29 Ocak 2018 03:22

'Bölünmek işçilerin hayrına değil'

Metal grevinin yasaklanmasının ardından işçiler ne düşünüyor, fabrikalarda durum ne, ne yapacaklar?

Paylaş

Turan KARA
İzmir

4 gün önce asılan grev ilanı, demir çelik fabrikalarında çalışan bu kuşak için ilk olma özelliği taşıyordu. Grev olmadan bitirilecek düşüncesi yaygın olsa da böylesine organize ve toplu eylem yapmanın heyecanıyla, “Bir ay sürerse ne yaparız” endişesi yerini, toplu mücadele coşkusuna bırakmıştı. Bütün işçiler için grev bir ilk olma özelliği taşıyordu; ilk direniş, ilk itaatsizlik, ilk örgütlü mücadele ve ilk hak arama ve ‘doymak bilmez’ MESS’e ilk defa gereken cevabı vermenin tatmini.

Grevin yasaklanması haberini aldıklarında “Zaten beklenen bir şey, OHAL deyip izin vermeyecekler, bunu biliyorduk” demeden, içlerindeki büyük öfkeyi işyerlerinde sendikalarına gösterdiler. Öfkelenmelerinin nedenlerinin başında ise övünerek yaptıkları milli duruşlarının, karşılarına milli güvenlik tehditi olarak çıkarılması oldu. “Biz sadece evimize ekmek götürme, çalıştığımızın karşılığını alma derdindeyiz. Patronlar o kadar çok kazandı, kâr etti ama bu kendiliğinden mi oldu? Yıllarca çalışsak da asgari ücret seviyesi ile ölçülüyor ücretlerimiz. Hak arayınca terörist, hükümet eleştirince Fetöcü diyorlar. Aslında hükümet milleti düşünse bizim hakkımızı almamız için uğraşır, asgari ücretin yüksek olması için uğraşır. Vergisi peşin kesilen biziz. Yaptığımız harcamalarla esnaf kazanıyor, şehir kazanıyor. Patronlar ne yapıyor?​” diyen bir işçi hükümetin ve Cumhurbaşkanının patronlardan yana tutumunu anlam veremediğini ifade ediyor.

TERÖRİST DEĞİLİZ!

İşçiler Cumhurbaşkanı ve hükümete açıktan tepki gösterirken, Türk Metal ise bu durumu “Terörist değiliz emekçiyiz” sloganıyla tarif etti. Benzeri PETKİM eyleminde polislere atılan slogan, burda da hayat buldu. Sendika genel merkezinin grev yasaklanmasının demokratik hakların kullanılmasına yönelik bir darbe ve özgürlükleri kısıtlama çabası olduğu açıklaması fabrikalarda “terörist değiliz” tarifiyle yapıldı. İşçiler yaptıkları açıklamalarda, mesajlarda bunu sıkça vurguladı.

İşçiler hak arama eylemlerinde MESS’in tutumunu savunan pozisyonunu eleştirdi, grev yasağının görüşme öncesinde ilan edilmesini de manidar buldu. İşyerlerinde sendikayı da eleştiren tutumları, istifa çağrıları temsilciler tarafından bastırılırken istifa çağrısı yapan işçiler tek tek aranarak “Sonucu beklemeden acele etmeyin, eğer kötü bir sonuç olursa hep beraber tepki koyarız” telkinleri ile sakinleştirildi. İşçiler toplantı sonucunda açıklanan yüzde 13,2 oranını beğenmediğini, kabul etmediğini sendikanın da grev yasağını kabul etmemesi gerektiğini, (fiili eylem halini almasada) şimdiye kadar yapmadığı büyüklükte bir baskıyla temsilcilere ve sendikacılara iletti. Kıdem zammı konusunda geri adım atılmamasını, ücret zammından fedakarlık yapılmamasını istedi. “Eğer sendika yüzde 13-15 zamma tamam derse ne anlamı kalacak ki? Asgari ücret zammı 14 zaten. Sendikasız da olsak o kadar zam yapılacaklar. Yüzde 20 diyorlar, 20 ne anlama geliyor biliyor musun 400 lira. Hepsi o kadar. 2000 lira ücret alıyoruz, çok mu?​” dedi işçiler.

3 YILLIK SÖZLEŞME ÖNERİSİNE KAPALIYIZ

Metal işçileri ne diyor?

Metal işçileri ne diyor?

Sadece zam oranı değil bir başka tartışma ise kıdem zammı ve 3 yıl teklifine de kapalı olması gerektiği konusunda. 8-10 yıl ve üzeri işçiler kıdem zammının ücretlerini yükseltecek bir konu ve işyerinde kendine de bir nevi itibar sağlayacak bir düzenleme olarak görüyor. Fabrikaların yüzde 60’ı bu 8 yıl ve üzeri işçilerden oluşuyor ve sendika kendisini rahatsız edecek büyük çoğunluğun bunlar olduğunu düşünüyor. HABAŞ’ta TİS mücadelesi boyunca ilerde yer alan 3 yıllık bir işçinin “İşçiyi bölmeyi başardılar. Herkes kıdem zammı diyor ücret zammı konusunda taviz veriyor. Üstelik yeni işçileri de kendilerine göre daha az iş yapmakla itham ediyor. Böyle bir şey olmamalı, böyle bölünmek işçilerin hayrına değil. Ama başardılar” diyerek kendine göre gelinen durumu özetledi.

OLUMLU AMA YETERSİZ

CMS işçileri ise bugün yapılacak üretimi durdurma eylemini olumlu karşılıyor ancak mücadelenin devamı yönünde daha somut kararlılık istediğini vurguluyor. Ücretlerin nerdeyse asgari ücret düzeyinde olduğunu belirten işçiler, “MESS’in önerisi geriye dönük asgari ücret zammının bile altında. Martta zaten yansıtılacak enflasyon farkıyla birlikte teklifin 3-4 puan üstüne çıkması bile aslında yeni bir artış değildir” dedi. Eski işçiler ise mutlaka kıdem zammı olması gerektiğini söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Almanya’nın Kürt sorunu

SONRAKİ HABER

Kürtler, Afrin ve Ortadoğu’da kurtlar sofrası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...