27 Ocak 2018 11:56

İHD: Hasta mahpus Ufuk Keskin serbest bırakılsın

İHD, Hapishane Komisyonu tarafından 305'incisi gerçekleştirilen F Oturması eyleminde hasta mahpus Ufuk Keskin'in serbest bırakılması istendi.

Paylaş

Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirilen eylemde, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartı açıldı ve hasta mahpusların fotoğrafları taşındı. Eylem "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Çıplak arama işkencesine son" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını İHD adına Neriman Çelik okudu. Çelik,  cezaevinde ve dışarıda hak ihlallerinin arttığına dikkat çekerek şunları söyledi: "OHAL ve şu anda yaşadığımız savaş süreci baskı ve sindirme politikalarının ağırlaştığı, devrimci demokrat kamuoyunun içeride ve dışarıda adeta yok edilmeye çalışıldığı karanlık bir sürece girmiştir.”

Hapishanede baskıların arttığına değinen Çelik, tek tip elbise dayatması, toplu sevk, işkence, yayın yasakları, görüşlerde zorluklar çıkarılması, 3 kişilik hücrelere en az 6 kişi yerleştirildiği, çıplak arama gibi uygulamalara maruz kaldıklarına dikkat çekti.

"Bu uygulamalara hapishanelerin fiziki koşulları da eklendiğinde, herhangi bir sağlık sorunu yokken tutuklanan mahpuslar, bir süre sonra ciddi hastalıklara yakalanmaktadır. Sağlıklı bir tedavi ortamı olmadığı için hapishaneler birer tabutluğa dönmektedir" diyen Çelik, ölüm sınırında olan birçok tutsağın tüm girişimlere rağmen serbest bırakılmadığını belirtti.

Şakran T Tipi 1 Nolu Hapishanesi'ndeki hasta mahpus Ufuk Keskin'in durumunu koğuş arkadaşı Hüseyin Süngü'nün basına gönderdiği mektupla aktardığını belirten Çelik, Süngü'nün mektubunu şu aktardı: "Üç kişilik hücreden bozma bir koğuşta yerde yatanlar dahil 9 kişi kalıyoruz. Ufuk arkadaşımız yüzde 82 engellidir. Ayrıca kendisinde Tip 1 diyabet, çölyak, dermatis, hipotifermis, laktoz alerjisi, bel ve boyun fıtığı, raynaud fenomeni, gastrit, toz ve küf alerjisi gibi hastalıklar vardır. 20 yıldır hapis yatan Ufuk Keskin, Bolu F Tipi Hapishanesi'nden tedavi amaçlı olarak bakanlık tarafından gönderilmiştir. Üç aylık rutin kontrollerini düzenli olarak yaptırmaya çalışan Ufuk arkadaşımız, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası rutin kontrollerine bir daha gönderilmemiştir. 2 yıl içinde 3 ayrı hapishaneye sürgün edilen Ufuk Keskin'e insülin pompası takılması gerekiyor.”

24 dişi çekilen Ufuk Keskin'in ağzına protez takılması ve diş implantı yapılması gerektiğini aktaran Süngü, "Hapishanede doğru düzgün yemek verilmediği için arkadaşımız, ihtiyaçlarını, ücretini ödeyerek kantinden sağlamak zorunda kalıyor" dedi. Keskin'in hipoglesemi durumunda, çölyak ve laktoz alerjisi olduğu için kantinde satılan diyet ürünlerini kullanamadığını belirten Süngü, doktor raporu olduğu halde kendisine ekmek makinası verilmediğini belirtti.

“Hapishane idaresinin Ufuk Keskin'in sağlığı için alması gereken ürünlere ulaşmasına engel olduğunu söyleyen Süngü, mektubunun devamında şunları belirtti: "Arkadaşımız komaya girdiğinde felç olma veya hayatını kaybetme riski ile karşı karşıyadır. Bakanlık hapishane idaresini konuyla ilgili uyarsa da idare keyfi uygulamalarını sürdürüyor. Bakanlığa yazdığımız yazılar gitmiyor, ailelerin savcılığa yaptığı suç duyuruları dikkate alınmıyor."

Süngü, Keskin'in serbest bırakılarak tedavi edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanlığı hastanelerde Yasin kitabı mı dağıtıyor?

SONRAKİ HABER

Mersin ve Elazığ'dan çağrı: OHAL değil, demokrasi istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa