13 Ağustos 2012 17:20

Emekçiler kiraya mahkum oldu

Emekçiler gelirlerinin önemli bir kısmını konut ve barınma giderlerine harcıyor. Türkiye genelinde 2011 yılında hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 25.8 oranıyla konut ve kira harcamaları aldı. Harcamaların yüzde 20.7’si gıda ve alkolsüz içeceklerden oluşurken, sağ

Emekçiler kiraya mahkum oldu
Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011 yılı Hanehalkları Tüketim Harcaması istatistiklerini açıkladı. Harcama kalıpları, hanehalkının temel gelir kaynağına göre değişti.

YOKSUL BÜTÇESİNDE  GIDA

Düşük gelirli hanehalkları, yüksek gelirli hanehalklarına göre gıdaya iki kat daha fazla pay ayırdı. Gelire göre sıralı yüzde 20’lik gruplar itibariyle tüketim harcamalarının dağılımına bakıldığında; birinci yüzde 20’lik (en düşük gelir grubu) grupta yer alan hanehalklarının gıda harcamasına ayırdıkları pay yüzde 30.9 iken, beşinci yüzde 20’lik gruptaki (en yüksek gelir grubu) hanehalklarının gıda harcamalarına ayırdığı payın yüzde 16 olduğu görüldü. Eğitim hizmetleri harcamalarının oranı ise birinci yüzde 20’lik grup için yüzde 0.7 olurken, beşinci yüzde 20’lik grup için yüzde 3.4 oldu.

Toplam gıda ve alkolsüz içecekler harcamasının yüzde 13.6’sını gelire göre sıralı birinci yüzde 20’lik grupta yer alan hanehalkları, yüzde 28.4’ünü ise beşinci yüzde 20’lik grupta yer alan hanehalkları yaptı. Konuta yapılan harcamaların yüzde 11’i birinci yüzde 20’lik grupta yer alan hanehalklarına ait iken yüzde 31.6’sı beşinci yüzde 20’lik gruptaki hanelerde yapıldı. Toplam eğitim hizmetleri harcamalarında ise birinci yüzde 20’lik grubun payı yüzde 3.3 iken beşinci yüzde 20’lik grubun payı yüzde 62.3 oldu.
(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yakmasanız da ödeyeceksiniz!

SONRAKİ HABER

Burada sigortalı çalışmak yasaktır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...