30 Ocak 2018 00:25

Evinde cephane çıkmasına rağmen tahliye edilmiş!

IŞİD sanığı Gamze Demir’in, evinde çok sayıda patlayıcı, canlı bomba yeleği ve silah bulunmasına rağmen tahliye edildiği ortaya çıktı.

Paylaş

Birkan BULUT 
Ankara

Türkiye tarihinin en büyük katliamı olan 10 Ekim Ankara Gar Katliamı davasının 7. grup duruşması yarın başlıyor. İki gün sürecek duruşma öncesinde, katliamın önemli sanıkları ile birlikte yakalanan Gamze Demir’in serbest bırakıldığı ortaya çıktı. IŞİD’in Türkiye’deki bombalı saldırılarını organize ettiği belirtilen örgütün Antep Emiri Yunus Durmaz, polis operasyonu sırasında kendini patlatmıştı. Yunus Durmaz’ın kız kardeşi Gamze Demir de 11 Ağustos 2016 tarihinde 10 Ekim Katliamı sanıklarından, eşi Abdülmuttalip Demir ve Talha Güneş ile aynı evde yakalanmıştı. Üç IŞİD sanığının yakalandığı evde koliler içerisinde 20 kilo TNT patlayıcı, kullanıma hazır, içerisinde 2 kalıp patlayıcı olan 1 canlı bomba yeleği, 3 el bombası, 1 el yapımı bomba, 1 Glock marka tabanca, 385 fişek, 7 boş intihar yeleği, el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan çok miktarda malzeme, canlı bomba yeleği yapmak için kullanılan malzemeler, 5 fünye, canlı bomba patlama sistemini çalıştırma mekanizması ve anahtarı, 1 dikiş makinası ile çok sayıda dijital malzeme ele geçirilmişti.

‘KİTAP VAR DİYE DÜŞÜNDÜK’ DEMİŞLERDİ 

Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Abdülmuttalip ve Gamze Demir çifti, kendilerini kolilerde ne olduğunu bilmediklerini iddia ederek savundular. Abdülmuttalip Demir, Yunus Durmaz’a akrabası olduğu için güvendiğini ve kolilerin içinde kitap olduğunu düşünerek bakmadığını öne sürdü. Eşi Gamze Demir de benzer bir savunma yaparken annesinin Suriye’de yaşadığını ve o nedenle orada doğum yaptığını söyledi. Gamze Demir, mahkemenin 18 Temmuz 2017 tarihinde görülen duruşmasında tahliye edildi. Mahkeme, Gamze Demir’in “tutuklulukta geçirdiği süre, delillerin büyük oranda toplanmış olması, sanığın küçük yaşta bebeğinin bulunması ve  tutuklamanın güvenlik tedbiri olması hususları nazara alınarak tahliyesine” karar verdi. Hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulan Demir, adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

YILLARDIR ARANAN DEMET TAŞAR YAKALANDI

Öte yandan İçişleri Bakanlığı, bu hafta yurt içinde yürütülen operasyonlara ilişkin bir açıklama yaptı. Ülke genelinde yürütülen operasyonlar kapsamında, IŞİD’in canlı bombacısı olarak aranan Demet Taşar’ın yakalandığı duyuruldu. 1.5 milyon TL ödül ile aranan Taşar, IŞİD’in canlı bomba listesinde yıllardır aranıyordu. Ayrıca Demet Taşar, Mehmet Taşar ve HDP’nin Diyarbakır mitingine bomba koyan Orhan Gönder’in aileleri 2014’te emniyete başvurarak kayıp olduklarını, IŞİD’e katılmış olabileceklerini söylemişlerdi. Ancak emniyet müfettiş raporlarında da ortaya çıktığı gibi, alınmayan önlemler nedeniyle Gönder, HDP’nin Diyarbakır’daki mitingini bombaladı, Demet Taşar ise yıllardır yakalanamadı! 10 Ekim davası müşteki avukatlarından İlke Işık, Taşar gibi 10 Ekim davasında da birçok sanığın firari olduğuna dikkat çekti. İlhami Balı, Nusret Yılmaz gibi, aralarında bölgesel sorumlulukları bulunan, emniyet tarafından takibe alınmasına rağmen yakalanmayan sanıkların da bulunduğunu belirten Işık, “Bunların hepsi yakalanabilirlerdi. Bu kadının da yıllar sonra yakalanmış olması büyük bir başarı gibi sunulamaz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş - Gençlerbirliği maçı ne zaman, saat kaçta?

SONRAKİ HABER

Vay be amma çokmuşuz savaş istemeyenler!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...