27 Ocak 2018 00:28

Kayserili işçiler: Bu savaş biz işçilere yarar mı?’

Ahmet Akarsu Türkiye’nin ‘Zeytin Dalı’ operasyonu ile Afrin’e girmesini Kayseri’de mobilya, metal ve tekstil işçilerine sordu.

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

Türkiye’nin ‘Zeytin Dalı’ operasyonu ile Afrin’e girmesini Kayseri’de mobilya, metal ve tekstil işçilerine sorduk. İşçilerin büyük çoğunluğunun operasyona destek verdiğini söylemek mümkün… İşçiler arasında operasyonun geç kalınmış olduğunu söyleyen de var, “aklıselim düşünmek” gerekir diyen de. Bir işçi ise özellikle savaşa destek verenlerin “Bu savaş biz işçilere yarar mı?​” diye kendine sormadığını söylüyor.

‘YİNE ZENGİNİMİZ OLUR FAKİRİMİZ ÖLÜR’

“Aklıselim düşünmek gerekir” diyen metal işçisi ise, “Türkiye’nin böyle konularda tavrı inişli çıkışlı oluyor. Bir çıkış yapıyor ama sonra geri inişe geçiyor. Söylediğini yutuyor! Hal böyle olunca Türkiye’ye destek bulamıyor. Yalnız kalıyor. Çünkü ‘güçlü’ olduğunu söylese de çok açık ki ABD-Rusya’nın söylediklerinden çıkmaz oluyor” dedi. Ardından da şunları ekledi: “Bizim bu ülkeden başka gidecek yerimiz yok en fazla bir savaş çıkar ve ölürüz! Yine zenginimiz olur, yine fakirimiz ölür! Ama hayat bir şekilde akar gider.”

'KENDİMİZİN DERDİNİ HALLETTİK Mİ Kİ?'

TMSF’ye devredilen Boydak Holdinge bağlı işletmede çalışan bir işçi, “İşçilerin büyük çoğunluğu operasyonla ilgili neredeyse aynı kelimeleri kullanıyor. ‘Olması gereken yapıldı. Şimdi vatan hainleri düşünsün ne yapacakları…’ söylemleri hakim. Ülkemizi tehdit edenlerin sonunu herkes görsün deniyor. Ama ‘Bu savaş biz işçilere yarar mı?​’ sorusunu az kişi soruyor” dedi.

Kısa süre önce çalıştığı mobilya fabrikasından çıkarılan bir başka işçi ise, “Fabrikada yevmiye usulü çalıştırılıyorduk. Sigortamız 15 günlük yatıyordu. Çalıştığımız ücretler birikmişti, istemeye gittiğimizde ‘Alacağınız para yok’ deyip kapının önüne koydular” diyor. Afrin meselesini sorduğumuzda ise “Kendimizin derdini hallettik mi ki Afrin kaldı? Yasalar bizden yana değil, önce benim derdimle ilgilenilsin” dedi.

'CHP’NİN DESTEĞİ SAMİMİ GELMİYOR'

Afrin’e yönelik operasyonu desteklediğini söyleyen tekstil işçisi, “Elbette Afrin’e girmeliyiz! Ama geç bile kaldığımızı düşünüyorum. Kendi ülkemizi korumak için atılan her adıma karşı biz de adım atmalıyız. Ülkemiz güçlü bir ülke… Ülkemizin sınırlarında birçok örgüt konumlanmış, üs kurmaya çalışıyorlar ve gitgide büyüyorlar, dur dememiz gerekiyordu” diye konuştu.

CHP’nin Afrin operasyonuna destek vermesini sorduğumuz başka bir işçi ise şunları söyledi: “Operasyon uzun sürmez. Havadan karadan, her yerden bastırıyoruz. Bu harekat Kobanê zamanında olmalıydı. Yoksa bu kadar büyüyemeyeceklerdi. CHP’ye gelince operasyona evet bile dese inandırıcı gelmiyor. Söylemleri bana öyle düşündürüyor.”

ÖNCEKİ HABER

Milli güvenlik diyenler zenginlerin güvenliğinden bahsediyor

SONRAKİ HABER

Keşke savaşmasak da herkes nasıl istiyorsa öyle yaşasa...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...