28 Ocak 2018 01:29

Meksika’da madende sendika mücadelesi veren işçilere infaz

Meksika’da Kanada merkezli “Torex Gold Resources” maden şirketine ait Media Luna madeninde sendikalaşma faaliyeti yürüten 3 işçi lideri öldürüldü.

Paylaş

Meksika’da bulunan Kanada merkezli “Torex Gold Resources” isimli maden şirketine ait Media Luna madeninde sendikal örgütlenme faaliyeti yürüten bir işçi lideri öldürüldü. Quintin Salgado isimli işçinin, son üç ay içinde Torex’te hakları için mücadele verirken öldürülen üçüncü işçi olduğu belirtiliyor. Cinayetlerin, işçilerin başka sendikada örgütlenmek üzere istifa ettikleri devlet destekli sendika konfederasyonu tarafından işlendiği ileri sürülüyor.

KANADALI SENDİKADAN CİNAYETE TEPKİ

Businessinsider.com’un haberine göre Kanada’nın özel sektörde örgütlü en büyük sendikası olan Unifor sendikası Kanada şirketinde çalışan Meksikalı maden işçileriyle dayanışma açıklaması yaptı ve “İşçiler Torex Gold’a muhalefet ettikleri için öldürülüyorlar ve bununla ilgili kimse hiçbir şey yapmıyor” diyerek tepki gösterdi. Sendika Başkanı Jerry Dias. “Kurumların ve Meksikalı sendikaların yaşananları dikkate almaya başlaması için kaç kişinin daha ölmesi gerekiyor?​” diye sordu. Unifor sendikası Meksika’daki sendikal örgütlülüğün durumunun Kanada’nın Mortrael kentinde yapılacak NAFTA görüşmelerinde de gündeme alınmasını talep etti.

ÖLDÜRÜLMEDEN ÖNCE TEHDİT EDİLMİŞTİ

Öte yandan öldürülen işçi Quintin Salgado’nun daha önce de Cocula kentinde bulunan Media Luna madeninde çalışan işçi arkadaşlarıyla toplantı yapmaya gittiği bir gün saldırıya uğradığı ve eğer yeni sözleşme talebiyle sendikal çalışmalarına devam ederse öldürülmekle tehdit edildiği öğrenildi. Cinayet ise bu tehditlerden birkaç gün sonra gerçekleşti. 37 yaşındaki Salgado, silahlı bir grup tarafından saldırıya uğradı ve polis raporlarına göre 9 milimetrelik silahla vurularak öldürüldü.

MEDI LUNA MADENİNDE NELER OLUYOR?

Habere göre, Media Luna madeninde çalışan 600 işçi 3 Kasım 2017’de greve çıktı. Maden işçileri iktidar ve patron yanlısı Meksika İşçileri Konfederasyonundan (CTM) ayrılalarak Los Mineros (Madenciler) isimli sendikaya geçmek istedi, ancak bu talep engellenmeye çalışılınca greve ilan edildi.

Madende ilk olarak Víctor ve Marcelino Sahuanitla Peña isimli iki madenci kardeş 18 Kasım 2017 tarihinde silahlı saldırıya uğrayarak öldürüldü. İşçi cinayetlerinin CTM sendikasının silahlı adamları tarafından işlendiği iddia edildi.

15 Ocak’ta ise Torex Gold şirketi Media Luna’da CTM ve Meksika Federal Politisi ile “tam bir iş birliği” halinde çalışmanın yeniden başladığını duyurdu. Salgado ise bu açıklamadan on gün sonra öldürüldü. Proceso.com.mx’nin haberine göre Salgado, Media Luna madeninde, mücadelede öne çıkmış işçi liderlerinden biriydi. 2016 yılında Media Luna’daki işinden atılan Salgado’nun, maden işçilerin örgütlenmesi mücadelesine devam ettiği öğrenildi.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsveçli gazetecilerden tutuklu gazetecilere dayanışma mesajı

SONRAKİ HABER

İşçilerden Çelik-İş'e: Yasak kararının arkasına sığınma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...