29 Ocak 2018 04:21

Gözleri aşırı ovalamak 'Keratokonus'a neden olabiliyor

Gözün dışındaki saydam tabakanın incelmesi, bombeleşmesi veya dikleşmesi; yani Keratokonus... Sebeplerinden biri ise gözleri aşırı ovalamak olabilir.

Paylaş

Pek çoğumuzun ismini bile duymadığı ancak günümüzde giderek yaygınlaşan göz hastalığı keratokonus, ülkemizde yaklaşık her 1000 kişiden 3’ünde görülüyor. Bu tanı özellikle 15-25 yaş arasındaki kişilere konuyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi “Keratokonus" gözün en dış ortamında bulunan saydam tabakanın incelmesi, bombeleşmesi veya dikleşmesi şeklinde tanımlanabilir. Hastalık tedavi edilmezse ya da ilerlemesi durdurulmazsa nihai körlüğe gidebilir” diyor. Nedenleri tam olarak bilinememekle birlikte, gözleri aşırı ovalamanın bu hastalığın gelişimine yol açabildiğini, tedavisinde ise en yeni yöntem olan hibrid lenslerin umut verici olduğunu belirten Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Çelebi, özellikle 15-25 yaş arasında hızlı ilerleme gösteren keratokonusun kesin bir nedeni bulunmamakla birlikte, genetik kalıtımın, çeşitli sistemik hastalıklar veya göz rahatsızlıklarının bu hastalığa zemin hazırlayabildiğini belirterek “Ergenlik döneminde yoğun alerji şikayeti olanlarda gözü ovalamanın bu hastalığın gelişimine yol açtığını gösteren güncel yayınlar mevcut. Özellikle uzun süreli bilgisayar kullanımının artırdığı djital göz yorgunluğunun sıklıkla eşlik ettiği kuru göz sendromunda gözlerimizi aşırı ovalamak ileride bu rahatsızlığın görülme riskini artırmaktadır” dedi.

KÖRLÜĞE KADAR GİDEBİLİR!

Keratokonusun 15’li yaşlarda başladığını ve 10 yıl içerisinde hızlı ilerleme gösterdiğini belirten Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi, basit miyopi gibi normal bir kırma kusuru olan kişilerde 18 ile 25 yaşları arasında gözlük numaralarının durduğunu, buna karşın ilerlemenin 25 yaş sonrasında da devam etmesi halinde akla bu hastalığın getirilmesi gerektiğini belirterek “Özellikle 18 yaşından sonra da ilerleyen bir kırma kusurunuz varsa hatta bu kusur gözlük ile tam düzeltilemiyorsa siz bir keratokonus hastası olabilirsiniz. Tedaviye başlanmazsa görme düzeyi giderek azalıyor, ilerleme durdurulmazsa nihai körlüğe yol açabiliyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Rüzgârın alnına yazılı gibi konuştuğum doğrudur’

SONRAKİ HABER

60. Grammy Ödülleri sahiplerini buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...