28 Ocak 2018 02:05

Türk Metal'in sosyal medya açıklamasına işçilerden yorum

Türk Metal'in MESS ile yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamaya yüzlerce işçi yorum yaparak 'Şalter indirmenin zamanı artık' çağrısı yaptı.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

TÜRK Metal Sendikası MESS ile yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamanın altına yüzlerce işçi yorum yazdı. Grev yasağının zenginlere destek anlamına geldiğini belirterek “Zorda olanın yanında edebiyatı buraya kadar” diyen işçiler, hükümete tepkilerini 2019 seçimlerinde göstereceklerini dile getirdi. İşçiler, Türk Metal’e ise “Madem bizi greve çıkartmıyorlar o zaman bizde işyerlerinde üretimi durduralım. Madem dışarıda eylem yasak bizde içerde eyleme devam edelim. Şalter indirmenin zamanı artık” çağrısında bulundu.

Bir işçi “Grev iptal anladık. B planı nedir?​” diye sorarken, Mercedes’ten bir işçi ise Birleşik Metal-İş’in 2 Şubat’ta greve çıkma kararını hatırlatarak “Türk Metal de aynı kararlılığı göstersin” dedi.

Fedaral Mogul işçisi “Mutlak suretle işveren bu grevde para kaybederse ancak o zaman sonuç alınır” yorumunu yaptı.

Renault işçisi de Metal Fırtınayı hatırlattı: “Onların anlayacağı dil 5 Mayıstaki gibi üretimi durdurup şalteri indirmek, başka yolu da yok.”

Arçelik işçisi, “Devlet sokakta greve el koyuyorsa fabrika bahçesinde oturursun. Her gün 2 saat iş bırakabilirsin. Öyle beş dakikayla, 10 dakikayla olmaz bu işler. Ya da milleti oyalamayın kaç aydır” dedi.

Trakya Döküm işçisi, işçilerin arkasında durulmaması durumunda istifaların yaşanacağı uyarısında bulunurken, bir başka işçi de 5 ay geçmesine rağmen patrona doğru düzgün bir yaptırım uygulayamamaktan yakındı. “Devlet 11.4 büyüme sağladıysa fabrikalar kar oranlarını ikiye katladıysa bunun temel taşı işçidir. Bizde bu pastadan payımızı istiyoruz sadaka değil” diyen işçiler hükümete de tepki gösterdi.

Bir işçi “2019 seçimlerinde yorulduklarını, artık torunlarını sevmelerini gerektiğini düşündüğüm için sandıkta oyumu ona göre kullanacağım” derken, bir diğer işçi şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanın bu işe karışmasını anlam veremiyorum. O zaman bakanlarla birlikte onlar çalışsın fabrikadalar da bizi daha iyi anlarlar. 3.5 senedir zam yok. İnsaf yahu biz köle değiliz.” Bir diğer işçi de “Mazlumun yanında, zorda olanın yanında edebiyatı buraya kadar” yorumunu yaptı.

“Artık demokratik cumhuriyet düzeni yok” diyen bir başka işçi de şöyle devam etti: “Son seçimlerde Başkanlığa ‘evet’ dedik. Tüm kararlara bir tek kişinin karar vermesine söylediği her şeyin yasa olmasına biz izin verdik” dedi.

Bir başka işçi ise savaş ve OHAL bahanesine tepki gösterdi: “Savaşı bahane et, OHAL’i bahane et, bu kadar düzgün eylem yapan insanların önünü devlet MESS el ele tıkamaya çalış, susturmaya çalış, yemezler kardeşim. Ben markete gittiğimde savaş var, OHAL var desem indirimli verecekler mi pirinci, nohudu, bulguru?​”

Bir başka işçi de “Ayda bir çok kez tükettiğimiz ihtiyaçlarımıza sürekli zam yapan bu zihniyet nasıl olur da bizim hakkımız olanı çok görür ve yine hakkımız olan grevimizi erteler. Yazıklar olsun” dedi,

Cumhurbaşkanının bir çok kez anayasanın hoşuna gitmeyen maddelerini tanımadığını, saygı göstermediğini hatırlatan Türk Traktör işçisi de, şunları dile getirdi: “Diyeceğim şu ki; biz neden 1 gecede alınan bakanlar kurulu kararını kabul edelim. Kendileri anayasa, babayasa dinlemezken bizleri gecelik bir aşk gibi 2 dakikada aldıkları karara mahkum ediyorlar.”

ÖNCEKİ HABER

'Bugün direnmezsen yarın dilenirsin'

SONRAKİ HABER

Mercedes işçileri: Bizim ekmek savaşımız ne olacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...