Metal işçileri grev yasağına karşı iş bıraktı

Metal işçileri, grev haklarının yasaklanmasına tepki göstermeye devam ediyor. İşçiler iş bırakma eylemleriyle 'Grev hakkımız engellenemez' dedi.

29 Ocak 2018 08:17
Son Güncellenme Tarihi: 29 Ocak 2018 12:43
Paylaş

Türk Metal ve Çelik-İş sendikalarının çağrısıyla yarımşar saatten olmak üzere iki vardiyada toplam 1 saatlik üretim durduruldu. Kimi fabrikalarda işçilerin inisiyatifiyle yarım saatlik süre 1 saate kadar uzadı. Taleplerden taviz verilmemesini isteyen işçiler, yürüyüşlerde attıkları sloganlarla grev yasağına karşı fiili mücadele çağrısı yaptı. 

Üretimi durdurma eylemi Bursa’da Türk Metal’in örgütlü olduğu tüm fabrikalarda hayata geçirildi. TOFAŞ işçileri boş bantların fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşırken, Renault işçileri fabrika içinde yürüyüş yaptı. İşçiler sık sık “Şalter inecek bu iş bitecek” sloganını attı. 

Ford işçileri de sabah saat 08.20’ye kadar K2 kapısında bekledi ve ardından fabrikaya girdi. 08.00’da başlaması gereken vardiya 8.30’da üretime geçti. 

İstanbul Beylikdüzü Arçelik fabrikasında eyleme katılım kalabalık ve coşkulu oldu. İşçiler sık sık “3 yıllık sözleşme istemiyoruz”, “Kıdem hakkımız” sloganlarını attı. Yapılan eylem saat 08.30’da bitti. 08.00’da başlaması gerene vardiya, işçilerin kıyafetlerini değiştirerek bantlara gitmesinin ardından ancak 08.50’de çalışmaya başladı. 

TEHDİDİ UMURSAMADILAR

Metal işçileri ne diyor?
Metal işçileri ne diyor?

İzmir’de demir çelik fabrikalarında da sendikanın aldığı karar doğrultusunda vardiya bitiş ve başlangıcında yarım saat erken bırakma ve geç başlama eylemler yapıldı. İzmir Demir Çelik, Ege Çelik ve HABAŞ’ta işçiler idari binalar önünde toplanarak “Direne direne kazanacağız” sloganı atarak mücadele çağrısı yaptı. Evrensel'e konuşan bir HABAŞ işçisi “Çıkan vardiyadakilerle birlikte personel binası önünde toplandık. Genel müdür telefonla resim çekerek bir nevi tehdit etti ama kimse umursamadı. Kıdem zammı, 2 yıllık sözleşme ve zam talebimiz karşılanmalı. Yeni giren arkadaşlar için düşük zam olmaması hayati önemde. Kıdem zammı eski işçilerin kayıplarını telafi edebilmesi için çok önemli. 2 yıllık olması ise hepimizin vazgeçilmezi. Eylemlere cumaya kadar devam edeceğiz” dedi.

İŞÇİLERİ BÖLMEYE HİZMET EDER

Metal işçileri, sendikacıların “İki yıllık sözleşme karşılığı hangi zam olur?” “3 yıllık olursa ne kadar zam istersiniz?”, “Yüzde 20 olursa imza atarız” gibi soru ve açıklamalarına tepkili. Bursa ve Gebze’den Evrensel'e açıklama yapan işçiler, bu girişimlerin işçileri bölmeyi amaçladığına dikkat çekerek “Komitelerimizi kurup, harekete geçemedik ama herkes taleplerde kararlı. Grev yasağı ve savaş koşullarını arkalarına alıp, bu girişimlerle işçileri bölmeyi, aza razı etmeye çalışıyorlar” dedi. Yüzde 30 zammın altına imza atılmaması, kıdem farkı ve 2 yıllık sözleşmenin kırmızı çizgileri olduğuna dikkat çeken işçiler, “Onayımızın alınmadığı bir sözleşme imzalanmamalı. Her türlü gelişmede gelip fabrikalara işçilerin oyuna sunmalılar” dedi. Grev yasağına teslim olunmamasını isteyen işçiler, 2 Şubat’ta fiili greve çıkılması gerektiğini söyledi. İşçiler, metal işçilerine de “Biz birlik olup sözleşme sürecine örgütlü müdahale etmezsek bu sözleşmenin sonu da geçen sözleşmelerden farklı olmaz” uyarısında bulundu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)


MMK’DA DA EYLEM YAPILDI

Çelik-İş Sendikası da Türk Metal’le aynı eylem kararını alırken, karar Hatay’da MMK Metalurji fabrikasında hayata geçirildi. Üretime yarım saat geç başladıklarını dile getiren bir işçi, eylemleri cuma gününe kadar sürdüreceklerini söyledi. Eylem süresinde slogan atılmadığını, temsilcilerin sözleşmeyle ilgili bilgi verdiğini anlatan işçi, en büyük sıkıntının MESS’in 3 yıllık sözleşme dayatması olduğunu dile getirdi. (Hatay/EVRENSEL)


‘YASAKLAR SİZİN GREVLER BİZİM'

DİSK Ege Bölge Temsilciliğinde yapılan toplantıda bir araya gelen şube temsilcileri,  Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklanan metal işçilerinin fiili grevini tam destekleme kararı alarak yazılı açıklama yaptılar. 

