27 Ocak 2018 10:42

ABD’li oyuncuyu ‘öldürülen YPG’li diye haber yaptılar

CNN Türk, Aydınlık, A Haber ve Sözcü'nün 'Burseya Dağı'nda öldürülen eski ABD Özel Kuvvetler mensubu terörist' dediği isim oyuncu Bradley Cooper çıktı

Paylaş

Buseyra Dağı’nda öldürülen ‘eski ABD Özel Kuvvetler mensubu terörist’, ünlü oyuncu Bradley Cooper çıktı. Evet, yanlış duymadınız. Bu haber Türkiye medyasının geldiği noktayı göstermek açısından çok önemli bir örnek.  

Bir Twitter kullanıcısı, bir film karesinden foto alarak “ABD’li YPG savaşçısı Burseya Dağı'nda şehit oldu” diye Tweet attı. Bu Tweet'in İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafıdnan haberleştirilmesi üzerine CNN Türk, Aydınlık, A Haber ve Sözcü’nün aralarında olduğu pek çok basın kuruluşu Cooper'ın fotoğrafını kullanmadan “Eski ABD Özel Kuvvetler askeri YPG saylarında öldürüldü” haberi yayınladılar. 

Kültür Üniversitesindeki bilgi sayfasında, “25 yıl Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen medya kuruluşlarında görev yaptığı, uluslararası haber tecrübesi olan, Türk dış politikası ve Ortadoğu sorunları üzerine uzmanlaşmış bir gazeteci ve akademisyen” olduğu belirtilen Yrd. Doç. Dr. Bora Bayraktar, ‘Buseyra Dağı’nda öldürülen ‘eski ABD Özel Kuvvetler mensubu terörist’ diye Twitter hesabında paylaştığı bir fotoğraf koydu. 

Euronews’in İstanbul Temsilciliği’ni yapan; ATV, CNN Türk, TGRT ve TRT gibi kurumlarda çalışan Bayraktar, ‘Savaş Biçer, Ph D’ isimli bir hesabın paylaştığı, “Eski ABD Özel Kuvvetler mensubu Eddie Bragdon, yeni kod Zana Rizgar adındaki YPG’li terörist, Buseyra Dağı’nda etkisiz hale getirilenler arasında” tweetini takipçileriyle paylaşarak, buna  “Türkiye’nin karşısında kimler var, kimlerle savaşıyor” yorumunu ekledi.

NEWSWEEK'E HABER OLDU

Gazetelerin haberleştirdiği 25 yıllık gazeteci, Ortadoğu uzmanı akademisyen Bayraktar'ın paylaştığı tweetteki fotoğraf, ABD’li oyuncu Bradley Cooper’a aitti ve 2014 yılında yayınlanan ‘American Sniper’ filminden alınmıştı.

Fotoğrafın ünlü oyuncuya ait olduğunun anlaşılmasının ardından Bayraktar tweet’i kaldırdı, ama “Eski ABD ozel kuvvetler mensubu Eddie Bragdon Zana Rizgar kod adlı YPG’li terörist Buseya daginda etkisiz hale getirilenler arasinda. Terör örgütünün haberde kendi kullandığı resim üzerinden yapılan manipülasyona takılmayın” diye yazmayı da ihmal etmedi.

Amerikan Newsweek dergisi, haberin çıkışının sahte bir tweet olduğunu belirtti ancak, “ABD Özel Kuvvetler askerinin YPG saflarında öldürüldüğü” diye haber yapan Türkiye’deki gazete ve televizyonlar ise herhangi bir açıklama yapmadı.

Sosyal medya ve Türkiye basınında dolaşan bilgiyi Newsweek’e değerlendiren Freedom House direktörlerinden Nate Schenkkan, “Bu garip bir olay” diyerek, haberin ‘Bird Person’ isimli bir kullanıcının yaydığı yanlış bilgiden kaynaklandığını söyledi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Avustralya Açık'ta kazanan Caroline Wozniacki oldu

SONRAKİ HABER

Zihinsel engelli çocuğun istismar sonucu doğan bebeği öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...