28 Ocak 2018 16:13

Soçi'ye 'Zeytin Dalı' gölgesi: Kürtler kongrede yok

Suriyeli Kürtlerin, yarın başlaması beklenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılmayacakları belirtildi.

Paylaş

Rusya’nın uzun zamandır planladığı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve beraberindeki güçlerin Afrin kentine yönelik askeri operasyonunun(Zeytin Dalı Harekatı) gölgesinde başlıyor.

AFP'ye demeç veren Rojava yetkilisi Favza el Yusuf, Soçi’ye katılmayacaklarını belirterek, “Afrin’de durumun değişmemesi halinde Soçi’ye gitmeyeceğimizi önceden de söylemiştik” dedi. Favza, "Türkiye'nin Afrin'deki operasyonu politik diyalog prensipleriyle çelişiyor" ifadesini kullandı.

Sputnik'e konuşan bir Rojava sözcüsü ise, "Kürtler, Soçi'deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne bunu yapmayı reddettiklerinden değil, şimdiye kadar Rusya'dan davet almadıkları için katılamayacak. Rusya, yönetimimize davetiye göndermedi" ifadelerini kullandı.

Kürt yetkililerin bu açıklaması, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’nın, çok sayıda Suriyeli Kürt temsilcinin Soçi’ye gideceklerini doğruladığını söylemesinden birkaç gün sonra geldi. Zaharova, Soçi’deki kongreye katılacak kişilerin listesinin her gün değiştiğini de söylemişti.
Yarın ve 30 Ocak’ta Soçi kentinde düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nde Suriye hükümeti ile çeşitli “muhalif” grupların temsilcilerinin bir araya getirilmesi bekleniyor.

BM TEMSİLCİSİ  SOÇİ’DE OLACAK

Birleşmiş Millletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Soçi’deki kongreye katılacağını açıkladı.  Dujarric’in yazılı açıklamasında “Genel Sekreter Antonio Guterres, Rusya’nın Soçi Kongresi’ne bir BM temsilcisi gönderilmesi teklifini kabul etme kararı aldı ve bu görev için Sayın de Mistura’yı tayin etti” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada Guterres’in kongrenin BM öncülüğündeki Suriye görüşmelerine önemli katkılarda bulunacağı görüşünce olduğu da aktarıldı.

RUS DIŞİŞLERİ: BM KARARI OLUMLU

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada BM’nin kararının olumlu değerlendirildiği bildirildi. Açıklamada “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Soçi’deki kongreye katılması için de Mistura’yı görevlendirme kararını olumlu değerlendiriyoruz” ifadeleri kullanıldı.

RİYAD DESTEKLİ ‘MUHALEFET’ DE KATILMIYOR

Suudi Arabistan destekli cihatçı grupların çatı organizasyonu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ni boykot edeceğini duyurdu. Komite, BM’nin Suriye müzakerelerine ise katılıyor. MYK, Twitter’dan “‘Rusya tarafından 29-30 Ocak’ta Soçi’de toplanacak kongreyi boykot edeceğini duyururuz’” açıklamasını yaptı. MYK Genel Koordinatörü Nasr Hariri, Avusturya’nın başkenti Viyana’daki BM’nin düzenlediği Suriye görüşmelerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Soçi’deki kongreye katılmayacaklarını doğruladı. Hariri, “Kongre BMGK’nın 2254 numaralı kararının uygulanmasına katkıda bulunursa bunu olumlu karşılarız” dedi.

RUSYA BİLDİRGEYİ  HAZIRLADI BİLE

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nde Suriye için “anayasal reformların hazırlanması” için bir anayasa komisyonu kurulmasının planlandığı belirtildi. Rus ajansı Sputnik’e göre kongrenin taslak bildirisi dahi hazır. Bildiride, “Suriye hükümeti ve geniş bir muhalif heyetinin katılımıyla anayasa reformlarını hazırlamak için bir anayasa komisyonu kurma konusunda anlaştık” ifadeleri kullanıldı.

Bildiride ayrıca “Suriye’nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığına saygı duyulması ve ülkenin iç işlerine dışarıdan müdahale edilmemesi gerektiği” belirtildi. Suriye’deki istikrar sürecinde “terör, aşırıcılık ve mezhepçiliğe” karşı çıkılması çağrısı yapılan bildiri metninde, anayasa çerçevesinde hareket eden güçlü bir ordunun ülkenin yeniden inşa edilmesi üzerinde duruldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İran'ın batısında IŞİD'li grupla çatışma: 3 asker öldü

SONRAKİ HABER

Suriye: Afrin operasyonunda Ayn Dara Tapınağı zarar gördü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...