27 Ocak 2018 00:02

Milli güvenlik diyenler zenginlerin güvenliğinden bahsediyor

Kocaeli Ford OTOSAN'dan mektup yazan işçiler MESS dayatmalarına karşı 2 Şubat'ta çıkacakları grevin yasaklanmasına tepki gösterdi.

Paylaş

Ford Otosan işçisi
Kocaeli

Bu yasaklama devletimizin biz işçileri köle, işverenleri yandaş olarak gördüğünün kanıtıdır. Şimdiye kadar bu karar neden alınmadı. Ya da bu günden sonra yasaklama kararı alınamaz mıydı? Alınabilirdi alınmasına ama özellikle bugün görüşme öncesi alınması manidar. Güvenlik gerekçesi diyenler zenginlerin güvenliğinden bahsediyorlar. Bizler hayatı zaten bıçak sırtında yaşıyoruz. Yasaklar ve yasaklamalar hep bize. Sayın devlet büyüklerimiz oturdukları koltuklara bizim sayemizde geldiklerini unutuyor, bizleri köle olarak görüyor. Bu dünyada parası olmayanın yaşamaya hakkının olmadığını düşünüyorlar. Başkanlığı isteyenler, başkan olduklarında bizi açlık ve sefalete gerçek anlamda köleliğe götürürler. Bizler zaten bu yasaklamayı bekliyorduk. Beklentilerimiz boşuna değildi. Onların ne ve nasıl düşündüklerini görebilecek kadar tanıdığımız aşikar. Biz işçiler bunu görebilirken, Türk Metal bunu göremiyor değildir herhalde. Peki bu durumda ne yapılmalı? Bizim boyun eğmemiz mümkün mü? Hayır bizler bu yasağı tanımayacağız.
Yasaklamalara karşı işgal ve direnişle karşı geleceğiz. Türk Metal bu yasağa uyarsa onu da ezer geçeriz. Sendikaysan sendika gibi davran yanımızda ol. Yanımızda olmayan sendika istemiyoruz. Cam işçilerinin yaptığı eylem bizlere yol gösterici. Bizler bunu daha da geliştirip yasaklamaları çiğneyip geçeceğiz. Kazanan direnen işçiler olacak. AKP’ye oy veren işçiler de, bu yasaklamaya en az bizim kadar tepkili. Bir arkadaşım diyor ki “Suriyeliler bizim ülkemizdeyken niye bizim askerimiz Suriye’de? Bu savaş bizim savaşımız değil. Bu durum neden biz işçilerin grevini yasaklamaya sebep? Bizim evlatlarımız orada olsa biz ayağa kalkardık. Bu durum bizi etkilememeli” diyor. AKP’ye oy vermiş başka bir arkadaşım “Grev hakkımız. Ne hikmetse biz zam istediğimizde hep bir engel karşımıza çıkıyor. Yasaklamalar kabul edilemez. Ne yani biz terörist veya dış mihrakların uşağı mıyız? Neden bizlerin isteklerimiz milli güvenlik sorunu olsun?​” diyor.
Boyun eğmeyeceğiz. Yasakları dinlemeyeceğiz. Öfkemiz gün geçtikçe artmakta artık bizim haklarımızı alma vakti gelmiştir. Bizler açıklama istemiyor, faaliyet bekliyoruz. Grev hakkımız yasaklanamaz.


Gereken tepkileri vermek zorundayız

Ford Otosan’dan bir işçi
Kocaeli

Sözleşme ile ilgili can alıcı iki önemli karar vardı. Birinci ayağı Hükümetin izleyeceği yoldu. Bunu da zaman geçirmeden grev erteleme kararı alarak emekten, işçiden yana değil zenginden yana olduklarını, onların safında yer aldıklarını ilan ettiler. Hepimiz bu sabah (dün) itibarıyla öğrendik ve ciddi anlamda AKP Hükümetinin aldığı bu karara tepkiler var. Herkes onlardan tarafsız kalmasını beklerken, onlar biz işçiler açısından skandal bir karara imza atarak grevi 2 ay ertelediler. Bunların elbette bir karşılığı olacaktır. Biz işçilerin söz hakkının geldiği dönemde oy kullanırken sandıklarda tepkimizi göstereceğiz.

İkinci önemli ayak olarak da Türk Metal Sendikasının bu grev erteleme sürecinde alacağı tavır önem arz etmektedir. İşçinin yanında durup, bizimle mi yürüyecek, yoksa ihanet çemberine bir halka daha mı ekleyecek? Bunu bu süreçte hep beraber göreceğiz. Bu süreç ve grev kararıyla ilgili bu saat itibarıyla herhangi bir açıklama olmadı. Biz anında bir tepki vermesini ve bundan sonraki süreçte yol haritasının çizilerek ne tür eylemlerin olacağına dair birer açıklama yapmasını bekliyoruz.

MESS, hükümet ve diğer ayakları olan işçi sendikalarının tutumları bizlere bu sözleşmede somut adımların ne yönde ilerleyeceğinin ipuçlarını verebilir. Biz işçiler, emekçiler bu süreçte birlik ve beraberlikle yol almak zorundayız. Haklarımız için biz mücadele etmek ve gereken tepkileri vermek zorundayız. Yoksa dönüp duran senaryolarla, masa başlarında satışlara gelebiliriz. Biz bitti demeden bu sözleşme bitmemelidir. Gün birlikte yol alma zamanı, gün birlikte haklarımız için mücadele etme zamanıdır.

ÖNCEKİ HABER

Avrupa liglerinde heyecan dorukta

SONRAKİ HABER

Kayserili işçiler: Bu savaş biz işçilere yarar mı?’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...