem yani 2 yıl çalışabiliyor. Amir ve İŞKUR yetkilisinin onayı ile sözleşme bir kez uzatılıyor. Sonrasında da işten çıkarılıyor. Başka kuruma yerleştirilmeyi bekliyorlar. Proje kapsamındaki işçiler asgari ücret alıyor.

‘OKULLAR KAPANINCA İŞ ARIYORUZ’

Gazetemize konuşan işçiler, “Okulların kapanması ile işsiz kalıyoruz. Bu işlerimizle hepimiz evimizi geçindiriyor ve geçimimizi sağlıyoruz. 9 ay sonra okullar başlayana kadar bulabildiğimiz geçici işlerde çalışıyoruz. Sonrasında da yeniden aynı işlere alınmayı bekliyoruz. Bu aradaki bekleme süresi bizleri çok zora sokuyor” dedi. İş garantilerinin olmadığını ifade eden işçiler, “Hepimiz mağdur oluyoruz. Yaptığımız iş sürekli. Taşerona kadro için yayınlanan KHK’den faydalanmak istiyoruz ancak taşeron firma bağlantımız olmadığı vee direkt İŞKUR ya da kamu kurumunun dışarıdan hizmet olarak gösterdiği için kadro düzenlemesine dahil olamadık. Geçici işçi statüsü verilmese de işimizde süreklilik verilsin. Dönem kuralı kuralı kaldırılsın. Yöneticilerden en büyük talebimiz bu” diye konuştu. 

CHP'Lİ GÜRER: MAĞDURİYETLER GİDERİLSİN

CHP Niğde Milletvekili ve Emek Büroları Merkez Yöneticisi Ömer Fethi Gürer, Hükümetin 1 milyon taşeron işçiye kadro sözü verdiğini, ancak taşeron uygulamasının ortadan kalkmadığı gibi aynı kurum içinde dahi işçiler arasında ayrım yaratıldığını ifade etti. Binlerce işçinin uygulama dışında kaldığını belirten Gürer, ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Ömer Fethi Gürer, tüm taşeron işçilere koşulsuz kadro sözü verilmesine rağmen, 696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin çoğunun kadro hakkından yoksun bırakıldığını belirtti. KİT’ler ve bazı özel bütçeli kuruluşlarda çalışan işçilerin kapsam dışı tutulduğunu vurgulayan Gürer, ‘personel ihalesi’ şartı arandığı için; ihalesinde personel gideri yüzde 70’in altında olan işçiler ile mal, yapım ve danışmanlık ihalelerinde çalıştırılan işçilerin de dışarıda kaldığını hatırlattı.

DAVA AÇILAMAYACAK

Öte yandan düzenlemenin, OHAL devam ederken KHK ile yapıldığı için Anayasa Mahkemesi yolunun da kapatılmış olduğunu anlatan Gürer,  “696 sayılı KHK ile taşeron olarak çalışanlar için sözde kadro düzenlemesi yapılmıştır. Bütün taşeronlara koşulsuz kadro sözü veren AKP Hükümeti taşeron işçiler için ayrıma gitmiş, aynı işyerlerinde dahi mağduriyet yaratmıştır. Ülkemizde ne yazık ki taşeron süreci ortadan kaldırılmadığı gibi daha sorunlu kılınmıştır. Süreç sorunludur. Bu mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Maden işçileri: Hepimiz işe iade edilirsek üretim başlar

SONRAKİ HABER

Dersim’e cezaevi değil istihdam lazım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...