Grev yasaklarının gerekçesi milli güvenlik olmadığının belirtildiği açıklamada “Gerçek amaç, işçinin evine götüreceği ekmeği işverenin insafına bırakmaktır! Gerçek amaç, iş cinayetlerinde ölmek istemeyen işçilerin iş güvenliğini sağlamak değil, “milli güvenlik” kisvesi altında işverenlerin karına kar katmaktır! Anlaşılmıştır ki, milli güvenlik dedikleri sadece ve sadece patronların güvenliğidir. İşçinin sofrasına koyacağı ekmek talebi, patronlar için güvenliği bozucu niteliktedir!” denildi. 

OHAL’in metal işverenleri için güvence haline getirildiğinin ifade edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İnsanca yaşamak isteyen metal işçilerinin güvencesi ise işçi sınıfının birliği, mücadelesi ve dayanışması olacaktır. Bu bilinçle Birleşik Metal-İş Sendikamızın ve metal işçilerinin grev kararlılığını selamlıyor, işçileri milletten saymayan, onların ekmek talebini tehdit olarak gören ve yalnızca patronların güvenliğini düşünen grev yasakçılarına ve grev yasaklarına karşı işçi sınıfının birliğini ve dayanışmasını yükseltiyoruz.” (İzmir/EVRENSEL)


DERİTEKS’TEN METAL İŞÇİLERİNE DESTEK

Türk-İş’e bağlı DERİTEKS Sendikası yaptığı açıklamayla metal işçilerinin grevinin yasaklanmasına tepki gösterdi. Açıklamada “Hükümet OHAL koşullarını bahane ederek insanca yaşanabilecek ücret talep eden ve sadece anayasal bir hak olan grev hakkını kullanan işçilerin haklı taleplerini görmezden gelerek yasak koymuştur. Grev hakkı işçilerin demoktratik ve anayasal bir hakkıdır. Grev yasağına rağmen işçilerin haklı talepleri karşılık bulmalıdır. DERİTEKS Sendikası olarak metal işçilerinin mücadelesini destekliyoruz” dendi. (İstanbul/EVRENSEL) 


GREV YASAĞI MECLİS GÜNDEMİNDE

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, metal işçilerinin grev yasağını Meclis gündemine getirdi. 130 bin metal işçisinin grevinin “milli güvenliği bozucu” nitelikte olduğu gerekçesiyle yasaklandığını hatırlatan Taşdemir, Çalışma Bakanlığı’ndan şu sorulara yanıt vermesini istedi: “OHAL ilanından bu yana kaç grev Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklanmıştır? Emekçilerin grevinin hangi gerekçelerle milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu düşünülmektedir?” (İstanbul/EVRENSEL)


DSF, GREV YASAĞINI KINADI

126 ülkede 92 milyondan fazla üyesi olan Dünya Sendikalar Federasyonu (DSF), 130 bin metal işçisinin grevinin yasaklanmasını kınadı. 

DSF Sekreteryası adına yapılan açıklamada “Bir yandan, Türkiye’de metal endüstrisi devasa kârlar elde etmekte, diğer yandan metal işçileri düşük ücretler, uzun çalışma saatleri, iş yerlerinde sağlık ve güvenlik önlemlerinin yetersizliğiyle yüz yüze kalmaktadır. Metal işçileri, kararlı bir şekilde Birleşik Metal-İş Sendikası ve iş kolundaki diğer iki sendika aracılığıyla ücret artışı, sosyal yardımlar, gelişmiş sağlık ve güvenlik önlemleri ve diğer önemli talepler içeren, çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik bir toplusözleşme talebiyle 180 iş yerinde grev yapmaya karar verdiler” dendi. İşçilerin taleplerinin MESS tarafından reddedildiği, devletin de grev yasağı gibi işçi düşmanı uygulamaları hayata geçirdiği ifade edildi. Açıklamada “İşçilere yönelik her türlü zulüm ve terörizme karşı, Türkiye’deki metal işçisi kardeşlerimizin yanındayız ve onların mücadelesini talepleri yerine gelene kadar destekliyoruz” dendi. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Konyaspor: Eto'o ile görüşmeler sona erdi

SONRAKİ HABER

Gebzeli metal işçilerinden çağrı: 3 talepte birleşelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...