28 Ocak 2018 14:04

‘AKP, bağımlılıkla mücadeleyi tarikatlara bırakmak istiyor'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran: AKP, uyuşturucu bağımlılığı ile mücadeleyi de tarikatlara bırakmak istiyor.

Paylaş

Kocaeli’nde uyuşturucu mağdurlarıyla bir araya gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, AKP iktidarı döneminde uyuşturucu kullanımının patladığını ve bağımlılıkla mücadele edilmediğini belirterek, “AKP, eğitimi nasıl tarikat bağlantılı derneklere devretmeye çalışıyorsa uyuşturucu bağımlılığı ile mücadeleyi de tarikatlara bırakmak istiyor. Bir çok yerde bağımlıların tedavi taleplerine cevap verilmediğinden bilinçli olarak tarikatların kucağına itildiğine dair şikayetler alıyoruz” diye konuştu.

Cankurtaran şöyle devam etti: “Uyuşturucu bağımlılığıyla yıllardan beri mücadele ettiğini belirten Cankurtaran, “Her şeyden önce uyuşturucu tedavi merkezleri son derece yetersiz. Türkiye’de devlet ve üniversite hastanelerine bağlı olarak faaliyet gösteren 22 AMATEM bulunuyor. Bağımlı aileleri yoğunluktan dolayı buralardan randevu almanın bile başarı olduğunu belirtiyor. Çoğunda yer bulmak mümkün değil. Bir çok bağımlı bağımlılıkla mücadelede bilinçli olarak yetersiz davranılarak bağımlıların bu konuyu kendilerine alan edinen bazı tarikatlara yönlendirilmeye çalışıldığını iddia ediyor.”

‘UYUŞTURUCU YOKSULLARIN SORUNU OLDU’

 Uyuşturucu kullanımının AKP iktidarında köylere kadar indiğini söyleyen Cankurtaran, “Uyuşturucu eskiden  zenginlerin sorunuydu. Şimdi fakirlerin sorunu desek yanlış olmaz. Özellikle Bonzai adı verilen sentetik uyuşturucuların yaygınlaşmasıyla uyuşturucu bağımlılığı köylere, kasabalara kadar indi. Bu konuda her gittiğimiz yerde çok sayıda şikayet alıyoruz ancak net bir istatistik edinemiyoruz. Özellikle yoksul insanlarımızın yaşadığı mahalleler bu sorunun en şiddetli yaşandığı yerler arasında. Birleşmiş Milletler'in (BM) verilerine göre, Türkiye'de uyuşturucu kullanımının 2011'den bu yana 17 kat arttı ve uyuşturucu kullanımının yaşı 10'a kadar düştü. BM Uyuşturucu ve Suç İle Mücadele Dairesi'nin (UNODC) verilerine göre de, sentetik uyuşturucu kullanımı sonucunda yaşanan ölümlerde Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. UNODC'nin son raporuna göre, dünya genelinde 250 milyona ulaşan uyuşturucu kullanıcısı sayısı, Türkiye'de de son 3 yılda yüzde 20 artarak 1.5 milyona dayandı. Bunlar sadece resmi kayıtlar. Biz gerçek rakamların bunların çok üzerinde olduğunu biliyoruz. Araştırmalara göre Türkiye’de 2007-2016 arasında 2 bin 148 kişinin uyuşturucu nedeniyle hayatını kaybetti. Ancak gerçek rakamlar bu sayının çok üstünde. Çünkü krize girerek hastanede yaşamını yitirenlerin çoğunun ölüm nedenine ‘kalp yetmezliği’ vb. gibi rahatsızlıklar diye düşüldüğü için uyuşturucudan ölümlerin net sayısını bilemiyoruz. Tehlike sanılandan daha büyük” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Arçelik işçileri Türk Metal’e de hükümete de tepkili

SONRAKİ HABER

SP'den Afrin yorumu: Bu kadar gündem olması işkillendiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...