29 Ocak 2018 21:43
Son Güncellenme Tarihi: 30 Ocak 2018 06:00

Halep'e giden TSK konvoyu, hava bombardımanıyla durduruldu

Suriye’nin kuzeyinde TSK’nin dahil olduğu sıcak saatler bu kez Halep’te yaşandı. İddiaya göre TSK konvoyu hava bombardımanıyla durduruldu.

Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait tanklar dahil 110 araçtan oluşan konvoy, 29 Ocak akşamı Halep-İdlib sınır hattındaki el Eys’e doğru yola çıktı. 

El Kaide bağlantılı Tahrir Şam Heyeti güçlerinin gözetiminde stratejik M5 karayolu üzerindeki kasabada güvenlik bölgesi kurmayı hedeflediği öne sürülen askeri birliklerin yolu taciz ateşiyle kesildi.

HAVA BOMBARDIMANI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Suriye ordusuna, bazı kaynaklara göre ise Rusya’ya ait savaş uçakları tarafından, konvoyun güzergahındaki Kammari’ye gerçekleştirilen ve 70 ateşin gerçekleştirildiği bombardıman sonrası birlikler Kefr Haleb’de durdu.

Bombardıman sonrası TSK konvoyunun ışıklarını kapatarak beklemeye geçtiği bildirildi. Konvoyun daha sonra geri çekildiği aktarıldı.

ERDOĞAN, ‘İDLİB’E YÜRÜYECEĞİZ’ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu boyunca partisinin etkinliklerinde yaptığı konuşmalarda “Allah’ın izniyle İdlib’e de yürüyeceğiz” vurgularında bulunmuştu.

EL EYS’İN ÖNEMİ

Halep sınırlarındaki tepelik el Eys kasabası, Astana’da belirlenen çatışmasızlık bölgeleri arasında yer almıyor. Cihatçıların kontrolündeki kasaba stratejik konumu sebebiyle, son olarak İdlib’in doğusundaki Ebu Zuhur kentini kontrolü altına alan ve vilayetteki operasyonlarını sürdüren Suriye ordusunun ilerleyişini etkileyebilecek bir merkez.

'RUSYA VE SURİYE'NİN HABERİ YOKTU'

Ankara’nın el Eys hamlesiyle Suriye ordusunun İdlib’e ilerleyişini durdurmak istediği öne sürülüyor. Afrin operasyonunu Rusya’nın onayıyla düzenleyen Türkiye’nin bu konuda Moskova’yla görüş birliğinde olup olmadığı merak konusu. Suriye ordusu ya da Rusya tarafından gerçekleştirildiği belirtilen bombardıman, bunun aksine işaret etse de taraflardan henüz bir açıklama gelmedi.

Bölgeyi yakından takip eden Gazeteci Elijah J. Magnier, Türkiye'nin askeri intikalini Rusya ve Suriye ile koordine olmadan gerçekleştirdiğini söyledi.

TÜRKİYE NEDEN BÖYLE BİR ADIM ATTI?

Magnier, TSK'nin Rusya ve Suriye ile anlaşmadan neden böyle bir adım attığına yönelik bir senaryoyu da paylaştı.

Magnier'in bir saha komutanına dayandırdığı yoruma göre Türkiye, İdlib'de ilişkili olduğu pek çok grubun militanlarını Afrin operasyonuna çağırdı. Bu nedenle Suriye ordusuyla sınır oluşturan stratejik merkezlerdeki savunma hatları zayıfladı. Bunun üzerine Türkiye, Menbic'de ABD, Tel Rıfat'ta Rusya'nın yaptığı gibi 200 askerini buraya konuşlandırarak Rusya ve Suriye güçlerine "Burada biz varız. Daha fazla ilerlemeyin" mesajı vermek istedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sendikalarla MESS anlaştı; zam oranları belli oldu

SONRAKİ HABER

Premier Lig’de 25. hafta heyecanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...