26 Ocak 2018 20:32

'Filistin'in cesur kızı' Ahed için Oslo’da eylem

Oslo’da İsrail’de tutuklu olan ’Filistin’in cesur kızı’ Ahed Tamimi ve tutuklu Filistinli çocukların serbest bırakılması için eylem yapıldı.

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN 
Oslo

 

Norveç’in başkenti Oslo’da 'Filistin'in cesur kızı' Ahed Tamimi ve İsrail’de tutuklu olan diğer Filistinli çocukların serbest bırakılması için, İsrail Konsolosluğu önünde bir eylem yapıldı. 

Tamimi ABD Yönetimi’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararından sonra Batı Şeria’nın Nabi Salih köyünde, evlerinin girişine gelen iki İsrail askerinin üzerine yürüyüp, tokatlamış ve daha sonra evi İsrail askerleri ve polisleri tarafından basılarak gözaltına alınmıştı.

Norveç Filistin Komitesi (Palestina komiteen) ile kitle örgütlerinin Filistin için çatı örgütü olan Fellesutvalget for Palestina tarafından düzenlenen ve 39 sendika, kitle örgütü ve siyasi partinin destek verdiği eğlem Cuma günü öğleden sonra saat 17.00 de yapıldı.  “Ahed Tamimi'yi serbest bırakın - İsrail cezaevlerinde hiçbir Filistinli çocuk bulunmamalı” parolasıyla düzenlenen  eyleme yaklaşık 250 kişi katıldı.

Burada  konuşma yapan Palestina komiteen başkanı Kathrine Jensen, Tamimi’in tutuklanma gerekçesine değindi ve “Tamimi işgalcilere karşı çıktığı için yıllarca cezaevinde kalma riskiyle karşı karşıya. İnsanın düşüncesi yüzünden cezalandırılması kabul edilemez. Burada bahsettiğimiz bir çocuk. Tamimi’nin yanı sıra İsrail cezaevlerinde 300 Filistinli çocuk bulunmaktadır. İsrail açıkça BM Çocuk Hakları Sözleşmesini ihlal ediyor. Bu eylemimizle İsrail’den bir talebimiz var. Askeri cezaevinde hapsedilen 16 yaşındaki Ahed Tamimi hemen serbest bırakılmalı ve İsrail cezaevlerinde hiçbir Filistinli çocuk bulunmamalı”dedi. 

Yapılan diğer konuşmalarda da Ahed Tamimi’in hikayesinin, İsrail’in çok açık adaletsizliğin bir kanıtı  olduğu belirtildi ve İsrail’in 50 yıldır işgal ettiği Filistin topraklarına son verilmesi istendi. Konuşmaların devamında Tamimi serbest bırakılıncaya kadar eylemlerin sürdürüleceği belirtildi. 

Polisin geniş önlem aldığı “özgür Filistin, İsrail’i boykot et” sloganlarının atıldığı eylemde, konuşmalar dışında şiir okundu ve Arapça şarkılar söylendi. Eylem yaklaşık 1 saat sürdü. 

ÖNCEKİ HABER

Amsterdam'da silahlı saldırı: En az 1 ölü, 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Trump Davos'ta medyayı hedef alınca yuhalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...