14 Ağustos 2012 05:30

Çorlu da Antep yolunda

Çorlu’daki tekstil işçileri Antep’teki tekstil işçilerinin direnişini yakından takip ediyor. Benzer sorunları yaşayan Çorlu’daki işçiler, Temmuz zamlarını henüz alamadı. Temmuz zamlarının düşük olması durumunda tepki göstermeye hazırlanan işçiler, “Bir fabrika iş bıraksa, Çorlu’d

Çorlu da Antep yolunda
Paylaş
Tuncay Sağıroğlu Ercüment Akdeniz

Bir buçuk yıldır zam almadıklarını belirten Naz Boya işçileri, patronun aylar önce iyi bir zam yapılacağı söylenmesine rağmen zamda bir belirsizlik olduğunu anlattı. Ücretlerin bankaya yatırılan kısmını aldıklarını ama elden aldıkları kısım verilmediği için zam olup olmadığını bilmediklerini belirten işçiler, “Ama Fabrika müdürü ve muhasebeci farklı bir talimat gelmediğini ve eski ücretlerden hesap yapıldığını söylüyor. Antep işçilerinin şalter indirmesini Evrensel gazetesinden öğrendik ve işçilerin çoğu aynısını biz de yaparız diyor. Bu hafta dananın kuyruğu kopacak. Zam talebinde ısrarcı olacağız” diye konuştu.

ANTEP’TEKİLERLE TALEBİMİZ AYNI

Megam Tekstil işçileri, “Antep işçilerinin mücadelesini duyunca biz de kendi aramızda konuşarak belli olmayan zamlar için konuşma kararı aldık” dedi.

Toplu olarak yapılacak bu görüşmeden sonra ne yapacaklarına karar vereceklerini belirten işçiler, Antep işçilerinin taleplerinin kendi talepleri de olduğunu söylüyor. Ücretlerin düşüklüğünden dolayı 12 saat çalıştıklarını ve 12 saat karşılığı ortalama 1200 lira aldıklarını söyleyen Megam işçileri, Antep işçileri gibi sekiz saat karşılığı en az bin lira ve dört ikramiye istediklerini belirtiyor.

ZAM ZAMANI İZİNE ÇIKARILIYOR

Senede bir kez Temmuz ayında zam aldıklarını söyleyen Kapadokya Elyaf işçileri ise “Her sene bu zamanlarda patronlar zammı konuşurdu ama bu sene hiç lafı bile geçmiyor. Bu da bizi huzursuzlandırıyor ve fabrikadaki işçiler öfkeli. Bu da yetmezmiş gibi bayram haftasını komple izine gönderiyor. İşler yoğunluğundan dolayı ramazan öncesi 12 saat çalıştıran patron zam zamanı bir hafta fabrikayı kapatıyor. İşçinin tepkisini engellemek istiyor patron” diye konuştu.

BİR EYLEM BÜTÜN ÇORLU’YA YAYILIR

Temmuz zamları için gerekli hazırlık önceden yapılsaydı daha örgütlü bir mücadelenin sürebileceğini ama Antep işçilerinin başlattığı mücadelenin kendilerini de cesaretlendirdiğini belirten işçiler, “Eğer patronlar istenilen zammı yapmayıp bir fabrikada bile bir eylem başlasa Çorlu’nun bütün fabrikalarına yayılacaktır. Çünkü ücret sorunu bir işçinin en çok düşündüğü sorundur. Bütün işçiler hayat şartlarından dolayı patlama noktasında. Fırsatı eline geçirirse işçinin önünde kimse duramaz” dedi. (Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Çawa yî baş î’ dayağı

SONRAKİ HABER

Baskılar birliği bozamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...