29 Ocak 2018 06:44
Son Güncellenme Tarihi: 29 Ocak 2018 11:34

Afrin operasyonunun 10. gününde neler yaşandı?

TSK'nin Afrin'e yönelik 'Zeytin Dalı Harekatı' adlı operasyonu 10. gününe girdi. Operasyona dair gelişmeler gün boyu bu sayfada.

Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ‘ÖSO’ olarak anılan güçlerle Afrin’e yönelik başlattığı operasyon 10. gününe girdi. ABD, Ankara'nın 'ABD’nin Menbic’den çekilmesi' talebine "Amerikan güçlerini Menbic’den çekmek, düşündüğümüz bir şey değil" diye yanıt verdi. Dün de ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon sözcüsü Ryan Dillon, koalisyon güçlerinin Menbic’de kalacağını ifade etmişti. 

Dün Burseya Dağı’nda kontrolün TSK ve müttefiki güçlere geçmesinin ardından sabah saatlerinde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) mevzilerinin top atışlarıyla vurulduğu bildirildi.

TSK’den yapılan son “bilanço” açıklamasında ise “597 terörist etkisiz hale getirildi. Dün gece 25 uçakla  terör örgütünün 44 hedefi imha edildi” denildi. 

BOZDAĞ: HAREKAT AFRİN'LE SINIRLI

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından İstanbul'da düzenlenen 'Vahyin Kutsandığı Şehir Kudüs' konulu toplantıya katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, harekatın süresiyle ilgili olarak "Bu harekât sınırlı bir harekâttır, kapsamı bellidir. Kapsamı, Afrin bölgesinin sınırları içerisindeki terör örgütleri ve teröristlerdir. Bu bölgedeki terör örgütleri ve son terörist etkisiz hale getirilinceye, bölgede huzur, güven ve istikrar sağlanıncaya kadar, oradaki insanlar barışın ve hürriyetin tadını tadıncaya kadar devam edecektir. Buna bir süre tayin etmemiz mümkün değildir" dedi.

 

2. ORDU KOMUTANI TEMEL, BURSEYA DAĞI'NDA

Operasyonu yöneten 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel, Burseya Dağı'nda askerleri ziyaret etti.

REYHANLI VE KİLİS'TE BOŞ ARAZİYE ROKET DÜŞTÜ

DHA'nın haberine göre Afrin'den ateşlenen roketler, Kilis'in Öncüpınar Mahallesi ve Hatay'ın Reyhanlı ilçesi Gültepe mahallesindeki boş araziye düştü. Ölen ya da yaralanan olmadı.

TSK AÇIKLAMA YAPTI

TSK tarafından Afrin operasyonu ile ilgili şu açıklama yapıldı "Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen hava harekâtı ile PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 9 hedef imha edilmiştir. Harekâta katılan uçaklar emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında bölgeden elde edilen bilgilere göre 19 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 616 olmuştur."

ABD: MENBİC’DEN ÇEKİLMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ 

ABD, Afrin operasyonu sonrası AKP hükümetinin dile getirdiği  “Menbic’den çekilin” talebine yanıt verdi. ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, askeri danışman ve asker bulundurdukları Menbic’den çekilmeyi düşünmediklerini söyledi.

KOALİSYON SÖZCÜSÜ DE ‘MENBİC’DE KALACAĞIZ’ DEMİŞTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, cumartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada ‘ABD’nin Menbic’den derhal çekilmesi gerektiğini’ savunmuştu.

Dün (29 Ocak) ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon sözcüsü Ryan Dillon, koalisyon güçlerinin Menbic’de kalacağını vurgulayarak, “Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) desteklemeyi sürdüreceğimizi açık bir şekilde Türkiye’ye ilettik” demişti.   

CNN International’a konuşan Vottel ise bu talebe “Amerikan güçlerini Menbic’den çekmek, düşündüğümüz bir şey değil” diyerek yanıt verdi. 

Amerikan yönetimi yetkililerinin geçmişte yaptığı açıklamalarda, Menbic’deki varlığın TSK-ÖSO ile YPG arasında olası bir çatışmayı engelleme hedefi taşıdığı belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)

{{344344}}

 

ÖNCEKİ HABER

Sağlık karaborsası: Zam öncesi firmalar ilaç saklıyor

SONRAKİ HABER

Benzine yine zam geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa